Annons

Chefens hemliga kärleksaffär är grund för problem på museet

Regionmuseets chef Anna Hansens kärleksrelation på jobbet har lett till stort missnöje bland personalen, som ifrågasätter hennes ledarskap. Den bidrog också till att den biträdande chefen blev utköpt från museet.
Kristianstad • Publicerad 6 oktober 2021

– Jag visste att jag i princip skrev på min uppsägning, säger den tidigare biträdande museichefen Camilla Junger som var den som berättade om kärleksaffären för museets styrelseordförande.

Anna Hansen, Regionmuseet Skånes chef i Kristianstad, anses ha hållit en relation med en anställd på museet hemlig.
Anna Hansen, Regionmuseet Skånes chef i Kristianstad, anses ha hållit en relation med en anställd på museet hemlig.Foto: Tommy Svensson

Mannen som Anna Hansen har inlett en relation med är samordnare för en arbetsgrupp, och i de konflikter som har funnits i gruppen har Anna Hansen enligt de anställda konsekvent tagit samordnarens parti.

Annons

Det skedde enligt personalen bland annat förra hösten, då en konflikt i arbetsgruppen ledde till att man tog in konsulthjälp för nästan 53 000 kronor för att komma tillrätta med problemen.

Även om det fanns misstankar bland personalen om kärleksrelationen mellan Anna Hansen och samordnaren innan, så var den inte bekräftad vid tidpunkten. Men när Anna Hansen berättade om den för personalen så ansåg de att hon var jävig i diskussionerna om konflikten.

Nyligen blev den biträdande museichefen Camilla Junger utköpt för 789 000 kronor. För tidningen berättar Camilla Junger att anledningen är att hon var kritisk till hur Anna Hansen skötte situationen.

Kristianstadsbladet har pratat med många i personalen på Regionmuseet Skåne, och kritiken mot Anna Hansen som chef är samstämmig.
Kristianstadsbladet har pratat med många i personalen på Regionmuseet Skåne, och kritiken mot Anna Hansen som chef är samstämmig.Foto: Mikael Persson

– Framförallt handlar det om att vi har olika syn på hur hon har hanterat sin interna kärleksaffär på jobbet. Det är huvudorsaken, säger Camilla Junger.

”Jag bryr mig inte om vad hon gör på fritiden, men när det drabbar verksamheten och medarbetarna så måste jag ju agera. Då blev jag en visselblåsare.”
Camilla Junger, tidigare biträdande museichef

Den outtalade kärleksrelationen fick medarbetare att må dåligt och gick ut över verksamheten, säger Junger. Hon försökte få personalchefen att ta tag i situationen, men upplevde att han inte tog sitt ansvar. Då valde hon att själv ringa Regionmuseets styrelseordförande Radovan Javurek (L) – trots att hennes fackförbund avrått henne.

– Jag bryr mig inte om vad hon gör på fritiden, men när det drabbar verksamheten och medarbetarna så måste jag ju agera. Då blev jag en visselblåsare.

Enligt Camilla Junger stämmer inte Anna Hansens förklaring om att bakgrunden till utköpet är att de var för olika som personer.

– Jag har aldrig hört att det har varit något problem i samspelet mellan oss. Jag har tvärtom hört att hon har anställt mig för att vi är olika och att vi också löser saker, kommer till samma resultat, men att vi gör det på olika vägar. Så jag har aldrig fått den feedbacken från henne att det skulle vara ett problem.

Kristianstadsbladet har pratat med många i personalen på Regionmuseet Skåne, och kritiken mot Anna Hansen som chef är samstämmig.

– Att kärleksaffären hölls hemlig är ett bevis på ett sämre ledarskap, men allt det här bottnar i en chef som inte har någon bra syn på personalen, säger en anställd.

Annons

– Relationen har lett till misstro, och det är många som saknar förtroende för samordnaren, säger en annan.

– Anna gör inte ett dåligt jobb överlag, men som ledare fungerar hon inte, säger ytterligare en.

Diskussionen om relationen har fått en extra tvist på Regionmuseet då det parallellt med konflikterna har tagit fram en så kallade uppförandekod för Regionmuseet Skånes personal.

Där konstateras bland annat det kan påverka arbetet om två personer inom organisationen inleder en relation.

”Det är risk att det uppstår situationer av jäv eller lojalitetskonflikter. Det kan också uppstå brister i förtroende för en medarbetare om man misstänker att frågor diskuteras och att information sprids till partnern.”

I uppförandekoden räknas det upp flera exempel på olämpliga situationer, exempelvis sådana som ”gör att medarbetare är extra försiktiga med att ta upp saker som är obekväma eller känsliga”.

Då kan det bli tal om exempelvis omplacering. Men någon sådan lösning har så vitt känt inte diskuterats här.

– En av dem borde sluta, helst båda två, säger en anställd om kärleksparet.

Matti StenrosenSkicka e-post
Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons