Annons

Rättscentrum ska ut på granskning

Det har uttryckts oro både för att det blir för högt och för dominant. Rättscentrum som ska byggas vid bangårdsområdet blir början på en ny stadsdel, men med olika höjder, färger och material ska det passas in i den övriga stadsbilden.
Kristianstad • Publicerad 1 oktober 2020
Så här är rättscentrum tänkt att se ut från Vattentornsvägen.
Så här är rättscentrum tänkt att se ut från Vattentornsvägen.Foto: Krook & Tjäder

2024 ska rättscentrum stå klart vid bangårdsområdet. Skisser på hur det är tänkt att se ut har presenterats och förslaget till ny detaljplan för området, alltså hur och vad man får bygga på platsen, har varit öppet för synpunkter. Vissa ändringar har gjorts och byggnadsnämnden har godkänt att förslaget nu går ut på en andra granskning.

– Det är ett spännande tillskott att få hit ett rättscentrum och de flesta betraktar det nog som positivt. Det är en viktig verksamhet till Kristianstad, säger Christina Borglund (KD), ordförande i byggnadsnämnden.

Annons

– Förslaget överensstämmer i huvudsak med den fördjupade översiktsplanen om hur man ska använda området. Det här är i dag en tråkig passage, staden slutar vid spåren och sen händer inget förrän Näsby. Det är bra om staden på det här sättet kan växa ihop på ett bra och naturligt sätt.

Skiss över Kristianstads skyline med rättscentrum tillagt, från två olika håll.
Skiss över Kristianstads skyline med rättscentrum tillagt, från två olika håll.Foto: Kristianstads kommun

Med en yta på 35 000 kvadratmeter kommer rättscentrum att utgöra ett helt nytt kvarter och början på en ny stadsdel vid bangården och vattentornsområdet. På andra sidan Vattentornsvägen planeras nya bostäder.

Men det har funnits vissa orosmoln inför bygget, bland annat utifrån länsstyrelsens perspektiv som har ansett att man inte har tagit tillräckligt stor hänsyn till den kulturhistoriska miljön i området med olika järnvägsbyggnader. ”Den nya bebyggelsen kommer att representera en tät och hög massa med en radikalt annorlunda skala än den äldre bebyggelsen”, uttrycker länsstyrelsen.

Men sedan dess har godsstationen brunnit upp och tullkammaren med packhus från början av förra sekelskiftet kommer att bevaras och förses med rivningsförbud. Tullkammaren kommer att hamna inne på rättscentrumets område, ej synlig för allmänheten, men fastighetsägaren Intea har gått med på att underhålla byggnaden oavsett om den används eller inte.

Skiss från förslag till detaljplan över området där rättscentrum ska byggas.
Skiss från förslag till detaljplan över området där rättscentrum ska byggas.Foto: Kristianstads kommun

Höjden på rättscentrum har också justerats. Högsta tillåtna nockhöjd var först 29 meter, men har höjts till 39 meter på grund av ökat behov av kontorsutrymme och häktesplatser.

Men centrumet kommer att fördelas på flera huskroppar med olika höjd, från 15 till maximalt 39 meter, och den lägsta sidan blir närmast tullkammaren. Fasaden får också olika uttryck genom olika kulörer och material som tegel, sten och puts. Det blir också ett upphöjt entrétorg framför byggnaden. Sammantaget ska det bidra till att det anpassas till omgivningen.

– Man har anpassat höjden och vänt på byggnaden jämfört med tidigare så att den högsta sidan är mot Allöverket. Det är viktigt att bevara stadsbilden och där har vi bland annat kyrkan att ta hänsyn till som ett landmärke, säger Borglund.

C4 Energi har också uttryckt viss oro vad gäller närheten till Allöverket. Man ser en risk i att inte kunna utveckla sin verksamhet: ”Att Allöverket även framöver kan uppfylla Kristianstads behov av miljövänligt producerad fjärrvärme och elektricitet utan att begränsas av felplacerad byggnation bör vara i kommunens intresse, ” skriver C4 Energi i sina synpunkter.

I förslaget är det enbart 130 meter mellan rättscentrum och Allöverkets upplagsplats och man är orolig att den olägenhet det kan innebära ska belasta C4 Energi. Men i förslaget konstateras nu att alla skyddsåtgärder ska bekostas av exploatören.

De 14 träd som finns längs spårområdet kan inte räddas, men ska ersättas med lika många träd längs Vattentornsvägen som även ska byggas ut och förses med gång- och cykelväg på båda sidor.

Fakta

Rättscentrum

Rättscentrum kommer att inrymma polismyndigheten och åklagarmyndigheten samt häkte och NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Häktet utökas till totalt 100 platser, jämfört med dagens 30. Häktet blir ett av de största i södra Sverige.

Totalt kommer cirka 500 anställda att jobba där.

Intea kommer att äga byggnaden och hyra ut till myndigheterna. Inteas investering uppgår till över 1,2 miljarder kronor. Under det tredje kvartalet år 2021 räknar de med att sätta spaden i marken. Tredje kvartalet 2024 beräknas allt stå klart.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons