Annons

Äntligen tillbaka på jobbet – men olika strategier framåt

Under onsdagen började många arbetsplatser den successiva återgången till jobbet för medarbetare som jobbat på distans. Men i vilken utsträckning framtiden kan innebära distansarbete skiljer sig mellan olika arbetsplatser. Kristianstadsbladet har träffat medarbetare på två arbetsplatser där strategierna kring framtidens arbetsliv ser olika ut.
Kristianstad • Publicerad 29 september 2021
Skadeförebyggaren Peter Friberg (till höger) på Länsförsärkingar Göinge-Kristianstad var en av de första som skickades hem från kontoret eftersom han hade besökt norra Italien. Nu är han glad att vara tillbaka på kontoret tillsammans med närmsta kollegan Tobias Isaksson, också skadeförebyggare.
Skadeförebyggaren Peter Friberg (till höger) på Länsförsärkingar Göinge-Kristianstad var en av de första som skickades hem från kontoret eftersom han hade besökt norra Italien. Nu är han glad att vara tillbaka på kontoret tillsammans med närmsta kollegan Tobias Isaksson, också skadeförebyggare.Foto: Michell Grönlund

Niklas Larsson, vd på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, tycker att beskedet om borttagna restriktioner som gäller från och med onsdagen är en lättnad.

– Vi är väldigt glada att själva kunna bestämma hur vi ska jobba. Fram tills nu har vi tvingats att anpassa oss, säger han.

Annons

Företagets plan är att de som vill och kan, i samråd med sin närmaste chef, ska erbjudas möjlighet att fortsätta att jobba hemma i viss utsträckning.

På sikt tror Niklas Larsson att det varje dag kommer att vara upp till en tredjedel färre medarbetare på plats på kontoret, men att folk kommer att jobba hemma i omlott. Nu ska man även renovera om kontoret så att det blir mer anpassat efter det nya arbetssättet.

– Det blir en del av det nya normala arbetslivet, konstaterar Niklas Larsson.

Niklas Larsson, VD för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är glad att restriktionerna är borta så att företaget själva får bestämma hur de ska jobba framöver.
Niklas Larsson, VD för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är glad att restriktionerna är borta så att företaget själva får bestämma hur de ska jobba framöver.Foto: Michell Grönlund

Två medarbetare som dock har fått nog av hemarbete är de båda skadeförebyggarna tillika närmsta kollegorna Tobias Isaksson och Peter Friberg. Båda glada över att vara tillbaka på kontoret.

– Det är jätteskönt att vara tillbaka. Jag tror att många underskattar vikten av det sociala behovet. Vi behöver träffa varandra, mer än bara på en skärm, säger Tobias Isaksson och får medhåll av Peter Friberg.

Men medan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad laddar för att göra frivilligt hemarbete till en del av vardagen, så har man på Rådhuset tagit en delvis annorlunda strategi.

– Vi har den grundhållningen vi haft hela tiden, att vi följer Folkhälsomyndighetens råd. Nu försvinner ju restriktionerna och då ska vi tillbaka till arbetsplatsen, sa kommundirektör Anders Johansson på en pressträff under onsdagseftermiddagen.

Riskbedömningar kommer att kunna göras för vissa medarbetare som kan behöva fortsätta att jobba på distans, men att utgångspunkten är att de flesta stegvis ska återgå till arbetsplatsen. Något som uppskattas av bland andra upphandlingschefen Hannes Olbers.

– Som enhetschef tycker jag att det är jätteskönt att börja få tillbaka medarbetare igen. Nu kan man se hur folk verkligen mår och stötta när det behövs, säger han.

Hussan Restum, praktikant, längst fram till höger, Karin Riddersporre (till vänster) och Upphandlingschef Hannes Olbers längst bak jobbar alla på kommunen och är glada att vara tillbaka på kontoret.
Hussan Restum, praktikant, längst fram till höger, Karin Riddersporre (till vänster) och Upphandlingschef Hannes Olbers längst bak jobbar alla på kommunen och är glada att vara tillbaka på kontoret.Foto: Michell Grönlund

En fråga hänger i luften på båda arbetsplatserna. Vad händer om restriktionerna kommer tillbaka?

Annons

– Då är vi förberedda för hemarbete den här gången, säger Tobias Isaksson på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Kommunens skolchef Anders Månsson tillhör dem som aldrig slutade att gå till kontoret. ”Det blev lite tomt här periodvis men det fanns alltid någon på plats”, säger han.
Kommunens skolchef Anders Månsson tillhör dem som aldrig slutade att gå till kontoret. ”Det blev lite tomt här periodvis men det fanns alltid någon på plats”, säger han.Foto: Michell Grönlund
Michell GrönlundSkicka e-post
Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons