Annons

Politiker lovar att åtgärda tekniska förvaltningen

Trots att de ledande politikerna i tekniska nämnden under en längre tid känt till problemen på tekniska förvaltningen så har inga avgörande åtgärder vidtagits. Men nu lovas bättring.
Kristianstad • Publicerad 3 december 2019

– Vi får lyssna och följa upp vad som har framkommit och sedan agera. Målet är att skapa en god arbetsmiljö för våra medarbetare, säger tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib (C).

Det finns en ordning på förvaltningen, och jag måste respektera den ordningen, säger tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib (C).Foto: Tommy Svensson

Som Kristianstadsbladet har kunnat berätta de senaste dagarna så har det under en längre tid varit turbulent på tekniska förvaltningen, och då inte minst på anläggningsavdelningen.

Annons

Många anställda har slutat av missnöje över situationen och facken har krävt att problemen i organisationen ses över och åtgärdas. I en medarbetarenkät som presenterades i januari i år stod det också klart att läget inte var optimalt.

– Den var nedslående. Det som stack ut var delaktighet och förtroende för ledningen, säger Martin Hallingström (S), vice ordförande i tekniska nämnden.

Som en följd av det ville Socialdemokraterna i tekniska nämnden inte godkänna den personalrapport som presenterades en månad senare, där det stod klart att anställda var sjukskrivna allt oftare.

Medarbetarenkäten var nedslående, säger Martin Hallingström Skoglund (S), vice ordförande i tekniska nämnden.Foto: Fredrik Rydhagen

”Det är rimligt att nämnden ges information om vilka åtgärder som krävs för att vända och återgå till en positiv utveckling av frisktalen bland medarbetarna”, skrev Socialdemokraterna, som föreslog att personalrapporten skulle kompletteras. Men de styrande partierna sa nej.

– Därefter har jag i ett halvt år försökt att få till ett möte mellan nämndens presidium (ordförande och vice ordförande), tekniska förvaltningens chef Bengt Olsson och HR-chefen Maria Törnqvist för att diskutera hur vi ska säkra kompetensen och ha ett lärande arbetssätt så att personalen känner sig mer delaktig.

Tidigare anställda vittnar om utfrysning och ett dåligt ledarskap. Dessutom säger de att anställda pressas att sluta.

– Har folk den uppfattningen så måste vi agera, säger Martin Hallingström.

Vad händer nu?

– Till nästa möte i tekniska nämnden ska vi ha fram en plan för hur vi ska komma tillrätta med problematiken, och då hoppas jag att vi har en politisk enighet om en kommunövergripande insats. Det behöver komma in ett par nya ögon som tittar på detta.

Tekniska nämndens ordförande Qalinle Dayib medger att han också har fått information om läget. Han hänvisar till den förändring av organisation och arbetssätt som pågått inom förvaltningen i tre år.

Annons

– När man är i en förändringsprocess så skapas det friktion, säger Qalinle Dayib.

Friktion? Personal vittnar om att de är mobbade, fryses ut och pressas att sluta.

– Så här är det: är det så att man har problem med en chef så kan man alltid vända sig till nästa chef högre upp. Det finns en ordning på förvaltningen, och jag måste respektera den ordningen, svarar Qalinle Dayib.

Qalinle Dayib konstaterar att det är tekniska nämnden som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön på tekniska förvaltningen, och att han har diskuterat läget med förvaltningschefen Bengt Olsson och även i nämnden.

Har du pratat med enskilda medarbetare på anläggningsavdelningen?

– Nej, jag har inte pratat med enskilda personer.

Borde du ha gjort det?

– Jag har pratat med förvaltningschef Bengt Olsson, som får ha en dialog med personalen och hantera detta, säger Qalinle Dayib.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons