Annons

Krislägesavtal har aktiverats – rekordmånga på sjukhus

Under december har antalet inlagda med konstaterad covid-19 på skånska sjukhus nått rekordhöga nivåer. Tisdagens siffror visar en fortsatt ökning. Nu har krislägesavtalet aktiverats för intensivvårdspersonal.
Publicerad 29 december 2020
Vaccineringen mot covid-19 i Sverige inleddes i söndags.
Vaccineringen mot covid-19 i Sverige inleddes i söndags.Foto: Mikael Fritzon/TT

Trycket på den skånska vården är högt, samtidigt fortsätter antalet coronasmittade på sjukhusen att öka stadigt efter julhelgen. På tisdagen var 511 personer inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19, vilket är den högsta siffran hittills för regionen.

Fakta

Så många är inlagda på skånska sjukhus

(Siffrorna efter kommatecknet avser förändringen sedan gårdagen, 28 december.)

Totalt antal smittade på de skånska sjukhusen: 566, +33 (av dessa får 55, +4 intensivvård).

Kristianstad: 59 (12), +6 (+4)

Helsingborg: 84 (7), +15 (-1)

Malmö: 219 (15), -2 (-1)

Lund: 126 (20), +12 (+1)

Ystad: 23 (1), +0 (+1)

Källa: Region Skåne.
Källa: Region Skåne.

För att sjukvården ska klara det fortsatt ansträngda läget begärde Region Skåne att krislägesavtalet skulle aktiveras för personal inom intensivvården. Syftet är att sjukvården ska bli ”bättre rustad för att möta det ökande behovet av bemanning”.

Annons

– Krislägesavtalet ger oss ytterligare ett verktyg för att hantera det mycket ansträngda läget i den skånska sjukvården. Det ger oss möjlighet att vid behov schemalägga vårdpersonal på ett mer flexibelt sätt än vad arbetstidslag och kollektivavtal annars medger, sade Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

På tisdagen tog SKR och Sobona beslutet att aktivera avtalet. Det innebär att vårdpersonal nu kan få arbeta 48 timmar per vecka. Samtidigt höjs deras lön med 120 procent. Avtalet har däremot inte börjat tillämpas ännu – det är ett beslut som regiondirektören kommer att ta när vården når en krisnivå.

– Krislägesavtalet innebär att arbetsskyldigheten är vidare och att det går att ta ut mer arbetstid under en period. Det kommer att innebära en högre belastning på medarbetarna, och för att kompensera för den höjda belastningen är ersättningsnivåerna högre, säger Ulf Olsson, vice ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och i Sobonas föreningsstyrelse.

Avtalet gäller läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, undersköterskor och medicinska sekreterare inom intensivvården.

Fakta

Covidläget i Skåne 29 december

(Siffrorna efter kommatecknet avser förändringen sedan gårdagen, 28 december.)

Nya konstaterade covid-19-fall: 2 128

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 64 741

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 55, +4

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 511, +29

Här saknas innehåll

Linn JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons