Annons

Här möter de patienterna utanför vårdcentralen

Näsby vårdcentral har som alla andra inom primärvården fått stänga sin drop-in-mottagning. Under fredagen står vårdpersonal utanför entrén och tar emot besökare, för att snabbt kunna avgöra om de ska få komma in, avvisas eller om de behöver mer vård.
Kristianstad • Publicerad 13 mars 2020
Lena Lantz, språktolken Mukhtar Abdi, enhetschefen Martina Pettersson och BVC-sköterskan Carina Jörnrud gör en första sortering av patienterna utanför entrén till vårdcentralen.Foto: Clifford Johansen

— Hej! Har du bokat tid? Jaha. Är du fullt frisk? Inte förkyld eller snorig? Har du varit utomlands? Nähä. Då är du välkommen in.

Distriktssköterskan Lena Lantz står med kollegan, BVC-sjuksköterskan Carina Jörnrud, utanför entrén till Näsby vårdcentral. Personer som vill in stoppas, får frågor och besvarar dessa. Många med glatt humör.

Annons

– De flesta förstår att vi gör det här för att undvika smittspridning. En del har sagt att de blir glada för att vi står här, det visar att vi bryr oss om riskgrupperna, säger Lena Lantz.

Sedan i torsdags har Region Skåne stoppat all drop-in på sina vårdcentraler. På den vid Näsby har man dagligen mellan 50 och 100 patienter som brukar dyka upp oanmälda för att få hjälp med sina besvär. Nu får dessa boka tider. En del som kommer oanmälda får vända hemåt.

– Om det är någon som misstänker att de har covid-19 och är riktigt sjuk så kan vi ta in dem, men då via ambulansintaget. Alternativt kan vi ringa 1177, där vi har ett vip-nummer in, så kan de bokas vidare den vägen, säger enhetschefen Martina Pettersson.

Allt görs för att inga smittade personer ska komma in och smitta andra patienter – eller sjukvårdspersonal.

– För egen del är jag inte så orolig. Då hade jag inte stått här... Men vi vet att riskgrupper, som äldre och dem med nedsatt immunförsvar, kan få det mycket svårt, och det är dem vi vill skydda, säger Lena Lantz.

Trotsar kylan för att värna patienterna. Från vänster: Lena Lantz, Ahmed Thalga, Mukhtar Abdi, Martina Pettersson och Carina Järnrud.Foto: Clifford Johansen

Flera kollegor hjälps åt med att hantera entrén. Servicevärden Ahmed Thalga dyker upp, liksom språktolken Mukhtar Abdi. De är guld värda när några av områdets många invånare som inte talar så bra svenska kommer.

Personalen har märkt att det är många som är oroliga. Här består en stor del av arbetet även i att lugna och ge råd. På ett bord utanför står några enklare medikamenter, febernedsättande och mot huvudvärk. Det finns även en låda med tungspatlar.

– Vi behandlar ju inte oanmälda nu, men ibland kan man kolla någon i halsen, säger distriktssköterskan.

Är det mer psykologiskt?

– Det kan man säga. Många vill ju veta om de bär på viruset. Vi försöker förklara att vi kan inte testa alla nu, provtagningsutrustningen håller på att ta slut och vi måste säkra att de svårast sjuka och riskgrupperna kan få hjälp.

Annons

Men om man känner sig lite snorig, hur ska man veta om det är covid-19?

– I den här situationen ska man alltid agera som om man är smittad i så fall. Stanna hemma, inga sociala kontakter och gör vad du kan för att inte sprida smittan vidare.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons