Annons

Fältarna slår larm: Fler unga nyfikna på cannabis

Fältgruppen i Kristianstad upplever att allt fler unga är nyfikna och accepterande gentemot cannabis. Nu oroar man sig över att allt fler ska fastna i missbruk och efterlyser en mer aktiv, påläst vuxenvärld.
Kristianstad • Publicerad 13 augusti 2021
Ungas riskuppfattning när det gäller cannabis har mildrats under 2000-talet, enligt en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Däremot är själva användandet relativt oförändrat bland unga.
Ungas riskuppfattning när det gäller cannabis har mildrats under 2000-talet, enligt en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Däremot är själva användandet relativt oförändrat bland unga.Foto: Elaine Thompson

Under sommaren har socialtjänstens fältgrupp vandrat runt i Kristianstad och mött barn och unga. Ofta har samtalen kretsat kring narkotika, och fältgruppens erfarenhet är att acceptansen och nyfikenheten för cannabis har ökat.

Många unga de möter har en liberal syn på cannabis och ifrågasätter att det är olagligt, med argument att det legaliserats i andra länder och att alkohol anses värre. Vuxenvärlden måste bli bättre på att möta de argumenten med fakta om vilka allvarliga hälsoeffekter cannabis har, tycker fältgruppen.

Annons

Och deras erfarenhet, bekräftas av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, som undersöker ungas inställning till och användning av droger.

”Det är hur lätt som helst att få tag på. Det är bara att ringa ett samtal.”
Malin Månsson, teamledare på Fältgruppen.

De har sett att ungas riskuppfattning när det gäller just cannabis har mildrats under hela 2000-talet. Unga uppfattar alltså cannabis som mindre farligt än tidigare. Samtidigt har riskuppfattningen kring alkohol och tobak legat stabilt.

Dessutom visar en studie att unga idag är mindre benägna att uppfatta narkotika som ett problem än tidigare.

– På det sättet har fältarna i Kristianstad sett något vi ser i undersökningarna, konstaterar Ulf Guttormsson, som är utredare på CAN.

Samtidigt har själva användandet av cannabis förblivit relativt oförändrat bland unga. Där har det inte skett någon stor ökning över de senaste tjugo åren. För eleverna i 9:an har de legat stabilt och för gymnasieungdomarna i årskurs två har det ökat något.

– Det är lite paradoxalt kan man tycka. Man tror att det ska gå hand i hand men det har det alltså inte gjort. Men det kan ju komma senare i livet säger en del, bland 20- och 30-åringarna ser man att det ökar successivt.

Fältsekreterare Serkan Degirmenci och teamledare Malin Månsson har under sommaren märkt att fler unga blivit nyfikna och positiva till cannabis. Nu vill man att vuxenvärlden blir mer aktiv och påläst om riskerna.
Fältsekreterare Serkan Degirmenci och teamledare Malin Månsson har under sommaren märkt att fler unga blivit nyfikna och positiva till cannabis. Nu vill man att vuxenvärlden blir mer aktiv och påläst om riskerna.

Att inställningen blivit mer accepterande tror han beror på de intryck som unga och vuxna får från sociala medier, filmer och serier där cannabis framställs som harmlöst.

– Visst skolorna kan ha informationskampanjer, men det primära är de intryck man får via sin skärmanvändning, tror Ulf Guttormsson.

För fältarna i Kristianstad handlar allt om att fånga upp barn och unga i tid, innan de hamnar i destruktiva missbruk längre upp i åren. Många av de som vänder sig till gruppen för hjälp, har testat första gången redan i tidig tonår.

– Vi träffar på de som är 18-19 år som är väldigt beroende av cannabis. Och det blir man inte på ett natt, säger Malin Månsson.

Annons

Fältgruppen har börjat vända sig till pedagoger. Det saknas kunskap inom skolan och övriga samhället. Det är ibland svårt att upptäcka att någon i ens närhet brukar droger. Till skillnad från berusning av alkohol, kan cannabis-effekterna uppfattas som vanligt tonårsbeteende.

– Det kan vara att man är trött att gå upp, att man är seg eller inte vill prata med vuxna och hålla sig för sig själv. Därför har vi lagt mycket tid att föreläsa för pedagoger. De träffar ungdomarna och kan se beteendeförändringarna, säger fältsekreteraren Serkan Degirmenci.

Cannabis innehåller många ämnen som påverkar psyket, och regelbundet cannabisbruk kan både hämma den psykiska utvecklingen och påverka personligheten. Många studier visar att hjärnan hos en ung människa är mer sårbar för cannabis än hos en vuxen.

– Det sätter sig på de kognitiva funktionerna, korttidsminnet påverkas. Att träffa en 16-åring som inte minns någonting, då är det relevant att ställa frågor om cannabis, säger Malin Månsson.

När Fältgruppen pratar om droger med ungdomar de möter blir en sak tydlig: det är inte svårt att hitta någon som säljer. Även unga som inte själva testat vet vem de kan ringa om de skulle bli nyfikna, berättar fältgruppens Malin Månsson.

– Det är hur lätt som helst att få tag på. Det är bara att ringa ett samtal.

Nu vill gruppen att vuxenvärlden ska bli mer aktiv. Det handlar om att våga ställa frågor om droger till unga, men också bli mer synliga och aktiva runt om i samhället. Teamledare Malin Månsson är tydlig.

– Vi efterlyser de vuxna!

Så många i årskurs 9 har testat cannabis

Omkring sju procent av niondeklassarna uppgav i CAN:s undersökning från 2020 att de har erfarenhet av att ha testat cannabis.

Cannabis är ett samlingsnamn för till exempel hasch och marijuana och är den narkotika som är vanligast förekommande i Sverige såväl som globalt.

Hälsoeffekter som kan ses vid cannabisbruk inkluderar försämrade kognitiva funktioner, försämrad motorisk koordination, beroendeutveckling och ökad risk för psykotiska symptom.

Ett omfattande cannabisbruk i tidig ålder är i högre grad kopplat till allvarliga och varaktiga effekter på hälsan än cannabisbruk i vuxen ålder.

Källa: Folkhälsomyndigheten/ Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Behöver du hjälp – hit kan du vända dig

Till Ungdomsbasen kan du som är ungdom mellan 16-25 och du som är förälder eller närstående vända dig för att få stöd och rådgivning kring frågor om missbruk, relationer och andra personliga problem.

Fältgruppen tillhör Ungdomsservice och arbetar uppsökande och förebyggande med ungdomar 12-20 år och deras föräldrar samt drogförebyggande med ungdomar upp till 25 år. Fältsekreterarna som arbetar i fältgruppen är socionomer och lyder under sekretess.

Maria Skåne Nordost är en mottagning för dig som är under 25 år och har problem med alkohol och/eller andra droger. Hos dem kan du få information, rådgivning och individuell samtalsbehandling. De finns i Kristianstad och i Hässleholm.

Här saknas innehåll

Carolina SvalbackeSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons