Annons

Månsson (L): ”Tror inte att vi kan göra de besparingarna”

"Det är klart vi är medvetna om hur det slår”, säger kommunalrådet Peter Johansson (M) som svar på oppositionens kritik mot att besparingarna nästa år helt läggs på skola, omsorg och socialtjänst.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2019
Tuffa år med besparingar är att vänta i Kristianstad.
Tuffa år med besparingar är att vänta i Kristianstad.Foto: Johan Nilsson/TT

Kommunen står inför stora besparingsbehov de kommande två åren. Totalt måste 300 miljoner kronor sparas in. Det kunde Kristianstadsbladet berätta i lördags. Beslutet om oförändrade budgetramar nästa år innebär att skola, barn- och äldreomsorg och socialtjänst kommer att få dra det tunga lasset under 2020.

Inom skola, barnomsorg, omsorg och socialtjänst förbereder man sig nu på åtgärder motsvarande runt 230 miljoner på två år. Det blir sju, åtta tuffa år att vänta, förklarar kommunalrådet Pierre Månsson (L). Han poängterar att beslutet om budgetförutsättningar inte innebär besparingskrav som är huggna i sten.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L).
Kommunalrådet Pierre Månsson (L).Foto: Tommy Svensson
Annons

– Jag tror inte att vi kan göra de besparingarna i skolan. Frågan är hur vi prioriterar. Åtta av Skånes 32 kommuner går med underskott i år. Det gör inte vi. Vi ser ut att göra plusresultat. Vi vill ha koll på ekonomin och vill ha det framöver också, inte minst med de investeringar vi gör, säger Månsson.

De flesta kommuner står just nu inför ekonomiska utmaningar. Det enda rimliga sättet att klara av nuvarande puckel med fler barn och äldre och sämre tillväxt är att staten går in och hjälper till, menar Månsson.

– Det blir kanske diskussioner om skattehöjning de närmaste åren, men först måste vi gå in i verksamheterna och se om det finns saker vi kan göra billigare och som vi kanske inte behöver. Det är det arbetet vi vill ha igång med budgetförutsättningarna.

Socialdemokraterna ifrågasätter om man inom Alliansstyret är medveten om hur beslutet verkligen slår.

Kommunalrådet Peter Johansson (M).
Kommunalrådet Peter Johansson (M).Foto: Tommy Svensson

– Det är klart vi är medvetna om hur det slår. Det är ingen delikat uppgift att lägga fram neddragningar, men vi ser det också som effektiviseringar inte enbart besparingar, säger kommunalrådet Peter Johansson (M).

I Alliansens program, som lades fram i samband med att man tog över styret i Kristianstad, tar man upp att tuffa tider väntar. Men Alliansen konstaterar samtidigt att: ”för oss i Alliansen kommer alltid kvaliteten i skolan och omsorgen att vara vår första prioritet”.

Prioriterar ni skola och omsorg med det här beslutet?

– Ja, skola och omsorg är prioriterade. Vi ska ha hög kvalitet och goda resultat, men det hänger inte enbart på pengar. Effektiviseringar kan göras genom att man exempelvis satsar på digitalisering och ny teknik som även höjer kvaliteten, säger Johansson.

När utgifterna är större än intäkterna måste effektiviseringar göras, det är den krassa verkligheten, förklarar Peter Johansson.

– Ett överskott på tre, fyra procent skulle behövas varje år för att klara de investeringar vi behöver. Det krävs ökade statsbidrag till kommunerna och att vi avyttrar delar av verksamheter eller egendom.

Annons

En pott på 24 miljoner ska avsättas för att täcka upp för volymökningar inom kärnverksamheten. Det äskade behovet är 100 miljoner, men det ska räcka enligt Johansson.

– Tidigare när vi har höjt budgetramarna utifrån preliminära volymökningar har det visat sig att ökningen inte blev så hög som man räknat med. Men då är ramarna satta. Nu får man äska pengar i stället vid halvårs- och årsbokslut. Skolan visar i dagsläget minus 7,9 miljoner och då har vi redan i år en pott där vi går in och täcker det.

Fakta

Beslut budgetförutsättningar

Beslut om ”planeringsförutsättningar för 2020”:

– Planera utifrån oförändrad ram för nämnderna, exklusive lönekostnadsökning, ökning av kapitalkostnader och fastighetsförändringar. = 100 miljoner för barn och utbildning, omsorgen och arbete och välfärd. Cirka 116 miljoner totalt för samtliga nämnder.

– Senast 2 februari: förslag till effektiviseringar i nämnderna med minst tre procent av nettokostnaderna med full effekt senast från och med 2021. = Cirka 150 miljoner totalt för alla nämnder.

– Senast 2 februari: kommundirektören ska tillsammans med förvaltningscheferna göra en kommunövergripande översyn av struktur, uppdrag och ambitionsnivåer med fokus på effektiviseringar, förslag på åtgärder som minskar nettokostnaderna med minst en procent från och med 2021. = Cirka 50 miljoner.

– Ett fullständigt budgetförslag kommer att läggas fram under hösten för senare beslut i kommunfullmäktige.

Fakta

Besparingar

Fler barn, fler äldre och sämre tillväxt gör att kostnaderna ökar mer än intäkterna för kommunen. Det är en situation som många svenska kommuner står inför.

Enligt beräkningar i början av sommaren saknas det 116 miljoner nästa år och 240 miljoner om två år.

Samtidigt är kommunens utgifter för investeringar de största någonsin. Under 2019 görs investeringar för 1,2 miljarder.

Låneskulden är den högsta någonsin. På tio är har de långfristiga lånen ökat från 61 miljoner till drygt 1,6 miljarder.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons