Annons

Professorn: Så firar du en smittsäker jul

Far inte runt, träffa bara de närmaste och oroa dig inte för maten. Så ser råden ut inför coronajulen 2020. ”Det blir kanske en lite tråkig jul om barnen är vana att alla kusiner träffas, men man bör tänka till där”, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 8 november 2020 • Uppdaterad 10 december 2020
Julfirandet 2020 kommer bli annorlunda för många, om man man följer råden och rekommendationerna från experterna.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Coronarestriktionerna lättades nyligen för 70-plussarna. Med mindre än två månader kvar till jul har frågorna kring vad som gäller för julfirandet nu väckts bland många.

Statsepidemiolog Anders Tegnell klargjorde i Aktuellt att stora släktkalas med äldre personer man inte träffar särskilt ofta fortsatt är olämpligt men att mindre släktkalas är okej.

Annons

– Att hålla julfirandet i den lilla kretsen är en rekommendation. Med de som verkligen blir lämnade ensamma annars. Man behöver kanske inte träffa alla kusiner till exempelvis, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm, professor i mikrobiologi vid Högskolan Kristianstad.

Folkhälsomyndigheten har inte velat svara på hur många personer som kan träffas i jul och även Ann-Sofi Rehnstam-Holm menar att det är svårt att slå fast en generell siffra.

Ann-Sofi Rehnstam-Holm är en av högskolans experter när det gäller coronaviruset. Foto: Högskolan Kristianstad.Foto: Privat

Hon pekar istället på att det är avgörande hur man lever, om man har varit isolerad eller gått till jobbet, om man har småbarn som dragits med förkylningar eller inte.

– Men man ska nog gärna hålla det nere någonstans kring max 10 stycken, om man har möjlighet. Men i alla fall inte över 20 stycken, säger hon och betonar att det är hennes åsikt i frågan.

För många handlar det om att ställa in sig på ett annorlunda julfirande, där man får vänja sig vid tanken på att inte fira med alla släktingar man normalt sett gör utan istället se vilka som har störst behov av att träffas.

– Brukar man fira jul med att fara runt och träffa många släktingar eller att många träffas tillsammans skulle jag undvika det, säger Ann-Sofi Rehnstam-Holm.

Hon avråder även från flera dagars julfirande, där man totalt sett träffar uppemot eller till och med över 50 personer.

– Om nästan hela släkten finns i Kristianstad och man brukar fara runt bör man fundera på om man verkligen ska göra det.

Professorns tips: Det ska du tänka på i jul

Allmänt: Följ råden från Folkhälsomyndigheten.

Resa: Ha koll på läget dit du åker. Kan du stanna där om du bli sjuk? Kan du fortsätta arbeta på distans?

Firandet: Håll avstånd till varandra men inte så att det påverkar julklappsöppnande eller andra julaktiviteter.

Mat/Godis: Så länge man tvättar händerna ofta ska det inte vara någon fara att smittan sprids via skålar eller bestick.

Handlande: Köp i första hand julklapparna och julmaten via nätet. Om det inte är möjligt bör man besöka affärerna under tider då trängseln är mindre.

Anders Tegnell gav klartecken för mor- och farföräldrar att krama om sina barnbarn i jul men Rehnstam-Holm menar att det är val som bör göras utifrån hur man varit exponerad för coronaviruset.

– Om jag själv är väldigt förkyld undviker jag att hälsa på svärmor och jag håller lite avstånd om jag är lite halvhängig. Så tycker jag att man ska tänka nu.

Annons

Hon betonar dock att även det är någonting som bör bedömas individuellt snarare än allmänt.

– Det beror på hur de (äldre) mår. Behöver de en kram så kanske det är viktigare.

Framförallt gäller det att under julen, precis som alla andra dagar på året, ta hänsyn till sina medmänniskor.

– Varje individ är inte en ö utan har regelbundna kontakter med kanske 10 andra personer. Träffas 20 stycken har man nästan en smittspridning på 200 personer. Det är så man måste tänka.

Personer som haft covid-19 bör också de tänka på hur de beter sig, även om risken för ett återfall bedöms som liten.

”Brukar man fara runt bör man fundera på om man verkligen ska göra det.”
Ann-Sofi Rehnstam-Holm
Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons