Annons

Läkare rasar mot kvällsöppet

För tre år sedan stoppades ett förslag om helg- och kvällsöppet för vårdcentralerna i östra Skåne. Nu kommer ett nytt förslag om ökade öppettider. Vilket får läkare att reagera: Det kommer att minska tillgängligheten, säger Alice Hervius Eidelöf.
Skåne • Publicerad 10 oktober 2020
Läkare i östra Skåne är kritiska mot förslaget om att de ska ha mer öppet på vårdcentraler under kvällar och helger.
Läkare i östra Skåne är kritiska mot förslaget om att de ska ha mer öppet på vårdcentraler under kvällar och helger.Foto: Clifford Johansen

Hon är specialist i allmänmedicin (så kallad distriktsläkare) och jobbar på vårdcentralen i Knislinge.

– Jag pratar dock för alla mina kollegor här och troligen för en majoritet av personalen på vårdcentralerna i östra Skåne, säger hon.

Annons

Bakgrunden är ett nytt förslag om ökade öppettider på vårdcentralerna, som då måste se till att de kan ta emot patienter klockan 17–19 vardagar och minst fyra timmar på lördagar och söndagar.

– För tre år sedan stoppades ett liknande förslag, och det finns redan idag en kvälls- och helgmottagning i Kristianstad som har öppet fredag kväll samt lördag och söndag 10-18. Vi har samma argument då som nu, säger hon och fortsätter:

– Ökade öppettider på vardagskvällar kommer bara att leda till sämre tillgänglighet på dagtid.

– Det finns statistik som visar att patienter som tas om hand kvällstid har lindrigare besvär och mycket väl kan vänta till morgondagen. Vid allvarligare tillstånd skall dessa patienter handläggas på akuten.

– Samtidigt har vi i östra Skåne en brist på specialistläkare i allmänmedicin på vårdcentralerna och cirka 50 procent av tjänsterna står tomma. Om vi inte kan täcka vårdbehovet dagtid, så kan vi heller inte göra det på andra tider, särskilt inte om vi ska vara komplediga dagtid för att vi jobbat kväll.

Mer öppet kvällstid kommer att försämra tillgängligheten på dagtid, hävdar Alice Hervius Eidelöf och hennes kollegor.
Mer öppet kvällstid kommer att försämra tillgängligheten på dagtid, hävdar Alice Hervius Eidelöf och hennes kollegor.Foto: Clifford Johansen

Hon förstår att medborgarna gärna vill ha bättre öppettider för vårdcentralerna, och att det vore i sin ordning om det fanns oändligt med resurser.

– Men det finns en bestämd summa pengar, den ska fördelas så att vi ger bästa möjliga vård till alla. Att ta resurser till detta skulle leda till att yngre, i grunden friska med lindriga besvär, får mer hjälp medan tillgängligheten för multisjuka och äldre minskar.

Hon är också kritisk till att Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, nu står bakom det här förslaget. För tre år sedan var han och Liberalerna med och stoppade Socialdemokraternas förslag om utökade öppettider.

Gilbert Tribo motverkade S förslag om ökade öppettider för tre år sedan. Han anser att det är helt annat läge nu och inte samma typ av öppettider, för alla vårdcentraler, som nu diskuteras.
Gilbert Tribo motverkade S förslag om ökade öppettider för tre år sedan. Han anser att det är helt annat läge nu och inte samma typ av öppettider, för alla vårdcentraler, som nu diskuteras.

Gilbert Tribo hävdar att det är ett helt annat läge nu.

– Det vi gör är att vi skriver in i våra ackrediteringsvillkor för vårdcentraler att vi skärper öppettiderna. Man måste inte ha fysiskt öppet på en vårdcentral, men möjlighet för fysiska besök två timmar per kväll och fyra timmar på lördag och söndag, säger Tribo.

Annons

– Hur vårdcentralerna löser detta är upp till varje vårdgivare att själv avgöra. Det finns de som går ihop och har en gemensam lösning, man kan ha en hög telefontillgänglighet och erbjuda hembesök, det kan vara fysiska eller digitala besök.

Vad är det som skiljer nu mot för tre år sedan, då ni var med och stoppade ett liknande förslag?

– Det är väldigt mycket som skiljer. För tre år sedan hade primärvården bara 15 procent av sjukvårdens totala budget, nu är det uppe i 21 procent.

– Då var vi emot ett underfinansierat förslag om att ha mer öppet på alla vårdcentraler när man inte ens hade löst uppdraget 8-17. Nu har vi höjt ersättningen ganska radikalt, då får man även förvänta sig att vi får ut något av det och att det kan bli en bättre tillgänglighet.

Läkare på vårdcentraler förstår inte argumentet om att ersättningen och budgeten har höjts. De har inte blivit fler händer i vården.
Läkare på vårdcentraler förstår inte argumentet om att ersättningen och budgeten har höjts. De har inte blivit fler händer i vården.Foto: Clifford Johansen

Att ersättningen höjts är dock inget som Alice Hervius Eidelöf och hennes kollegor märkt av:

– Man har inte ökat personaltätheten i primärvården och vi har fortfarande oförändrat stora vakanser, eftersom det är läkarbrist. Förutsättningarna är precis de samma som för tre år sedan, att vi kommer att minska tillgängligheten för multisjuka och lägger pengarna på de lindrigt sjuka som utan risker kan vänta till morgondagen.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons