Annons

Hundratusentals övertidstimmar – CSK sätter in åtgärder

Personal med multikompetens – och att försöka få tillbaka sjuksköterskor som har lämnat CSK. Det är några metoder som CSK vill använda för att undvika liknande övertidsberg igen som under pandemin.
Kristianstad • Publicerad 20 juli 2021
En vårdanställd flyttar en patient i en sjukhussäng. (Arkivbild.)
En vårdanställd flyttar en patient i en sjukhussäng. (Arkivbild.)Foto: ERIK G SVENSSON

Som Kristianstadsbladet berättade häromdagen, har pandemin slagit hårt även mot sjukvårdsanställda som fått jobba över mycket. Vissa så mycket att de fått en halv årslön i ersättning för allt slit de lagt ned.

Och just den myckna övertiden är något som tagits upp för fullt inom Region Skåne, inte minst inom sjukhusledningen på CSK (Centralsjukhuset i Kristianstad).

Annons

— Självklart så diskuterar vi detta. Det är det som är balansen hela tiden, hur stor beredskap ska det finnas plats för? säger biträdande sjukhuschefen Mats Molt.

– Det var länge sedan vi var inne i en sådan här period med pandemi tidigare. Och att vi varit så hårt pressade, det är det nog inte många som missat. Så det är mycket som diskuteras nu kring framförhållning, beredskapslager, och även kompetensen.

CSK vill ha fler multikompetenta medarbetare, som kan jobba exempelvis på såväl akuten som på vårdavdelningar. (Arkivbild.)
CSK vill ha fler multikompetenta medarbetare, som kan jobba exempelvis på såväl akuten som på vårdavdelningar. (Arkivbild.)Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Just kompetensen handlar om vad de har, hur mycket av den särskilda kompetensen behövs, och var ska den finnas.

– En del av detta påbörjades redan innan pandemin. Vi håller på att skapa resursteam. Det är medarbetare som kan jobba både på akuten och på vårdavdelningar med lite sjukare patienter. Går vi mot en ny pandemi kommer vi att behöva kompetens för intensivvård och infektionskliniken samtidigt som vi ska ha det för operation och för allmänmedicinska sjukdomar. Här måste vi balansera beredskapen kontra behovet och resursuttaget. Där pågår diskussioner och förbättringar, fortsätter Mats Molt.

Även om det finns pandemiplaner och krisplaner var det ingen som var förberedd på den kris som uppstod under coronapandemin.

– När influensan slår till kan den belasta oss under vintern och vårvintern. Men det här var en helt annan allvarlighetsgrad. Så vi behöver fundera ytterligare på hur vi förstärker oss och hur mycket kompetens vi ska ha i beredskap. Det måste balanseras så man på totalen har lite mer än vad som behövs, men inte för mycket mer. Så som vi hela tiden gör med IVA och operationsverksamheten, säger han.

Det blir också en svår avvägning med stora beredskapslager. Dessa kräver en viss organisation för att material inte blir för gammalt, utan kan användas fortlöpande samtidigt som nytt fylls på så det hela tiden finns tillräckligt med lager.

I Region Skåne har det också gjorts flera omorganisationer genom åren. Den senaste var under den här mandatperioden, när större förvaltningar som Kryh (Kristianstad, Ystad och Hässleholm) upphörde och det istället bildades mindre sjukhusområden. Som Skånes sjukhus nordost, där förvaltningen omfattar nu Hässleholm och Kristianstad.

– Det kan bli lite olika omorganisationer som påverkar. Ett exempel är när man förstärker direkt på avdelningarna, då ebbade behovet av resursteam ut. Ganska snart återstod behovet och då har man jobbat ett tag med att återställa det.

Men det görs också flera olika utbildningsinsatser för att öka kompetensen hos personalen. Det finns utbildningsplatser, så att sjuksköterskor kan utbildas till specialistsjuksköterskor samtidigt som de får lön. Det finns utbildningssjuksköterskor som är på plats i verksamheten och utbildar ”på golvet”.

Annons

– Vi försöker stärka oss på alla plan. Helst vill vi även få tillbaka en del av den kompetens som valt att sluta och jobba någon annanstans, för vi behöver mer medarbetare mer än någonsin, säger Mats Molt.

”Vi håller på att skapa resursteam. Det är medarbetare som kan jobba både på akuten och på vårdavdelningar med lite sjukare patienter.”
Mats Molt, biträdande sjukhuschef CSK.
Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons