Annons

Bevisen räckte inte mot misstänkta i mordutredningen

En person greps för anstiftan till mord, en annan för medhjälp. Nu är de inte misstänkta längre.
Mordet på Bataljonsvägen, där ett ännu ofött barn förlorade sin pappa, är fortfarande olöst. I dag har det gått ett år.
Kristianstad • Publicerad 19 december 2020
Flertalet fynd gjordes inom det större området som spärrades av på Gamlegården efter mordet den 19 december 2019.Foto: Johan Nilsson/TT

24-åringen hade just parkerat bilen och var på väg hem när han blev skjuten med flera skott sent på kvällen den 19 december förra året. Han lyckades fly, men föll ihop på innergården vid Bataljonsvägen och avled senare av sina skador.

Enligt tidigare uppgifter från polisen väntade sannolikt två gärningsmän på honom i närheten av bostaden på Gamlegården. De ska sedan ha flytt till fots.

Här saknas innehåll

Annons

Mordoffret var känd för polisen sedan tidigare, men det sista brottet han dömdes för begicks 2014 – när han var 19 år – och enligt polisen hade 24-åringen lämnat det kriminella livet bakom sig.

När han sköts ihjäl i närheten av sin bostad levde han under ordnade förhållanden, hade gift sig och var bara veckor från att bli pappa.

Det har nu gått ett år sedan mordet utan att det har klarats upp – trots att polisen har haft flera misstänkta.

”Min allmänna uppfattning är väl att jag ser med tillförsikt på utredningen.”
Åklagare Kristina Amilon om möjligheten att klara upp mordet.

I maj greps och häktades en man i 18-årsåldern misstänkt för medhjälp till mord. Efter en vecka släpptes han ur häktet eftersom bevisningen var för svag. Beskedet då var att han fortsatt var misstänkt.

Sedan dess har det utåt sett varit tyst – fram till i slutet av september. Då greps en man i 25-årsåldern misstänks för anstiftan till mord. Anstiftan innebär att man förmår någon annan att utföra ett brott.

Mannen satt anhållen i ett par dagar och släpptes sedan på fri fot.

För bara knappt två veckor sedan tog åklagare Kristina Amilon beslutet att avföra både honom och den tidigare misstänkte från mordutredningen. Det går inte att bevisa att någon av dem har gjort sig skyldig till något brott. Med andra ord är ingen av dem längre misstänkt för inblandning i mordet.

– Det är utredningsåtgärder som man har arbetat med som har lett fram till det här, säger Kristina Amilon som inte vill uttala sig vidare om vad som görs i utredningen.

Anhöriga, vänner och Kristianstadsbor hedrade minnet av 24-åringen på Lilla Torg dagen efter mordet.Foto: Kristianstadsbladet

Hur kommer det sig att man fattar så allvarliga misstankar och sedan på så kort tid släpper ut och avför personen helt från utredningen?

– Rent generellt sett kan man säga att man kan ha arbetat ganska länge med en viss misstanke och vidtagit många utredningsåtgärder innan man till exempel bestämmer sig för att man ska verkställa ett anhållningsbeslut eller hämta någon på förhör. Sedan är det beroende på vad som sägs och vad som kommer fram under dagarna som personen sitter anhållen. Generellt sett så jobbar man oerhört intensivt under den tiden, men för att begära personen häktad så måste brottsmisstanken ha stärkts.

Annons

Två personer som har varit misstänkta för inblandning i mordet är inte längre misstänkta – innebär det ett bakslag för utredningen?

– Nej, jag skulle inte säga att det innebär något bakslag att vi har kommit fram till att bevisningen inte räcker. Det är min plikt som åklagare och förundersökningsledare att vara objektiv. Därför tänker jag aldrig så när jag jobbar, utan snarare att det är viktigt att vi går igenom tänkbara upplägg och tittar på den bevisningen vi har. Och har man inte tillräckligt får man acceptera det och arbeta på annat sätt.

Dödsskjutningen innebar ett stort polispådrag.Foto: Johan Nilsson/TT

Finns det andra misstänkta?

– Vi utreder det här ärendet fortfarande. Det är egentligen så mycket jag vill säga om det.

Hur ser du på möjligheten att klara upp det här?

– Jag i grunden positivt inställd till att vi har duktiga och skickliga utredare på polisen. Min allmänna uppfattning är väl att jag ser med tillförsikt på utredningen.

Fakta

Mordutredningen i korthet

19 december 2019: Klockan 23.09 larmas polisen om höga smällar på Gamlegården. En 24-årig man hittas skottskadad på Bataljonsvägen. Han förs med ambulans till akuten klockan 23.46, där han sedan dödförklaras. Samtidigt pågår en stor polisinsats vid brottsplatsen.

20 december 2019: Poliser från Operation Rimfrost anländer till Kristianstad med anledning av mordet och är på plats under flera dagar. I mordutredningen hålls flertalet förhör. Bland annat framkommer det att två mörkklädda män av kortare längd ska ha setts springa från brottsplatsen.

20 maj 2020: En 18-åring häktas misstänkt för medhjälp till mord. Sex dagar senare släpps han hur häkte.

21 september 2020: En man i 25-årsåldern anhålls misstänkt för anstiftan till mord, men släpps efter ett par dagar.

7 december 2020: Åklagare Kristina Amilon lägger ned utredningen mot de båda männen. ”På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den misstänkte har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”, står det i hennes beslut.

19 december 2020: Ett år har gått sedan dödsskjutningen. Kristina Amilon meddelar att utredningen pågår men att hon i övrigt inte vill gå in på hur arbetet med att lösa mordet ser ut.

LÄS MER:

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons