Annons

Coronaoro håller Jessica hemma

För Jessica Nilsson vore en smitta av coronaviruset fullständigt förödande. En immunbristsjukdom sätter henne i storriskgruppen.
– Får jag lunginflammation i vanliga fall blir jag inlagd, berättar Jessica från hemmet i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 9 mars 2020 • Uppdaterad 10 mars 2020
Jessica tillbringar merparten av sin tid i hemmet och med svagt immunförsvar tillhör hon storriskgruppen.
Jessica tillbringar merparten av sin tid i hemmet och med svagt immunförsvar tillhör hon storriskgruppen.Foto: Privat

För 13 år sedan fick Jessica Nilsson, då 17 år gammal, bihåleinflammation som inte ville ge med sig. Då visade det sig, efter många läkarundersökningar, att hon haft en primär immunbristsjukdom liggande latent.

– Den ena delen är genetisk, som är den värsta, men som kan behandlas. Den åtföljs dessutom av två andra varianter som inte går att göra något åt mer än att hålla sig borta från miljöer som kan ge infektioner, konstaterar Jessica på telefon från hemmet.

”Omgivningen fattar inte det riktigt och tror att man är lat och inte vill jobba.”
Annons

För det är i hemmet hon får vistas. Hon kan inte gå ut mer än för de läkarbesök hon måste göra. Tidningen Kvällsposten var först med att berätta om Jessicas situation.

– Jag fattas vita blodkroppar, själva försvaret i kroppen. Jag har inte det som andra människor har och är därmed väldigt infektionskänslig, berättar hon.

Med ett konstaterat coronafall i Kristianstad och några till i Skåne blir osäkerheten ännu större samtidigt som omvärlden har svårt att förstå vad det är hon lider av.

– Omgivningen fattar inte det riktigt och tror att man är lat och inte vill jobba. Jag vill ju bara ha ett normalt liv. Kunna åka kommunalt.

”Jag kan i princip inte ta hand om mig själv.”

Även innan utbrottet av cornonaviruset har Jessica haft det tufft.

– Om personer med ett normalt immunförsvar i snitt är förkylda två gånger om året så är jag väl symtomfri och ”frisk” motsvarande tid.

– Att nu höra om att corona finns i trakten och att inte få mer information än det som media kan ge är oerhört jobbigt.

Vissa besök på sjukhuset är ett absolut måste för Jessika som utöver medicinen för immunförsvaret tar blodförtunnande medel efter ett antal blodproppar. De senaste fick hon i december.

– Läkarna gör ju vad de kan men just nu är det ju fokus på de som smittats. Jag hade önskat lite mer information om var personerna rört sig för att på så sätt kunna undvika de platserna.

– Istället blir jag isolerad här hemma, konstaterar Jessika.

Foto: Privat
Annons

Men i isoleringen har hon också hittat en väg ut - digitalt.

– Jag har varit tyst om min sjukdom i många år och inte velat visa mig sjuk. Jag gick danslinjen och var aktiv som person. Det här livet är ju helt rakt motsatt sådan jag vill vara.

– Så när jag börjat berätta får jag kontakt med andra som också har det så här, och vi kan utbyta erfarenheter via nätet, konstaterar Jessica.

De återkommande blodpropparna har gjort Jessica i princip helt beroende av pojkvännen Patrik Jönsson.

– Att stå upp längre än fem minuter är omöjligt. Bara att duscha är ett problem. Med propparna åker allt blod ner i benen, säger Jessica.

En av propparna sitter i hjärnan längst med venen ner till nacken medan den senaste proppen sitter i ena benet och läkarna har konstaterat att den förmodligen är kronisk.

– Jag kan i princip inte ta hand om mig själv.

Så livet blir bakom stängda dörrar och kontakten med andra än Patrik är mycket begränsad. Och än mer nu, när ett okänt luftvägsvirus dykt upp.

– Corona ser många som en vanlig influensa - men för de som är i riskzonen, som jag, är det förödande. En vanlig lunginflammation får mig inlagd på sjukhus. Vad skulle då inte corona göra?

Fakta

Immunbristsjukdom

Kroppens egna små försvarare är de vita blodkropparna, lymfocyterna. En del av dem kallas för immunoglobuliner (Ig) eller antikroppar. Bland de lymfocyter som kallas för B-lymfocyter finns en mängd antikroppar, alla med väldigt specifika uppgifter i immunförsvaret. Har kroppen en oförmåga att producera en eller flera av dessa leder detta till ökad infektionskänslighet.

En huvudklass inom antikropparna är IgG, det viktigaste immunglobulinet som försvarar kroppens vävnader, såsom lungor, tarmar och muskler. Denna har i sin tur subklasser (IgG1-4).

Sedan 50-talet har man kunnat ge injektioner med gammaglobuliner och allt eftersom behandlingen förfinats kan behandlingen ges i hemmet och med det kan de flesta patienterna leva ett normalt liv.

Har patienten brister i någon eller några undergrupper kan det bli svårare att medicinera.

I de två undergrupper av antikroppar som Jessika har brist på är det endast ”egen tillvaro” som kan hjälpa. Det betyder att hålla sig borta från miljöer där man riskerar att bli smittad av infektioner.

Källor: PIO, Primär immunbrist organisationen och Karolinska Institutet

Här saknas innehåll

Mikael PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons