Annons

Malmsten riktar hård kritik mot badhusprojektet

Malmsten AB går till hårt angrepp mot kommunens badhusprojekt. ”Att på hemmaplan känna att det inte gått rätt till känns för jävligt”, skriver styrelseledamot Krister Asplund i ett brev till kommunledningen.
Kristianstad • Publicerad 18 juni 2020
Inköpen av rutschbanor till det nya badhuset kritiseras av Malmsten AB.
Inköpen av rutschbanor till det nya badhuset kritiseras av Malmsten AB.Foto: Mikael Persson

Brevet är riktat till kommunalrådet Pierre Månsson (L) och kommundirektör Christel Jönsson och bakgrunden är det pågående bygget av ett nytt badhus på Näsby. Upphandlingar av bland annat inredning pågår, däribland vattenrutschbanorna som ska bli den stora attraktionen i det omtalade badlandskapet. Upphandlingen är avslutad och företaget som ska leverera vattenrutschbanorna ”Magic tube” och ”Turbo slide”, 107,5 respektive 74 meter långa är Ö Vattenkvalité AB.

Ett av företagen som förlorade mot Ö Vattenkvalité är Malmsten AB i Åhus som nu anser att upphandlingen inte har gått rätt till.

Annons

Bolagets styrelseledamot Krister Asplund, ett tungt namn i Kristianstads näringsliv, tar i sitt brev till kommunledningen upp det han menar är en jävsituation. ”Jag har inte hela historien men har lärt mig att Mille Örnmark ständigt balanserar på slak lina när det gäller jäv. Att både göra underlag och ha intressen på leveranssidan känns väldigt fel”, skriver Asplund.

Marcus Malmsten, vd för Malmsten AB, förklarar:

– Vi känner att vi har blivit förfördelade. Vi är inga dåliga förlorare, men det har inte gått rätt till. Mille Örnmark har gjort samma sak i Kiruna och Sandviken där det var felaktiga upphandlingar och de blev fällda i domstol, säger Marcus Malmsten.

Mille Örnmark har som konsult varit involverad i badhusprocessen i Kristianstad sedan 2014 (se artikel nedan). Hans bolag inom Weedo-koncernen har planerat, kostnadsberäknat och ritat badhuset.

Fram till slutet av augusti 2017 satt Örnmark i styrelsen för Ö Vattenkvalité AB som också ingick i hans koncern. Han lämnade styrelsen bara några dagar efter en dom i förvaltningsrätten i Falun. Hydro Sport, ett dotterbolag till Malmsten, hade överklagat en upphandling där Sandvikenhus AB gett Ö Vattenkvalité uppdraget att leverera rutschbanor. Hydro Sport hade förlorat upphandlingen men påvisade en intressekonflikt i och med att Mille Örnmark varit både projektledare för den kommunala upphandlingen och styrelseledamot i Ö Vattenkvalité. Upphandlingen fick göras om.

Örnmark sitter inte kvar i styrelsen och bolagets direkta koppling till Weedo-koncernen finns inte längre på pappret, men Malmsten hävdar att kopplingen är kvar och är tydlig. Det här är ett mönster som kommer igen i kommun efter kommun, menar Marcus Malmsten som är särskilt besviken på att det nu sker även på hemmaplan.

– Det saknas helt transparens. Kommunen frågade skriftligt efter en typ av bana som alla i branschen kan leverera och vi offererade, men vi såg vi att två banor var inritade i förfrågningsunderlaget varav en enbart tillverkas av ett företag knutet till Mille Örnmark. Vi frågade om detta vid anbudspresentationen och Per-Olof Cartbo (badhuschef som ingår i badhusgruppen red anm) svarade att det egentligen var en ”Mini Magic” de ville ha. De har alltså ritat in en större bana men vill ha en mindre typ av vattenrutschbana som bara Vattenkvalité kan leverera, säger Marcus Malmsten.

Det tycktes alltså finnas ett sidospår där man projekterade för en annan typ av banor än vad företagen blivit ombedda att offerera.

Malmsten påpekade hos Peab, som bygger badhuset, att det inte gått rätt till och fick då ny chans att offerera ett likvärdigt alternativ. Malmsten ska sedan ha fått veta av Peab att de varit billigast men att Vattenkvalité levererade mer upplevelse.

– Vi har inga problem att förlora på sakliga grunder, men här har vi en situation där Mille Örnmark dessutom har en personlig relation till en i badhusgruppen. Vi kan inte acceptera fulspel.

Annons

Överklaga går inte eftersom badhusbygget är ett så kallat partneringprojekt. Det innebär att alla inköp upphandlas inom projektet av kommunen och totalentreprenören Peab. Företag lämnar in förslag, kommunens badhusgrupp avgör vilket förslag som är bäst och Peab gör inköpen utifrån det.

Läs mer om kopplingarna här:

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons