Annons
Turbulens på tekniska förvaltningen

Nya chefen: ”Nu gäller det att sätta igång arbetet”

Det råder politisk enighet kring frågan hur problemen på tekniska förvaltningen ska lösas och handlingsplanen är godkänd. Nu ska den sättas i verket.
Kristianstad • Publicerad 3 februari 2020

Tekniska förvaltningen står inför ett stort förändringsarbete. Efter den senaste tidens turbulens la den tillförordnade chefen Johanna Näslund fram ett förslag på en handlingsplan för hur de ska komma tillrätta med bristerna. Nu har tekniska nämnden godkänt planen.

– Syftet är att få bukt med den problematik som förvaltningen står inför. Det är en innehållsrik och omfattande handlingsplan, säger Qalinle Dayib (C), ordförande i tekniska nämnden.

Det var en enig nämnd som godkände handlingsplanen för hur tekniska förvaltningen ska komma till rätta med bristerna, berättar ordförande Qalinle Dayib (C).Foto: Tommy Svensson
Annons

Kortfattat är planen indelad i tre huvudområden: organisation, arbetsmiljö och ledarskap. En del av handlingsplanen rör specifikt anläggningsavdelningen, den verksamhet som det stormat mest kring.

Redan för ett år sedan, när medarbetarundersökningen från 2018 presenterades, visade siffrorna att läget inom förvaltningen var kritiskt – förtroendet för ledningen var rekordlågt.

Sedan dess har flera anställda slutat på grund av situationen, tidigare anställda vittnar om utfrysning och ett dåligt ledarskap, facken har krävt att problemen i organisationen åtgärdas och den tidigare chefen Bengt Olsson har sagts upp.

Vad medarbetarenkäten för 2019 kommer att peka på får framtiden visa, den delas ut först i mars. Men personalrapporten från förra året visar att frisktalet ökar, det vill säga antalet medarbetare som har högst fem sjukfrånvarodagar under ett kalenderår. Förra året låg frisktalet för tillsvidareanställda på drygt 74 procent, jämfört med 65 procent 2018. Det betyder att antalet sjukdagar per anställd minskat med nästan tre dagar.

– Detta är en indikation på att vi har en strategi som fungerar även om det såklart finns områden som ska förbättras, säger Qalinle Dayib (C).

Nämndens vice ordförande Martin Hallingström (S).Foto: Fredrik Rydhagen

Nämndens vice ordförande Martin Hallingström (S) är glad att det nu råder politisk enighet kring vad som krävs för att hantera problemen. Men det finns ett orosmoln.

– Jag har stort förtroende för att alla i förvaltningen vill jobba med detta men det är ett tidskrävande arbete som kräver resurser. I dessa besparingstider förstår vi att vi inte kommer före omsorgen eller skolan men om vi får ytterligare besparingskrav riskerar handlingsplanen att bara bli ett papper, säger han.

Det var den 12 december förra året som kommunens personaldirektör Johanna Näslund fick gå in som tillfällig chef för tekniska förvaltningen.Foto: Tommy Svensson

Johanna Näslund, som nu fått mandat att sätta handlingsplanen till verket, menar att arbetet med arbetsmiljön och styrningsfrågorna är pågående och en del av alla verksamheter.

– Jag förutsätter att när man ska göra ett sådant här arbete så ska det också prioriteras. Nu gäller det att sätta igång de olika åtgärderna, både på lång och kort sikt. Och ett antal åtgärder är redan igång.

Catharina SigalaSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons