Annons

Efter coronakritik – Skånetrafiken ändrar för färdtjänst

Efter att Gertrud fick åka trångt med flera andra i en servcieresa ser nu Skånetrafiken över rutinerna. ”Det var beklagligt för Gertrud, men vi hoppas att det vi nu gör ska bli bra för alla kunder under den här perioden” säger Ulrika Stålnacke, chef för beställningscentralen.
Kristianstad • Publicerad 29 oktober 2020
Skånetrafiken gör nu om systemet för hur vissa färdtjänstresor ska beställas och bokas, för att undvika att fler missar ensamåkning och tvingas ihop i bilarna. (Arkivbild.)
Skånetrafiken gör nu om systemet för hur vissa färdtjänstresor ska beställas och bokas, för att undvika att fler missar ensamåkning och tvingas ihop i bilarna. (Arkivbild.)Foto: Sofia Wellborg

Kristianstadsbladet har tidigare skrivit om Gertrud Pålsson i Åhus, som under en serviceresa hem från sjukhuset fick dela minibuss med flera andra personer. Detta trots att hon är över 70 år, och dessutom i en riskgrupp. Hon tyckte då att Skånetrafiken var oerhört cyniska som satte ihop flera personer i en minibuss.

– Inte minst med tanke på att det är Region Skåne som driver Skånetrafiken, men som också ansvarar för sjukvården. Jag får inte det att gå ihop, sa hon då.

Annons

Skånetrafiken har nu utrett händelsen. Och även om de inte vill kommentera enskilda fall, konstaterar förvaltningen att de nu har gjort om beställningssystemet. Inte minst det som vårdpersonal kan beställa genom. Dessa har tidigare kunnat gå in via internet till en speciell hemsida och beställa hemresa åt patienter där. Men i drygt 1,5 vecka har denna portal varit nedstängd, för att den gjorts om. Under tiden har vårdpersonal fått ringa till samma nummer som alla andra serviceresenärer ifall de skulle beställa en resa.

– I grunden är våra serviceresor en särskild kollektivtrafik, där man åker tillsammans. Alla våra system är därför inställda på att optimera samåkning, säger Ulrika Stålnacke, chef för beställningscentralen på Skånetrafiken serviceresor.

– I och med covid har vi försökt med ensamåkning i möjligaste mån. Då är det manuell handpåläggning som gäller i våra system, för att få en ensamåkning. Annars är det förinställt på samåkning, berättar hon.

För sjukresor som vårdpersonal beställt via webben har det förvalda varit samåkning.

– Vi fick stänga ner och ge uppdraget till en it-leverantör att lägga in så ensamåkning är förvalt. Det här ska nu vara igång igen, sedan idag, säger hon på tisdagen.

”Vi fick stänga ner och ge uppdraget till en it-leverantör att lägga in så ensamåkning är förvalt. Tidigare fick det vara manuell handpåläggning för att ändra från samåkning till ensamåkning.”
Ulrika Stålnacke, Skånetrafiken.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons