Annons

Avbokningarna rasar in för restaurangerna: ”Det är katastrof”

Krögarna anpassar julborden till den rådande pandemin. Trots det trillar avbokningarna in – och flera vittnar om tapp på 80-90 procent. ”Det är katastrof”, säger Therese Nilsson, ägare till Åhus Gästgivaregård.
Kristianstad • Publicerad 23 november 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Personalen på julborden kommer servera betydligt färre gäster i år.Foto: Lasse Ottosson

Branschorganisationen Visita har, för SVT Nyheter, uppgett att svenskarna varje år brukar äta julbord för cirka 3 miljarder kronor.

I år blir det dock annorlunda.

Annons

På Bykrogen i Österslöv kommer de ha färre julbord än normalt och gästerna kommer inte att plocka från någon buffé.

Istället kommer personalen att genomföra flera serveringar vid sällskapens bord. Gästerna får först ta del av sillen, sedan laxen och därefter fortsätter det när buffén kommer till bordet istället.

– Man kan säga att gästerna sitter och vi springer, säger krögaren Richard Nilsson.

Även Kippers Källare satsar på bordsservering men kommer även erbjuda gäster take-away – där man tar med sig julbordspaket hem.

– Vi har tre typer av paket. Ett litet, ett mellan och ett stort. Om vi sen har gjort fel i våra val kan man kompletteringsköpa en artikel, säger ägaren Per Ljungberg.

Här saknas innehåll

Hovdala Slottsrestaurang satsar även de på kombinationen bordsservering och take-away.

– Vi kommer inte ställa in, utan vi ställer om istället, säger krögaren Jonatan Börjesson.

Åhus Gästgivaregård beslutade redan under sensommaren att ställa in årets julbord. De satsar istället på en julinspirerad meny.

– Då vi inte visste vad som skulle hända framåt eller om vi ens skulle kunna ha öppet och få servera julbord tog vi beslutet att inte ha julbord, säger ägaren Therese Nilsson.

Även på Broby Gästis tänkte man tidigt om.

Annons

– Vi tog ett beslut ganska tidigt i höst om att inte ha ett klassiskt julbord på plats. Istället erbjuder vi julbordskasse eller julbordscatering, säger delägaren Sylvia Devnell.

Ni kommer inte ha någon servering alls?

– Inte av julbord, nej. Vill man har en trerätters för max åtta personer så går det jättebra, men annars har vi inte julbord.

Gemensamt för de lokala julborden är att servering sker till bords.Foto: Lasse Ottosson

Trots att regeringens besked gällande max åtta personer berör allmänna sammankomster och inte restauranger märktes det omedelbart av på bokningarna. De senaste veckorna har Kippers Källare gått från ett läge som varit ”otroligt bra” till att avbokningarna trillat in.

– Jag skulle gissa på att vi just nu har 15-20 procent av vad vi hade i fjol. Så enormt är det, säger Per Ljungberg.

Även Åhus Gästgivaregård märkte av regeringsbeslutet.

– Det är katastrof. Det är typ ingenting bokat. De vi haft bokade avbokar nu varje dag, säger Therese Nilsson.

Jonatan Börjesson vittnar om en liknande bild.

– Det är inte bra alls. Det är det inte. Det är inte som andra år.

Hur mycket färre bokningar rör det sig om?

Annons

– Oj, det är 90 procent. Just nu. Det är inte bra.

”På en och en halv vecka har vi blivit av med nästan 80 procent av våra bokningar.”
Richard Nilsson, krögare på Bykrogen i Österslöv.

Bykrogen i Österslöv märkte av en rejäl effekt i samband med att Skåne fick nya allmänna coronaråd.

– Det är en jättekonstig situation. På en och en halv vecka har vi blivit av med nästan 80 procent av våra bokningar, säger Richard Nilsson.

I somras gjorde Bykrogen en prognos där de skulle nå ett nollresultat. Efter den andra coronavågen räknar Richard Nilsson dock inte med att servera mer än 500 julbord. Normalt sett brukar det ligga på 2 500 stycken.

– November och december är normalt sett två viktiga månader för oss, där har vi en stor del av vår omsättning och vår vinst under året.

Per Ljungberg anser att ett rejält statligt stöd behövs.

– Vi vet inte riktigt hur det nya stödet ser ut men vi behöver det, för vi sitter tufft till.

Jonatan Börjesson hoppas å sin sida på hyresreducering och fortsatt permitteringsstöd.

– Vi är en säsongsrestaurang så vi är jätteberoende av våra julbord.

Fakta

Så blir några av julborden i nordöstra Skåne

Broby Gästis: Skippar julbordet på restaurangen. Erbjuder istället julbordscatering till större sällskap och julbordskasse till mindre sällskap.

Bykrogen i Österslöv: Mindre bufféer kommer serveras till varje bord under flera serveringar. Allt som vanligtvis erbjuds kommer inte finnas men samtliga specialiteter och delikatesser utlovas.

Hovdala Slottsrestaurang: Bordsservering bestående av en fyrarätters lunch och en femrätters middag. Erbjuder även avhämtning. Priserna har justerats för att locka fler gäster.

Kippers Källare: Serverar gästerna till bords under fem serveringar. Det kommer vara mindre portioner för att minimera matsvinnet. Satsar även på take-away av julbord och julkassar till privatpersoner och företag.

Åhus Gästgivaregård: Erbjuder en julinspirerad meny istället för ett julbord. Både en trerätters och en fyrarätters finns att beställa, där det kommer serveras saker som förknippas med julen både i form av doft och kryddor.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons