Annons

Fler beställer hem nyårsmiddagen – ”Har stoppat beställningarna”

Ett tufft år för restaurangbranschen verkar i alla fall avslutas på topp. De lokala krogarna upplever en stor ökning i cateringbeställningarna till nyårsafton.
Kristianstad • Publicerad 28 december 2020
Claes Ljungberg, köksmästare på Kippers Källare, packar beställningar till nyårscatering.Foto: Tommy Svensson

Ett annorlunda år avslutas med ett annorlunda firande. Nya restriktioner och hög smittspridning gör att nyårsafton får firas i liten skala. Då väljer nordostskåningarna att sätta guldkant på kvällen och beställer hem festmåltiden från de lokala krogarna.

– Vi märker av en tydlig ökning när det gäller beställningarna till nyår. Jämfört med förra året handlar det om 25-30 procent, säger krögaren Peo Fredholm.

Annons

Kan catering vara räddningen för branschen?

– Jag skulle nog inte kalla det för en räddning. Det kan inte väga upp för ett helt år av den här krisen, men det hjälper absolut till, säger Peo Fredholm.

– Vi ser att allt fler väljer att satsa på catering. Kollegor i branschen som inte sysslat med det tidigare har börjat i år.

En av dem är Per Ljungberg, kreativ chef på Kippers Källare, som erbjuder catering på nyårsafton för första gången.

– Det har varit så hög efterfrågan att vi inte kan ta emot mer beställningar. Vi är överraskade. Det här är jätteroligt och spännande, säger Per Ljungberg.

Det är däremot inga stora ordrar det handlar om. De flesta beställer mat till två eller fyra personer. Kanske är det just det faktum att vi ska fira nyår hemma i små sällskap som gör att lockelsen av restaurangmat är så stor i år? – Det tror Per Ljungberg.

– Jag förstår nu mer än någonsin att folk lägger lite extra pengar och lyxar till det såhär. Man gör det för att unna sig. Jag märker att folk tycker det är lite lyxkänsla redan när man gör sin beställning. Det tycker jag känns fint.

Här saknas innehåll

Dessutom är det många som ger bort en fin nyårsmiddag. Det kan vara till den som firar ensam, eller till någon som man skulle spenderat nyårsafton med om förutsättningarna varit annorlunda.

– Många köper till äldre, oftast till sina föräldrar. Folk verkar nöjda över att kunna göra på det sättet, säger Per Ljungberg.

Han fortsätter:

Annons

– Det känns som att vi är i en ”ta-hand-om-varandra-period”.

Men cateringtrenden är här för att stanna.

– Jag tror att det kommer bestå när vi har ett friskt Sverige utan pandemi. Vi ser att människors beteenden förändras och lär av oss väldigt mycket just nu, även om jag hoppas att det gamla krogbesöket kommer tillbaka, säger Per Ljungberg.

Även på Skepparslövs Golfkro märks förändringen av och antalet cateringbeställningar har ökat.

– Det är väl hur kul som helst, säger ägaren Karl Mistén.

Och det är välbehövligt. När de nya restriktionerna kom drabbades verksamheten hårt.

– Men vi är långt ifrån ensamma i detta. Man får vara glad att man är frisk, det finns de som har det mycket värre. Vi passar på att planera för framtiden så länge.

Linn JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons