Annons

Här provtas sjuk(a)vårdare

Ett litet tält utanför personalmatsalen. Där ska sjukvårdspersonal som misstänks ha fått covid-19 provtas av sina kollegor. Men det är inte alla inom vården som får lov att testas.
Kristianstad • Publicerad 4 maj 2020
Sandra Johansson, medicinsk sekreterare, agerar patient när sjuksköterskorna Åsa Persson och Malin Neuman Jeppsson visar hr provtagning går till.Foto: Lasse Ottosson

Två sjuksköterskor och en sekreterare är korrekt klädda i skyddsutrustning och bemannar tältet. Med bomullspinnar tar de svalgprover på sina kollegor inom vården. Prover som sedan skickas till Lund för analys och inom ett dygn ska svaret komma.

Här saknas innehåll

– Om det är negativt läser man det själv, via 1177, i sin journal. Om det är positivt så ringer vi upp och ger besked, förhållningsregler och det blir ett smittspårningsarbete, säger Annett Velin.

Annons

Till vardags är hon verksamhetschef på öron-näsa-hals-mottagningen på CSK. Nu är det helt andra tider än vardagliga, så de fick uppdraget att även starta och ansvara för provmottagningen vid CSK. Dit kommer även personal från Hässleholm för att testas.

Malin Neuman Jeppsson och Åsa Persson vid ingången till tältet där provtagning sker av sjukvårdens anställda.Foto: Lasse Ottosson

Liknande mottagningar finns vid sjukhusen i Ystad, Lund, Malmö och Helsingborg.

De här testerna i lite större skala började förra veckan. Hittills har ett 30-tal medarbetare testats i Kristianstad. Region Skåne har också meddelat att denna utökade provtagning kommer att avspeglas i statistiken, med fler positiva provsvar per dag än under tidigare veckor.

— Tanken är att vi ska provta personal som har insjuknat, i ett tidigt skede. Helst inom 72 timmar från det de fått luftvägssymtom eller feber. Det är då man har störst virusutfällning inom kroppen, och som vi vill fånga. Även om man kan må sämre senare är det inom 72 timmar som det är som mest intensivt, säger Annett Velin.

Bomullspinnen med svalgprov förs ner i ett provglas med reagensvätska innan det skickas för analys.Foto: Lasse Ottosson

Det är heller inte alla anställda inom vården som får lov att testa sig, utan endast vårdpersonal som har direkt patientkontakt och som har en för verksamheten kritisk arbetsuppgift där det är angeläget att medarbetaren snabbt kan återgå i tjänst.

Det är närmsta chef som avgör ifall provtagning ska göras och som skickar en beställning till den lokala provtagningsenheten.

– Även de inom ASIH, palliativ vård, psykiatri samt tandläkare som gör akut tandvård, ambulanspersonal och mobila team testas, säger Annett Velin.

Handspriten medverkar till att basala hygienregler kan följas.Foto: Lasse Ottosson

Sjukvården har påverkats stort av de förhållningsregler som gäller, där alla med symtom som kan påminna om covid-19 uppmanas att stanna hemma.

– Det här handlar om att få tillbaka personerna i tjänst så tidigt som möjligt igen. De ska givetvis inte jobba om de har feber, men om de känner att de är redo och kan börja jobba och har negativt resultat, så kan de komma tillbaka fortare.

– En del reagerar också på pollen och kan få luftvägssymtom av det. Det kan vara svårt att veta ibland om det är allergi eller sjukdom, det skapar osäkerhet.

Malin Neuman Jeppsson lyser med ficklampa ner i svalgen på Sandra Johansson, så att Åsa Persson lättare kan se var hon tar svalgprovet.Foto: Lasse Ottosson
Annons

I tältet jobbar för närvarande två sjuksköterskor och en sekreterare. Det är öppet 8-16 vardagar och 8-11 söndagar. Eventuellt kan tiderna och bemanningen komma att justeras, beroende på hur många vårdanställda som behöver provtas.

Det pågår också en diskussion mellan Region Skåne och kommunerna om de här enheterna även ska kunna bistå med att provta kommunanställda inom exempelvis hemsjukvård och äldrevård. Där är ett nytt möte inplanerat under tisdagen, som väntas utmynna i någon form av besked.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons