Annons

Efter skottlossningen: Fältare prioriterar Gamlegården – ”Även ungdomarna tycker att det är bra”

Det har snart gått två veckor sedan tre personer blev beskjutna på Gamlegården. Fältgruppen prioriterar nu området och de märker att många vill bidra till en ökad trygghet – både vuxna och ungdomar.
Kristianstad • Publicerad 15 augusti 2021
Serkan Degirmenci och Malin Månsson är två av fältarna som regelbundet besöker Gamlegården. De beskriver området som positivt, även om skottlossningen var ett stort bakslag.
Serkan Degirmenci och Malin Månsson är två av fältarna som regelbundet besöker Gamlegården. De beskriver området som positivt, även om skottlossningen var ett stort bakslag.Foto: Tommy Svensson

Det var mitt på dagen den 3 augusti som två män och en kvinna träffades av kulor utanför Gamlegårdens centrum. Gärningsmännen körde moped eller motorcykel när de avfyrade vapnen. Händelsen har satt sina spår och har väckt nationell uppmärksamhet.

– En del föräldrar är oroliga och väljer att ta en annan dörr in till köpcentrat än tidigare, men många ställer också upp för att öka tryggheten. De flesta som bor här är emot det som hände och vill inte ha den utvecklingen av Gamlegården, säger Malin Månsson på Fältgruppen.

Annons

Liknande händelser har skett tidigare i samma stadsdel. I december år 2019 blev en 24-årig man mördad på en innergård, bara ett hundratal meter från Gamlegårdens centrum. Samtidigt visade polisens trygghetsmätning förra året en större oro för ungdomsgäng och för att bli överfallen.

Mohammed Nour var ute med barnen då fältgruppen kom på besök, bland annat för att berätta om den nya satsningen på nattvandring.
Mohammed Nour var ute med barnen då fältgruppen kom på besök, bland annat för att berätta om den nya satsningen på nattvandring.Foto: Tommy Svensson

Ett stort antal insatser har genomförts för att invånarna ska känna sig tryggare. ABK har byggt nya lekplatser, polisen har ökat sin närvaro och projektet Aktiv sommar har bidragit till att ge ungdomar en sysselsättning.

– Detta är ett jättebra område och ungdomarna vi träffar är härliga. Sedan ska vi inte glömma att det är utsatt område med flera riskfaktorer. Det är hög arbetslöshet och många har svårt med svenska språket. Det vi ändå ser är att många ungdomar är positiva när det handlar om skolan och de vill bli välutbildade, säger Serkan Degirmenci, fältarbetare.

En del i att öka tryggheten är också det arbete som Fältgruppen genomför. De har hela kommunen som arbetsplats och väljer oftast ut de områden där ungdomarna befinner sig. Det kan exempelvis vara vid Centralstationen, vid köpcentrum eller på fester utomhus. Det är en uppsökande verksamhet där en stor del av arbetet handlar om att informera och att ge stöd.

Gamlegården har blivit ett prioriterat område för fältarbetarna efter händelsen med skottlossningen.
Gamlegården har blivit ett prioriterat område för fältarbetarna efter händelsen med skottlossningen.Foto: Tommy Svensson

– Arbetet bygger på att skapa relationer med både ungdomar och vuxna. Vi gör ofta besök på skolorna där vi både pratar med elever på rasterna och har ett drogförebyggande arbete. Många känner igen oss därifrån, säger Serkan Degirmenci.

– Samtalen kan exempelvis handla om att vi vill motivera ungdomarna att fortsätta med sitt fritidsintresse eller att avstå från droger. Om de har en aktivitet så kommer de in i ett sammanhang och hänger inte med personer från en kriminell miljö, säger Malin Månsson.

Sedan tidigare har det även varit planerat för nattvandring, men som skjutits fram på grund av coronapandemin. Under hösten kommer den nu att dra igång, delfinansierad av ABK. När fältgruppen rör sig ute på Gamlegården så passar de på att fråga vuxna ifall de vill vara med.

– Det har varit stort intresse att medverka. Vi behöver många aktiva för att kunna hålla igång vandringarna och känner ett stort stöd från människorna som bor här. Även ungdomarna tycker att det är bra med nattvandring, säger Malin Månsson.

Vad bidrar det till när fler vuxna rör sig ute i området?

– Med fler vuxna så ökar tryggheten, för de kan se vad som händer och reagera. Men det är inte bara nattvandringen som bidrar. Polisen, föräldrar och även butikerna hjälps åt att öka tryggheten. ABK är en annan viktig aktör som har gjort mycket för området, säger Malin Månsson.

En stor del av Fältgruppens arbete handlar om att skapa relationer. Många känner igen dem efter besöken på skolorna och i stadens olika stadsdelar.
En stor del av Fältgruppens arbete handlar om att skapa relationer. Många känner igen dem efter besöken på skolorna och i stadens olika stadsdelar.Foto: Tommy Svensson
”Detta är ett jättebra område och ungdomarna vi träffar är härliga. Sedan ska vi inte glömma att det är utsatt område med flera riskfaktorer”, säger fältarbetaren  Serkan Degirmenci.
”Detta är ett jättebra område och ungdomarna vi träffar är härliga. Sedan ska vi inte glömma att det är utsatt område med flera riskfaktorer”, säger fältarbetaren Serkan Degirmenci.Foto: Tommy Svensson
Det genomförs ett stort antal åtgärder för att öka tryggheten på Gamlegården, allt från nattvandring till sysselsättning för ungdomarna.
Det genomförs ett stort antal åtgärder för att öka tryggheten på Gamlegården, allt från nattvandring till sysselsättning för ungdomarna.Foto: Tommy Svensson
Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons