Annons

Föreningarna har berg av föremål efter inställda loppisar

Inställda loppisar har lett till att idrottsföreningarna översvämmas av prylar som de inte kunnat sälja. Nu börjar de att få brist på utrymme, samtidigt som de gått miste om hundratals kronor i intäkter.
Kristianstad • Publicerad 10 november 2020
Vanneberga IF har överfullt i loppislagret. Två containrar, ett par byggnader och ett stort lastbilssläp har fyllts från golv till tak.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

I förrådsbyggnaden vid idrottsplatsen i Vanneberga står det fullt med lådor från golv till tak. Intill står två containrar och ett stor lastbilssläp, minst lika fulla av loppisföremål. Allt har de samlat på sig de senaste 1,5 åren.

– Det mesta får vi från auktionshuset i Önnestad och en mindre del skänks från privatpersoner. Det är lampor, leksaker, möbler och mycket porslin. Många av besökarna är ute efter samlarföremål, säger Anton Rosengren, en av de engagerade i Vanneberga IF.

Annons

Vanligtvis arrangerar de sin loppmarknad på kristi himmelsfärdsdag, men i år fick de ställa in på grund av coronapandemin. Arrangörerna beskriver att det brukar stå många förväntansfulla utanför grindarna och vänta.

– När vi öppnar så blir det som ett tåg med människor som springer in. Det är en uppskattad loppis med besökare både från Malmö och Österlen, säger Anton Rosengren.

Här saknas innehåll

Loppmarknaden i Vanneberga brukar locka ett stort antal besökare från hela Skåne.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

Det är nu första gången föreningen tvingas ställa in sin loppmarknad sedan starten år 1973. Det innebär att de gått miste om cirka 200 000 kronor i intäkter. Än så länge har det inte fått några drastiska konsekvenser.

– Det är klart att det påverkar ekonomin och man får dra i nödbromsen. Men som förening är det viktigt att spara under de goda åren för att klara år som det här, säger Robin Hansson, även han engagerad i Vanneberga IF.

– Loppisveckan betyder också mycket för sammanhållningen. Vi brukar grilla och äta frukost tillsammans. Själva insamlingen pågår under hela året och där hjälps vi åt med att sortera alla saker i lådorna, säger Anton Rosengren.

Robin Hansson och Robin Rosengren är två av personerna som har engagerat sig i Vanneberga IF och deras loppmarknad.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson

Även i Fjälkinge IF brottas de med liknande problem. Deras loppmarknad tar vanligtvis emot cirka 2 000 besökare, men fick ställas in i år.

– Vi samlar in föremål som privatpersoner en dag i veckan, men nu börjar det att bli fullt i ladugården i Balsby. Vi får se ifall det går att hitta mer lagringsutrymme till nästa år, säger ordföranden Stefan Holmquist.

Vad innebär den inställda loppmarknaden för Fjälkinge IF?

– Ekonomiskt sett brukar vi få in 150 000 kronor på loppisen och de blir vi nu utan. Vi har därför sökt om kompensationsstöd, men vet ännu inte ifall vi får något. Vi har en bra grund att stå på, men vet inte ifall det blir något loppmarknad nästa år heller, säger Stefan Holmquist.

– Den sociala aspekten är också väldigt viktig i en förening, man vill träffa människor. Jag tror därför att många blev besvikna på att det inte blev någon loppmarknad i år, där folk kunde träffa varandra, fortsätter han.

Annons

Båda föreningarna hoppas nu på att restriktionerna kan lätta till sommaren år 2021. Då kan lagren åter tömmas.

– Vi klarar inte att ta emot så mycket mer föremål, så en loppmarknad nästa år är nödvändigt, säger Robin Hansson.

Massor av prylar har samlats in det senaste 1,5 året. Nu börjar det att bli fullt.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson
Väskor, möbler, leksaker, lampor och mycket annat har skänkts till föreningen.Foto: Tommy Svensson, Tommy Svensson
Henrik NordellSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons