Annons

Över 60 häktade – polis och åklagare under press

Flera tunga brottsutredningar och 60 häktade i polisområdet sätter åklagare och polis på svåra prov.
Kristianstadspolisen har kallat in förstärkning och åklagarkammaren har skickat över ärenden till annan ort.
– I vårt område är det väldigt många frihetsberövade. Polisen har bekymmer på utredningssidan och sliter väldigt hårt, säger chefsåklagare Pernilla Åström.
Kristianstad • Publicerad 9 oktober 2021
Pernilla Åström, chefsåklagare vid Kristianstad åklagarkammare. Arkivbild.
Pernilla Åström, chefsåklagare vid Kristianstad åklagarkammare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Från åklagarkammaren i Kristianstad, som ansvarar för kommunerna i nordöstra Skåne, har ett antal ärenden överlämnats till andra åklagarkammare på senare tid.

Det i sig är inget konstigt, förklarar Pernilla Åström, chefsåklagare i Kristianstad.

Annons

Åklagarmyndigheten har ett internt system för att balansera åklagarkamrarnas resurser och antalet ärenden. Blir arbetsbelastningen för stor i ett område flyttas ärenden till ett annat där resurserna är större för stunden.

I Kristianstad är trycket är stort just nu. Enligt polisen sitter över 60 personer häktade i polisområdet nordöstra Skåne och Blekinge, drygt hälften med koppling till Kristianstad.

För Kristianstadspolisen pågår flera tunga brottsutredningar som slukar energi och resurser.

– Där finns elva häktade och flera ytterligare som är misstänkta, så det är jättemycket jobb, säger Pernilla Åström.

Även utredningen av skjutningen på Gamlegården i augusti pockar på uppmärksamhet. Likaså den misstänkta mordbranden och mordet i en husvagn i Osby i juli och det misstänkta mordet på den kvinna som hittades i en lägenhet i Kristianstad i mitten av september.

– I vårt område är det väldigt många frihetsberövade. Polisen har bekymmer på utredningssidan och sliter väldigt hårt, säger Pernilla Åström.

Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.
Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.Foto: Mattias Mattisson

Polisen i Kristianstad har därför fått förstärkning från Hässleholm, Karlshamn och Karlskrona.

– Majoriteten av utredarna i polisområdet arbetar med frihetsberövade personer i prioriterade ärenden, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

Han säger att det i grunden är positivt att polisens arbete lett till frihetsberövanden. Men det sätter utredarna på prov. Utredningar där personer sitter frihetsberövade har förtur och tvingar polisen till hårda prioriteringar. Flera av utredningarna är dessutom komplexa och tidskrävande, enligt lokalpolisområdeschefen.

Annons

Vilken typ av brott prioriteras ner?

– Det kan vara brott där straffvärdet är lägre, som trafikbrott, skadegörelse, stölder eller misshandel som inte är i relation. Vi försöker prioritera misshandel i relation, även ungdomsärenden försöker vi hantera så skyndsamt som möjligt.

Vilka konsekvenser får detta?

– Det får konsekvensen att det kommer att dröja längre innan ärenden som inte är prioriterade kommer att bli utredda.

Äldre ärenden och misstänkta brott med lägre allvarlighetsgrad kan alltså bli liggande tills dess tid och resurser finns.

– Sen blir vi fler poliser som i första hand ska jobba ute och arbeta med att förebygga att brott inträffar. Men om de gör ett bra jobb kan det också leda till fler gripanden och fler frihetsberövade, säger Anders Olofsson.

Här saknas innehåll

Adrian EricsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons