Annons

Coronarädsla efter färdtjänstresa

När 76-åriga Gertrud Pålsson skulle åka sjukresa hem från CSK fick hon dela bil med fyra andra, varav en till i rullstol. ”Vi satt 60 cm från varandra. Hur kan de göra så mitt under en pandemi?” undrar hon om Skånetrafiken.
Åhus • Publicerad 14 oktober 2020
Flera personer fick sitta trångt en buss vid en sjukresa med Skånetrafiken. (Arkivbild.)
Flera personer fick sitta trångt en buss vid en sjukresa med Skånetrafiken. (Arkivbild.)Foto: Sofia Wellborg

I våras gick Skånetrafiken ut med nya riktlinjer för sjukresor och färdtjänst. För att minska risken och värna förarnas och passagerarnas säkerhet ska man tillfälligt frångå regelverket om att resorna ska samordnas. Det ska alltså vara enkelresor i så stor utsträckning som möjligt.

Det har Gertrud Pålsson i Åhus fått uppleva hittills. Eftersom hon fick en stroke för några år sedan är hon mestadels rullstolsburen och får ofta åka in till sjukhuset för olika undersökningar och behandlingar.

Annons

– Men i fredags när jag skulle hem från CSK, så kom chauffören och hämtade mig och min ledsagare, samt en till. Han körde in båda våra rullstolar längst bak i minibussen, så vi hade 60 cm mellan våra huvuden, berättar Gertrud Pålsson och fortsätter:

– Nu ska vi bara hämta upp två till, sa han och jag trodde inte det var möjligt. Har ni inga restriktioner undrade jag? Det var länge sedan vi släppte det, svarade han.

Chauffören hämtade ytterligare två personer, en äldre kvinna som knappt kunde gå och en yngre person som var funktionsnedsatt.

– Nu var vi fem personer i bussen, med min ledsagare. Samt chauffören. Det var 30 cm mellan oss allihopa, jag fick dra upp jackan som skydd för ansiktet. Resan tog en timme och jag var nästan panikslagen.

Gertrud tycker att Skånetrafiken är oerhört cyniska som föser ihop flera människor i riskgrupper i ett fordon.

”Region Skåne driver Skånetrafiken, som gör så här. Och ansvarar för sjukvården. Jag får inte detta att gå ihop.”
Gertrud Pålsson, färdtjänstresenär.

– Inte minst med tanke på att det är Region Skåne som driver det, som också ansvarar för sjukvården. Jag får inte det att gå ihop.

Under måndagen fick hon tag i en person på kundtjänsten som bad om ursäkt, men trodde att det kunde varit någon som beställt fel.

– Men de beställer ju bara enligt de instruktioner de fått, säger Gertrud Pålson.

Skånetrafiken uppmanar till att man ska undvika att resa kollektivt i rusningstrafik, vänta på nästa buss eller tåg om det är fullt, och därmed undvika trängsel.

Kb har bett presstjänsten hos Skånetrafiken att reda ut vad som gäller i nuläget och hur det har kunnat bli så här. Presstjänsten vill inte kommentera enskilda ärenden och har i stället svarat med att hänvisa till de regler de införde i våras. Dessa innebär:

Annons

• Sjukresor bokas utan samåkning, i första hand till 31 december 2020.

• Fasta sjukresor till sjukvården exempelvis dialys eller cytostatikabehandlingar bokas utan samåkning.

• Sjukresor som bokas på tjänstekundnummer bokas utan samåkning om sjukvårdspersonalen inte gör en annan bedömning.

• Färdtjänstresor för kunder 70 år eller äldre ska bokas utan samåkning.

• Planerade/fasta färdtjänstresor ska optimeras i samåkning.

• För övriga färdtjänstresor ska samåkning undvikas i möjligaste mån och utifrån resurstillgång.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons