Annons

Blivande studenter är tillbaka på Österänggymnasiet

Smittspridningen i samhället är fortsatt hög och samtidigt välkomnades tredje årets gymnasielever till skolan efter påsklovet. Några elever fick en chock när flera klasser hade lunch på samma gång. ”Det såg ut som att det var ett bröllop i matsalen”, säger en gymnasieelev.
Kristianstad • Publicerad 13 april 2021
Blivande studenter på Österänggymnasiet, Engla Jonsson, Tilde Petersson, Gustav Gamlén och Martin Möller.
Blivande studenter på Österänggymnasiet, Engla Jonsson, Tilde Petersson, Gustav Gamlén och Martin Möller.Foto: Emilia Stålhammar

Det är inte många skoldagar kvar för de elever som snart tar studenten. De har varvat närundervisning med distansundervisning i över ett år.

Gustav Gamlén och Martin Möller läser sista året på el- och energiprogrammet. Eftersom de läser en praktisk linje har de varit på plats två dagar i veckan medan de teoretiska ämnena sköts på distans.

Annons

– Det är stressigt för man jobbar bättre i skolan. Skolan och privatlivet smälter samman, säger Gustav Gamlén och får medhåll av sin klasskamrat.

– Disciplinen är bättre i skolan och man får mer struktur, inflikar Martin Möller.

Martin Möller och Gustav Gamlén läser el- och energiprogrammet på Österänggymnasiet.
Martin Möller och Gustav Gamlén läser el- och energiprogrammet på Österänggymnasiet.Foto: Emilia Stålhammar

Även Engla Jonsson och Tilde Petersson, som båda läser det samhällsvetenskapliga programmet, tycker att det är en bättre tillvaro när de får vara på plats i skolan. Det tycker att det är lättare att hänga med i undervisningen och att ställa frågor till lärarna.

– Jag föredrar helt klart att vara i skolan, det är svårare med motivationen hemma, säger Engla Jonsson.

Under vecka 15 och 16 får gymnasieelever som går sista året vara i skolan. Denna vecka får de sällskap av tvåorna i korridorerna medan ettorna har distansundervisning. Nästa vecka skiftar det och det är ettornas tur att vara på plats i skolan.

Ett nytt beslut ska tas under veckan kring hur undervisningen ska se ut framöver för gymnasieeleverna.

På måndagen fick eleverna en smärre chock av hur många som åt lunch samtidigt i matsalen där långbord fylldes av hungriga elever.

– Det såg ut som att det var ett bröllop i matsalen, säger Tilde Petersson som valde att äta lunch utanför istället.

Engla Jonsson och Tilde Petersson går i samma klass och är goda vänner.
Engla Jonsson och Tilde Petersson går i samma klass och är goda vänner.Foto: Emilia Stålhammar

Jerry Wilhelmsson är lärare i kemi och naturvetenskap och det är med blandade känslor som han välkomnar eleverna tillbaka.

– Smittspridningen ligger kvar och elever har samtidigt tjatat om att få komma tillbaka. Det är roligt att ha dem här men det är med blandade känslor. Vaccinationen tar tid och vissa kollegor är rädda för att bli smittade och oroliga för sina anhöriga.

Annons

Han berättar att eleverna har fått ställa om åtskilliga gånger och hur de kämpar med motivationen.

– Målsnöret har ryckts undan så många gånger för dem. Det har krävts mycket av våra elever och de har fått ställa om snabbt. Det är påfrestande med nya beslut på så kort varsel. Det blir inte samma dynamik genom skärmen som i klassrummet.

”Vi har glidit ifrån varandra. Jag hoppas att det nya beslutet gynnar oss som ska ta studenten.”
Tilde Petersson, elev på Österänggymnasiet.

Studiemiljön kan variera beroende på hur familjekonstellationen ser ut och om övriga familjemedlemmar har hemmakontor eller inte. Det innebär att det kan vara svårt att koncentrera sig och att få till en bra arbetsro, särskilt om man förbereder sig för prov.

De fyra eleverna tycker framför allt att matematikundervisningen är extra svårt att ta till sig på distans. Tilde Petersson berättar att det är till ens fördel om man har någon familjemedlem som kan hjälpa en i ämnet. Själv får hon hjälp av sin pappa att lösa kluriga uppgifter.

Jerry Wilhelmsson undervisar i kemi och naturvetenskap och han tycker att det är svårare att upptäcka om eleverna mår dåligt på distans än om han möter dem i klassrummet.
Jerry Wilhelmsson undervisar i kemi och naturvetenskap och han tycker att det är svårare att upptäcka om eleverna mår dåligt på distans än om han möter dem i klassrummet.Foto: Emilia Stålhammar

I första hand är det studenten som gymnasieeleverna oroar sig för. I år blir det inga studentflak men ännu har inte några beslut tagits huruvida det blir ett klassiskt utspring eller inte. Och ett år som präglats av pandemin har gjort att eleverna upplever att de inte riktigt känner varandra längre.

– Vi har glidit ifrån varandra. Jag hoppas att det nya beslutet gynnar oss som ska ta studenten, säger Tilde Petersson.

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons