Annons

Bagarnas bästa tips för att lyckas med bullen

Hur många kilo smör, socker och kanel går det åt i dag? Det lät vi fem bagarprofiler svara på inför Kanelbullens dag. Dessutom delar de med sig av sina bästa tips för att lyckas med bullen.
Kanelbullens dag 4 oktober • Publicerad 3 oktober 2019 • Uppdaterad 4 oktober 2019

1. Hur många kanelbullar bakar ni inför kanelbullens dag?

2. Vad är knepet för att lyckas med en kanelbulle?

Annons

3. Hur mycket går det åt av:

- smör, socker och kanel

Magnus Darin.

Darins och Conditori Fantasi

Magnus Darin, bagarmästare:

1. 1500 vanliga knutar och 500 till i lite olika varianter. Sen har vi semmelkanelbullar, det är nytt för i år. En vanlig dag bakar vi 60–70. Kanelbullens dag är en stor dag. Det blir kanske lite mindre sålt av det andra men det kommer oftast in lite nya eller andra kunder än en vanlig dag – så det är en dag att visa upp sig på.

2. Det ska vara en väldigt lös deg då brukar den hålla sig saftig. Man kan lägga in degen i frysen innan man formar den. Sen är det viktigt att ha riktigt smör i degen och att inte baka för länge. Bullen ska vara lite halvkladdig i mitten så brukar den stabilisera sig bra.

3. 23-24 kg socker, 25-26 kg smör, 4-5 kg kanel.

Här saknas innehåll

Jens Duvander, Conditori DuvanderFoto: Victor Lindstammer

Conditori Duvander

1. Vi är inte så stort leveransställe så det blir mellan 900 och 1100 bullar. Det går inte att jämföra med hur många vi gör en vanlig vardag, kanske 40 stycken.

2. Knepet är att ha bra råvaror och då pratar vi framförallt smör. Fyllningen ska vara mandel och inte mandelmassa uppblandad med aprikoskärnor. Smör i fyllningen, bra kanel och sedan gäller det också att få till många varv när man snurrar ihop kanelsnäckan.

3. 12 kilo smör, 6 kilo socker och 550 gram kanel.

Pär Braun, bageriansvarig Maxi Kristianstad.Foto: Privat

Maxi

Pär Braun, bageriansvarig:

Annons

1. 6 500 bullar, något mer i år än tidigare. Vi anser att så många som möjligt ska kunna äta bullarna, så vi gör olika varianter. De ordinarie är mjölkfria. Vi har också glutenfria och sockerfria.

2. Vi gör våra som knutar. De blir saftigare än vanliga snäckor.

3. 100 kg margarin, 40 kg socker, 3-4 kg kanel.

Henrik och Jessica Olsson på Axelssons Conditori.Foto: Peter Åklundh

Axelssons Conditori

Henrik Olsson, konditor.

1. Kanelbullens dag är bagarnas nationaldag. Jag skulle tippa på att vi bakar strax över 1 000 kanelbullar. I år har det ökat lite grann, framför allt beställningarna men vi tror att trycket ökar i butiken också. Vi börjar baka tidigare än vanligt, vid midnatt, och börjar med beställningarna som ska hämtas på förmiddagen.

2. De ska hålla sig saftiga långt in på dagen, de ska inte vara för hårt bakade utan mjuka. Sedan är det viktigt med en riktigt bra mandelfyllning och självklart mycket kanel, man ska inte bara springa förbi med kanelen.

3. Det kan jag inte veta förrän vi är klara. Vi bakar ju hela natten till fredag.

bagaren Thord JohanssonFoto: Bosse Nilsson

Konditori Boulevard

Thord Johansson, bagarmästare.

1. Förra året bakade vi 2100, då var de slut klockan 17. Det blir något liknande i år. Men jag går här hela dagen och har jouren för det är viktigt att det räcker till alla, ingen får bli besviken. Jag börjar klockan 02 på natten och kör på till kvällen.

2. Man ska ha bra råvaror, både till fyllningen och till degen. Och baka det med kärlek! Det är viktigt med mycket fyllning och att det är många varv. Då vet man att den är gjord hos en hantverkare och inte fabriksgjord.

Annons

3. Oj. Jag får göra en uppskattning i huvudet. 10 kilo smör och 10 kilo socker till degen. Men fyllningen är ju en väldigt viktig del, då går det åt cirka 25 kilo mandelmassa med hög mandelhalt och 25 kilo smör. Kanel strör jag i efter hand, jag går mycket på känsla. Men det går åt en hel hink när den är utblandad med socker.

Vem borde bjuda dig på en kanelbulle i dag?

Tagga den personen här:

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Catharina SigalaSkicka e-post
Hilda ÄrlemyrSkicka e-post
Maria SällbergSkicka e-post
Marcus HaraldssonSkicka e-post
Ingela RutbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons