Annons

Kritik mot omplaceringar okänt för Vårdförbundet

Kritik har riktats mot hur omplaceringen av CSK-personal går till. Men klagomålen har hittills varit få. ”Det är säkert så att förflyttningen inte fungerar för enstaka personer”, säger Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet.
Kristianstad • Publicerad 9 december 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Informationen som kommit fram till Vårdförbundet är att förflyttningarna gått bra.Foto: Johan Nilsson/TT

Kritiken som framförts från den specialistsjuksköterska som förflyttats till intensivvårdsavdelningen (IVA) för covid-patienter är ingenting som förts fram i bred utsträckning.

De anställda som Janet Brunnström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på CSK, pratat med har vittnat om väl fungerande förflyttningar och det här är det första klagomålet hon hör.

Annons

– Vi ser ju att det blir fler och fler IVA-patienter. Då kommer det behövas mer personal på IVA och då kommer det säkert mer kring de här frågorna, säger Janet Brunnström.

När det gäller ändringar i scheman och arbetstider utgår hon från att arbetsgivaren följer lagen samt har så pass stor framförhållning de bara kan.

Här saknas innehåll

– Ska man bara kunna jobba dagtid så ska det stå att man jobbar dagtid måndag till fredag i anställningsavtalet, men det är väldigt få som har det, säger Brunnström och lägger kort därpå till:

– Det blir givetvis schemaförändringar, för personal som förflyttas måste också passa in i verksamheten.

Specialistsjuksköterskan tidningen varit i kontakt med riktade skarp kritik mot att enhetscheferna beslutar vilka som ska arbeta med covidpatienter. Men personal som förflyttas är, enligt Brunnström, i största möjliga mån frivilliga. Undantag kan dock förekomma.

”Vi kan bli förflyttade mot vår vilja.”
Janet Brunnström, huvudskyddsombud.

– Vi kan bara säga nej men vi kan inte arbetsvägra. Så vi kan bli förflyttade mot vår vilja.

När det gäller utbildningen av personal som förflyttas till covid-avdelningar kommer Vårdförbundet att lyfta frågan om uppfräschning av kunskaperna. I dag finns utbildningstillfällen inom basal omvårdnad och andningsvård för personal som tidigare inte arbetat med covidpatienter.

– Det är CSK:s egna utbildningar. I våras hade man även en utbildning i Lund. Den går inte nu men det är ingenting som CSK kan styra över. Där har man ändå en utbildningsplan för personer som förflyttas.

Kristianstadsbladet har utan framgång försökt nå Britt-Marie Cartbo, biträdande sjukhuschef på CSK.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons