Annons

Högskolan öppnar med hybridundervisning

Inte bara på distans. Inte bara på campus. Högskolan Kristianstad vill nu öppna för hybridundervisning när regeringen åter tillåter gymnasie- och vuxenundervisning.
Kristianstad • Publicerad 29 maj 2020
Håkan Pihl Högskolans rektor säger att de nu kommer att öppna med undervisning blandat på högskolans område (campus) samt distans, hybridundervisning.Foto: Lasse Ottosson

Utbildning i gymnasieskola, komvux och vid högskola kan återupptas från mitten av juni, enligt nytt besked från regeringen. Ett välkommet besked, anser Håkan Pihl, rektor för Högskolan Kristianstad.

– Nu kommer vi att kunna gå vidare med den planering vi har. Vi kommer att ha viss campusförlagd undervisning, men kommer också att ha vissa på distans. Det blir en hybridundervisning, säger Håkan Pihl.

Annons

De planerade sommarkurserna är på distans, vilket innebär att de inte berörs av dagens besked, förutom att det blir vissa exkursioner som nu kan genomföras. Högskolan har också en rad andra utbildningar som vanligtvis sker på distans, vilka därmed också fortsätter som vanligt.

– Sedan har vi en planering för de kurser vi normalt ger på campus. Det är stora och viktiga utbildningsprogram, till lärare, sjuksköterska och ekonomer och så vidare. Där tänker vi genomföra delar av dessa på campus, men undviker de stora föreläsningarna och ger dessa digitalt för att undvika smittspridning.

– Vi vidtar olika åtgärder på campus för att minska risken för smittspridning. I normalt tillstånd har man kunnat på gå föreläsning om man varit lite förkyld. Nu måste vi vara beredda att hantera detta, att studenter stannar hemma om de har minsta symtom och de ska inte vilja komma bara för att de ska känna att de klarar av kursen. Därför kommer hybridformen att passa bra för oss.

Vad blir det då för undervisning på campus?

– Det kommer att vara labbövningar, kliniska moment, mindre seminarier, och vissa undervisningstillfällen i mindre grupper.

– Det blir även gruppövningar och inte minst examinerande moment. Det har vi sett varit svårt på distans, och det har varit svårt att motverka fusk. Anmälningarna till disciplinnämnden har ökat.

Hur har lärare och studenter klarat den här perioden?

– Jag tycker att de har gjort det väldigt bra, med fina insatser. Det har fungerat på kort sikt. Men på lång sikt blir det problem, särskilt med utbildningar med färdighetstränande kliniska moment. Där är det viktigt att vara på plats och mötas.

Har studenter halkat efter?

– Det är svårt att uttala sig om, men vi har gjort allt för att det inte ska vara så. Men det finns alltid en risk. Vissa studenter tycker också det här är ännu bättre. Om föreläsningen är inspelad kan man alltid backa och gå tillbaka om det är något man inte förstår.

– Ett problem är den sociala biten som gått förlorad, den saknar många. Att vara ensam med sina studier kan vara svårt för många. Därför var vi oroade för kursstarten när det kommer många helt nya studenter som inte är vana vid akademiska studier. Därför kommer det här beskedet väldigt bra nu, det ger oss möjligheter att ta hand om studenterna på ett bättre sätt.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons