Annons

"Astras vaccin är säkert för 65-plussare”

Regionen ser nu till att de som ”vänder i dörren” vid vaccineringen slipper betala besöksavgift. Samtidigt uppmanas äldre att inte vara oroliga. ”Vi har tre säkra och effektiva vaccin, Astras har använts i över 20 miljoner doser i Europa och ger ett mycket gott skydd” säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.
Kristianstad • Publicerad 21 april 2021
Vaccinet från Astra är säkert för 65-plussare, säger Maria Landgren, vaccinsamordnare i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT

65-plussare som erbjuds Astras vaccin slipper att betala en avgift om de vänder i dörren. Enligt nya direktiv från regionen så ska patienter som på plats avböjer vaccin från en viss leverantör inte debiteras en avgift för uteblivet besök. Det beslutet fattades nyligen i regionen.

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, tycker att det är viktigt att så många som möjligt vaccinerar sig.

Annons

– Men det är begränsad tillgång och man kan inte välja vaccin. Vi har tre säkra och effektiva läkemedel. Astra Zeneca har använts i över 20 miljoner doser i Europa, och ger ett mycket gott skydd mot svår sjukdom och det är mycket sällsynt med svåra biverkningar. Det är säkert att använda i de åldersgrupperna, sa hon under onsdagens presskonferens med Region Skåne.

I direktiven till vårdcentraler ingår nu att de ska tala om att man inte säkert kan säga vilket vaccin som kommer att användas när.

– Man kan aldrig säkert veta, vi ska ha en plan B, C och D också för att inga doser ska kasseras.

Flera äldre som hört av sig till Kristianstadsbladet är oroliga för att de har bakomliggande sjukdomar med exempelvis blodproppar.

Görs det någon som helst medicinsk bedömning i Region Skåne ifall 65-åringar med vissa sjukdomar ska få något annat vaccin?

– Det är så att de europeiska och svenska läkemedelsmyndigheterna säger att nyttan överstiger risken. Vaccinet är godkänt från 18 år och uppåt. Sedan har Folkhälsomyndigheten bestämt en åldersgräns på 65 år i Sverige, säger Maria Landgren.

”Det finns inga kopplingar till tidigare blodproppar, det finns ingen koppling till om man har någon annan underliggande sjukdom” säger Maria Landgren om det fåtal biverkningar som inträffat med Astra Zenecas vaccin.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det har man bestämt eftersom det inte varit något fall över 65 år. Det finns inga kopplingar till tidigare blodproppar, inga sådana fall har påvisats. Det kom också igår information från specialistföreningen som jobbar med de här frågorna, att det finns ingen koppling till om man har någon annan underliggande sjukdom. Är man över 65 år ska man känna sig trygg med det här vaccinet.

Från vecka 18, i maj, inleds även fas tre, med 60-64-åringar samt personer i åldrarna 18-59 år som tillhör någon riskgrupp. Det är ännu oklart hur dessa riskgrupper ska identifieras.

– Vi jobbar med det precis nu. Det är ganska svårt, ska jag vara ärlig och säga. Det är angeläget att nå dem som har störst risk för allvarlig sjukdom först och det pågår ett arbete på våra vårdcentraler och sjukhus med att identifiera dem.

Hur ska man nå dessa? Ska ni gå in i varje patientjournal?

Annons

– Det är det vi tittar på just nu, för gruppen kan bli väldigt stor. Men vi får se efter de diagnoskoder som Folkhälsomyndigheten har satt upp och hitta de individerna. Det behöver göras på individnivå.

Men vet ni ännu inte hur?

– Vi jobbar med det precis just nu. Vi ska snart vara klara med det, säger Maria Landgren.

”Det finns inga kopplingar till tidigare blodproppar, inga sådana fall har påvisats. Det kom också igår information från specialistföreningen som jobbar med de här frågorna, att det finns ingen koppling till om man har någon annan underliggande sjukdom.”
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons