Annons

Allt fler yngre vill bestämma över dig

På 20 år har regionpolitiken genomgått en markant föryngring. Medelåldern på de folkvalda har minskat, och det är nu betydligt fler som är under 50 år än över.
– Alla åldrar behövs, men jag tror att vi yngre kanske tänker på ett lite annat sätt, säger 33-åriga Adéle Ceimertz (M) i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2021
Adéle Ceimertz (M)  kom in i regionpolitiken som 26-åring. Hon tycker att alla åldrar behövs och att de kan komplettera varandra.
Adéle Ceimertz (M) kom in i regionpolitiken som 26-åring. Hon tycker att alla åldrar behövs och att de kan komplettera varandra.Foto: Mikael Persson

För tio år sedan kom allt yngre politiker in i regionen. Men vad hände efteråt? Har de då unga blivit betonghäckar som nu sitter kvar på sina poster, eller har föryngringen fortsatt?

Både och, är svaret.

Annons

Kristianstadsbladets granskning visar att det nu är betydligt fler ”yngre” politiker som är engagerade i regionpolitiken, än vad det var för 10 och 20 år sedan.

Faksimil från Kristianstadsbladet i januari 2011.
Faksimil från Kristianstadsbladet i januari 2011.

När Region Skåne startade 1999 var medelåldern bland de 149 folkvalda 51,7 år. När det valdes in nytt regionfullmäktige 2018 var medelåldern 48,4.

Tre år i minskad medelålder kanske inte säger så mycket. Därför har vi även tittat på hur åldersgrupperna ser ut.

Upp till 20 år är det relativt oförändrat, med bara enstaka ledamöter i den åldern genom åren. Men från 20 till 29 år har det skett en markant förändring. Från 3 till 15 ledamöter. Och gruppen 30-39 år har ökat från 14 till 30 ledamöter.

En annan stor förändring syns bland 40-49-åringar, som ökat från 29 till 40.

Förr sades det ofta att man skulle vara runt 50 år för att vara politiker. Och det stämde säkert när regionen bildades. Då var över hälften, 79 av de 149 ledamöterna, i åldrarna 50-59 år. Numera utgör den gruppen ”bara” 30 personer.

Här saknas innehåll

60-69-åringarna hade under några år ökat rejält, från 22 vid starten till som mest 46 under perioden 2006-2010. Sedan har väl pensionsavgångarna slagit till och nya förmågor har ersatt. Gruppen har minskat till 23. Det går dock inte att säga att de äldre har försvunnit helt. Gruppen 70-75-åringar var i början bara någon enstaka person. Vid senaste valet uppgick de till 11 ledamöter.

Ett annat sätt att se på utvecklingen är genom att jämföra andelen ledamöter under respektive över 50 år.

1999 var det 47 som var under 50 år, och 102 som var över.

Vid valet 2018 var det 85 som var under 50 år, och 64 som var över. Det vill säga att de yngre ökat med drygt 80 procent, och de äldre minskat med över 37 procent.

Annons

Vid valet 2010 var det några yngre förmågor som kom in – Henrik Fritzon (S), då 37 år, och Carl Johan Sonesson (M), då 31 år. De tog över efter äldre. Dessa två är numera välkända företrädare för regionen, då de i princip har turats om att vara regionstyrelsens ordförande.

Gilbert Tribo (L), nu 49 år, var en annan politiker som kom in som ungdom – det skedde 2002 när han var 30 år. Sedan dess har han varit regionpolitiken trogen och är nu ordförande för den tunga hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag kom in på vår ungdomslista, vi hade stora framgångar det året. Nu är det ett bekymmer när vi fått färre mandat. Då har vi några framträdande tunga politiker på de posterna vi har, men för få ungdomar.

Men bland andra Vänsterpartiet och Moderaterna har varit aktiva med att få ungdomar engagerade i politiken.

Adéle Ceimertz (M)  hade tidigare varit aktiv i kommunpolitiken, men blev intresserad av de regionala frågorna. Nu är hon vice ordförande i styrelsen för Hässleholms sjukhus.
Adéle Ceimertz (M) hade tidigare varit aktiv i kommunpolitiken, men blev intresserad av de regionala frågorna. Nu är hon vice ordförande i styrelsen för Hässleholms sjukhus.Foto: Mikael Persson

– Jag kom in som 26-åring i regionen vid valet 2014. Då var det via ungdomslistan, säger Adéle Ceimertz (M) i Kristianstad som nu är 33 år. Och därmed fortfarande räknas som ung, trots att hon suttit halvannan mandatperiod.

– Jag tyckte att regionpolitiken verkade spännande, med sjukvård och kollektivtrafik. Det är mycket man får ägna sig åt, och jag har lärt mig ofantligt mycket, säger hon. Nu är hon förste vice ordförande i sjukhusstyrelsen för Hässleholm.

Hon har aldrig upplevt några sura miner från andra i regionen på grund av sin ungdom, och tror att hon kan tillföra en del.

– Vi behöver såväl erfarna som yngre som ser saker på ett annat sätt Jag tror att alla åldrar är bra och behövs. Men vi yngre kanske tänker på ett annat sätt, så vi inte gör så som man alltid annars har gjort, säger hon.

”Jag kom in som 26-åring i regionen vid valet 2014. Då var det via ungdomslistan.Jag har aldrig mött några sura miner, alla har varit hjälpsamma och det har fungerat jättebra.”
Adéle Ceimertz (M), som kom in som 26-åring i regionpolitiken.
”Regionpolitiken verkade spännande, med sjukvård och kollektivtrafik.” Adéle Ceimertz (M) kom in som 26-åring och har sedan dess fortsatt.
”Regionpolitiken verkade spännande, med sjukvård och kollektivtrafik.” Adéle Ceimertz (M) kom in som 26-åring och har sedan dess fortsatt.Foto: Mikael Persson
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons