Annons

Länsstyrelsen misstänker vargetablering i Skåne

Två vargar rör sig tillsammans vid Linderödsåsen. Inom kort hoppas Länsstyrelsen Skåne få svar på om det är en hane och tik som markerar revir. ”Då har vi en vargetablering”, säger David Börjesson, viltvårdshandläggare.
Kristianstad • Publicerad 14 februari 2021 • Uppdaterad 18 februari 2021
Har vargen etablerat sig i Skåne? Det hoppas länsstyrelsen ha svar på inom kort.
Har vargen etablerat sig i Skåne? Det hoppas länsstyrelsen ha svar på inom kort.Foto: Heiko, Junge

På sociala medier har det den senaste tiden skrivits om vargobservationer omkring Tollarp och Degeberga. Aftonbladet har också rapporterat att två vargar vandrar tillsammans vid Linderödsåsen.

David Börjesson, viltvårdshandläggare på Länsstyrelsen Skåne, bekräftar också att de nyligen spårat två vargar vid Linderödsåsen.

Annons

– Även om det inte går att veta exakt var de befinner sig är det värdefullt att folk vet att det är varg i Skåne, med tanke på tamdjur och eventuellt lösa hundar, säger David Börjesson.

Tidigare under året har det rapporterats att åtminstone tre vargar rör sig i Skåne. Den tredje vargen har tidigare rört sig omkring Eslöv, Klippan och Örkelljunga, men huruvida den är kvar i Skåne eller om det är fler vargar i länet kan länsstyrelsen inte uttala sig om.

Här saknas innehåll

– Det vet vi inte. Det kan skilja från en dag till en annan, säger Börjesson och förklarar att vargen kan gå upp till åtta mil på en dag.

Snön som lagt sig i Skåne har gjort att det på sistone inkommit en stor mängd tips om vargspår till länsstyrelsen, vilket gläder dem. David Börjesson flaggar dock för att man ska vara försiktig med att ropa varg – då det många gånger kan vara något annat djur man skymtar från bilen eller hittar spår av.

– Så länge det är snö är det bra om man tar en bild av spåret, gärna med en storleksreferens bredvid. Majoriteten av tipsen vi får in kan vi direkt på bilden se om det är ett annat djur än varg.

I samband med att varg i januari attackerade andra djur förklarade Nils Carlsson, viltförvaltare på Länsstyrelsen Skåne, att de med lite tur kan ta saliv-DNA runt bettet och på så vis fastställa vargens kön och identitet. Då krävs det dock att de är snabbt på plats, innan andra arter börjat äta av djuret.

”Två vargar rör sig i det är här området och vi är väldigt intresserade av att fastställa status på djuren.”
David Börjesson, viltvårdshandläggare

”Vi är tacksamma för alla tips vi får in men vi har bara resurser att åka ut och kontrollera de tips där det finns förutsättningar att få ut mer information”, skrev Carlsson då.

När det gäller de vargar som nu rör sig i Kristianstads kommun har Länsstyrelsen Skåne samlat in spillning som de misstänker kommer från vargarna och skickat in det på DNA-analys.

– Två vargar rör sig i det är här området och vi är väldigt intresserade av att fastställa status på djuren. Är det en hane och hona? Revirmarkerar de?

När räknar ni med att få svar på DNA-analysen?

Annons

– Inom några veckor, hoppas jag. Men om det tar en dag eller två veckor vågar jag inte säga.

Från Länsstyrelsen Skåne arbetar man nu med att kartlägga om att vargen kan ha etablerat sig i länet.

– Är det en hane och tik som går tillsammans och börjar revirmarkera så är det möjligt. Då har vi en vargetablering.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons