Annons

Få smittade påverkar stort

29 av 80 000 kommuninvånare är smittade. På CSK tas 5 av nära 200 vårdplatser upp av coronasmittade. Så hur kan denna lilla andel påverka sjukvården så mycket?
Kristianstad • Publicerad 22 april 2020 • Uppdaterad 23 april 2020
Personal i skyddskläder jobbar i tältet utanför akuten, för att säkra att covid-smittade inte blandas med andra patienter.Foto: Mikael Persson

Covid-19, som sjukdomen heter när den orsakas av viruset, har påverkat världen i stor utsträckning. En anledning är att den är så lömsk – många kan vara smittade utan att veta om det, medan andra som varken tillhör riskgrupper eller är äldre kan dö av sjukdomen.

Enligt Region Skåne är 29 invånare i Kristianstad bekräftat smittade. Det motsvarar 0,03 procent av befolkningen. Mörkertalet är dock stort, då bara personer som måste läggas in på sjukhus eller misstänkt drabbade på äldreboenden testas. Men samtidigt uppges Skåne vara den region i Norden som klarat sig lindrigast undan coronan, enligt Sydsvenskan. Där framgår att dödstalen i Skåne är 3,4 per 100 000 invånare, motsvarande 0,003 procent. I Köpenhamn är det 11,5 per 100 000 invånare, och i Oslo 7,2.

En sjukvårdare visar upp ett provrör ur ett provtagningskit.Foto: Anders Wiklund/TT
Annons

På Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK) märks det tydligt hur coronapandemin påverkar all verksamhet. Ett kravallstaket har satts upp i entrén. Vakter och personal ser till att bara de som har inbokade besök kan komma igenom och upp i sjukhuset. Mottagningar försöker göra så mycket som möjligt via telefonrådgivning eller på distans, och det är allt färre besökare. Operationer har ställts in och dessa görs nu i princip bara om de är livsnödvändiga eller akuta.

Utanför akutmottagningen finns det tält där sjukvårdspersonal gör en första bedömning, för att inte få in smittade patienter på de ordinarie avdelningarna.

Personal har skolats om, fått utbildning i hur de hanterar covid-patienter, och vissa avdelningar har gjorts om eller förbereds för att kunna ta emot fler smittade patienter. Enligt det värsta-läge-scenario som Folkhälsomyndigheten tagit fram kommer Skåne att behöva 500 slutenvårdsplatser och 200 intensivvårdsplatser när pandemin är som värst. För sjukhusen i nordöstra Skåne betyder det att de räknar med att behöva 120 vårdplatser och 28 intensivvårdsplatser till covid-patienter.

CSK har i nuläget cirka 200 disponibla vårdplatser för alla patienter. Här vårdas i nuläget fem patienter för covid, varav tre får intensivvård. Som mest har det varit uppe i 8 patienter.

Så hur kan dessa få patienter ställa till så mycket för CSK?

– Det gör det inte för dessa fem eller åtta, utan för de upp till 30 som vi riskerade att få in, säger Mats Molt, biträdande sjukhuschef.

– För att förbereda oss för att kunna ta emot ett fiktivt antal på ganska många har vi rumsterat om lokalmässigt och även personalkompetensmässigt. Vi har väldigt mycket utbildning kring detta för att för att möta nästa steg i planen.

Personal får jobba med mycket skyddsutrustning, vilket gör det tungt och tufft.Foto: Mikael Fritzon/TT

Ett annat skäl är att de som kommer in och får vård är väldigt sjuka.

– Då är det viktigt att de har hög kompetens runt omkring sig. Sedan ska personalen jobba i tunga skyddskläder, som gör att de blir varma och det är tungt att jobba. Det är tufft, det kräver rätt mycket av vår intensivvård att hantera patienter helt enligt de regler och rutiner som vi har.

– Sedan kräver det mycket av vår akut, där nätet ska vara så finmaskigt att vi inte får in någon med covid som även har en annan sjukdom. Så fort någon har symtom får dessa bo på infektionen med enkelrum, och vara isolerade tills dess vi fått provsvaren.

Annons

Detta gör att det blir ett stort merarbete, som inte syns utåt i statistiken. Vissa dagar screenas uppemot 20 patienter på det viset.

– Det är ett stort arbete för att säkerställa att vi hittar så många som möjligt, och inte har dem blandade med våra andra patienter. Hittills har vi varit framgångsrika med det arbetet. Samtidigt är vi tacksamma för varje dag som går med låg belastning, så att vi hinner utbilda fler medarbetare, säger Mats Molt.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons