Annons

Carl-Johan Bauler: Tacka vet jag apkoppor, sockersjuka och böldpest

”Apkoppor” är väl ett utmärkt och talande namn för sjukdomen som nu går under namnet ”Mpox”. Så varför byta namn?
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 23 augusti 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Jämför de två namnen: ”Apkoppor” signalerar omedelbart att detta är något man verkligen inte vill ha. Stora, räliga koppor över hela kroppen, örk. ”Mpox” (förkortning för ”Monkeypox” alltså just ”Apkoppor” på svenska) skulle lika gärna kunna vara namnet på ett nytt dataspel, en ny vodkasort, en kriminell rappare, en slags superlim eller en besvärlig padelskada (”nått skit i axeln” ungefär).

Tacka vet jag namn som böldpest, digerdöden, gulsot, påssjuka, blödarfeber, blodförgiftning och smittkoppor. Kan inte missförstås. Egentligen är också fallandesjuka bättre än besvärliga namnet epilepsi, men måste tillstå att det låter gammalmodigt, fast att det väl illustrerar vad som kan hända vid ett sjukdomsanfall.

Annons

Och vad är det för fel på att säga sockersjuka i stället för diabetes, eftersom sjukdomen faktiskt handlar om (blod)socker. Ordet diabetes kommer från grekiskan och betyder ungefär att det är vätska som går igenom kroppen. Alltså en beskrivning av sjukdomens symptom som bland annat består i att man dricker för mycket och kissar för mycket.

Folk som väger för tungt har hittills kunnat benämna sitt tillstånd som kraftig övervikt eller fetma. Hörs direkt att det rör sig om fett, alldeles för mycket fett. Det hörs däremot inte i det nymodiga namnet, ”obesitas”. För snarare tankarna till någon sportterm. Skulle också kunna handla om en oerhört förnäm, ungersk stråkkvartett på Europaturné, eller ett svartsynt rockband från en nedgången, brittisk industrihåla i det gamla kolgruvedistriktet.

På tal om namn, kroppsliga fenomen, sjukdomar och musik så har lokala storheterna ”Joddla med Siv” kommit med en del insikter i kroppsliga ämnen som annars nämns ytterst sparsamt i den musikaliska lyriken. Som i de närgånget beskrivande texterna till ”Knudor på min snålle” och ”Kärringen Å myran”. För att inte tala om ”Pilla näsan”.

Låten tillägnades som en festivallåt till Festivaldax i Hässleholm 1995. Fick ett exemplar (lyssnade på den igen i tisdags!) på presskonferensen den gången, där bandfolk och Bjarne Öhrling, en av festivalgeneralerna, medverkade.

Visade sedan upp låttexten för tidningens ansvarig utgivare, eftersom jag ville publicera delar av den i min artikel om låten. Minns att hans entusiasm var starkt begränsad och att det muttrades mulet, men en del textrader kom med i tidningen. Kommer inte ihåg vilka, men de kan ha varit:

”Å va de ä gött å pilla näsan

Sitta för sig själv å pilla en kråka

Mycke mycke bättre än å ligga å läsa

Alla går å äta, torra som våta”

Kan också vara fortsättningen som inleds: ”Å va de ä gött å klia rumpan”, men är osäker.

Annons

Kollade upp singeln på Discogs, en databas där man kan få reda på det mesta om inspelad musik. Där framgår att skivan förefaller vara något av en raritet som kostar 276 kronor och 88 öre.

Sist: Stort grattis ”Fröken Snusk” till utmärkelsen ”Årets Folkhälsoförgörare”. Det är UNF (Ungdomens Nykterhetsförbund) som står bakom och motiverar utmärkelsen med att: ”för att hon i sin roll som förebild för många unga gång på gång glorifierar användning av alkohol och nikotin. Hon utgör alkohol- och tobaksindustrins förlängda arm i deras försök att vara relevanta för en ny generation.”

Säkert inte avsikten, men det går inte att tänka sig bättre reklam för en artist som ”Fröken Snusk”. Framlidne snuskkollegan Eddie Meduza skrattar säkert gott i sin himmel, lägger in en rejäl pris General och tar en djup klunk ur glaset med hembränt och hallonsoda.

”Eddie Meduza skrattar säkert gott i sin himmel, lägger samtidigt in en rejäl pris General och tar en djup klunk ur glaset med hembränt med hallonsoda.”
Annons
Annons
Annons
Annons