Annons

Nära 6 000 permitterade under coronapandemin

Företag i Nordöstra Skåne har ansökt om över 230 miljoner i stöd för permitteringar. Nästan 5900 anställda berörs.
Kristianstad • Publicerad 5 juni 2020

– För oss har stödet varit jätteviktigt. Det är det som har gjort att vi kunnat driva verksamheten vidare på ett vettigt sätt, säger Staffan Einarsson, vd för transportföretagen C4 Transport och Telepass i Kristianstad.

Stöd för permitteringar, så kallat korttidsarbete, betalas ut av staten via Tillväxtverket när något oväntat inträffar. I detta fall handlar det om coronakrisen. Sedan den 7 april har företag kunnat söka pengar för att låta anställda gå ner i arbetstid. Det för att parera de ekonomiska effekterna av pandemin.

Annons

Många företag i nordöstra Skåne har velat ta del av stödet, visar statistik som Kristianstadsbladet har begärt ut från Tillväxtverket.

Under perioden 7 april till 28 maj hade verket fått in ansökningar om över 230 miljoner kronor till företag i Bromölla, Hässleholm, Kristianstad och Östra Göinge. De 757 ansökningarna omfattar 5 894 anställda.

På C4 Transport och Telepass i Kristianstad har anställda varit permitterade i omgångar, berättar vd Staffan Einarsson.Foto: Tommy Svensson

De flesta ansökningarna har kommit från Kristianstad, bland annat från C4 Transport och Telepass. Staffan Einarsson, vd på båda bolagen, berättar att framför allt anställda på Telepass har varit permitterade på 60 procent i omgångar.

– Ett 20-tal anställda har varit hemma i några veckor, och sedan har de bytts ut mot ett nytt gäng med ungefär lika många anställda. Av tio veckor har de varit hemma i sex veckor och arbetat fyra.

Staffan Einarsson berättar att företagen tvingades säga upp ett tiotal anställda i början av pandemin. Nyanställda omfattas inte av korttidsstödet från Tillväxtverket.

– Vi hoppas kunna återanställa dem till hösten, när det här vänder, säger Staffan Einarsson.

På Larsson Starch Technology i Bromölla har nästan samtliga anställda varit permitterade på 60 procent under coronapandemin. Jörgen Larsson, vd, är glad för det statliga stödet.Foto: Tommy Svensson

På G. Larsson Starch Technology i Bromölla har nästan samtliga anställda, 43 av 45 personer, varit permitterade på 60 procent under coronapandemin.

– Efterfrågan försvann, så produktionen drogs ner ordentligt, säger vd Jörgen Larsson.

Han säger att stödet för korttidsarbete är bra, att det innebär en trygghet både för företaget och för de anställda. Dessutom möjliggör det för företaget att behålla kompetens.

– Utan det här stödet så skulle det ha blivit permitteringar och uppsägningar, säger Jörgen Larsson. De som arbetar här är väldigt viktiga, och vi vill gärna ha de anställda kvar när det vänder uppåt igen.

Annons

När det sker är oklart, men Jörgen Larsson ser ljus i tunneln.

– Ja, vi förhandlar om en rad projekt men de är inte helt klara än. De flesta tvekar lite i nuläget, säger han. Men projekt som vi jobbar med läggs ju inte ner. De skjuts på framtiden. Så när det väl rullar igång igen så blir det en ketchupeffekt.

Fakta

Ansökningar om korttidsarbete 7 april till 28 maj

Kommun - Ansökt belopp - Antal anställda

Bromölla - 40 miljoner - 1 480

Hässleholm - 61 miljoner - 1501

Kristianstad - 107 miljoner - 2 332

Östra Göinge - 24 miljoner - 581

Totalt - 232 miljoner - 5 894

I hela Skåne har företag ansökt om knappt 2,5 miljarder kronor i stöd för korttidsarbete. Knappt 2,3 miljarder har hittills beviljats för 48 000 anställda.

I hela Sverige har företag ansökt om 27.6 miljarder kronor i stöd för korttidsarbete. 25,5 miljarder för nästan 525 000 anställda har hittills beviljats.

Källa: Tillväxtverket

Fakta

Korttidsarbete

Korttidsarbete, tidigare korttidspermittering, är ett stöd där arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som den anställde får 90 procent av lönen.

Arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid med 20, 40 eller 60 procent. För maj, juni och juli kan arbetstiden minskas med 80%.

Lönetaket för stödet är 44 000 kr i månaden.

En arbetsgivare kan få stöd i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader.

Källa: Tillväxtverket

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons