Annons

Rekordmånga vargar i Skåne

Allmänheten har skickat in många tips om vargobservationer runt om i Skåne. Och snön avslöjar vargens tassavtryck. Ett nytt angrepp har upptäckts strax utanför Höör. Vilthandläggare konstaterar att åtminstone tre individer rör sig i Skåne.
Skåne • Publicerad 18 januari 2021 • Uppdaterad 22 januari 2021
Nytt vargangrepp i Skåne strax utanför Höör har konstaterats.
Nytt vargangrepp i Skåne strax utanför Höör har konstaterats.Foto: Heiko, Junge

Länsstyrelsen besiktigade ett angrepp på ett får på en gård strax norr om Höör den 17 januari. Vilthandläggare på plats gjorde bedömningen att det rör sig om ett vargangrepp.

Tidigare har vilthandläggare spårat två vargar tillsammans utanför Kristianstad. Detta efter att två dovhjortar angripits. Att vargar går som par kan framför allt betyda att det håller på att bildas ett revir, enligt Nils Carlsson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Annons

De har också fått in vargobservationer i trakten kring Ängelholm och Klippan. Men vilthandläggarna har inte kunnat bekräfta uppgifterna.

Spårningarna fortsätter för att kartlägga hur rovdjuren förflyttar sig.

– Det finns minst tre vargar i Skåne och den utvecklingen vi ser nu har pågått ett tag. För 20 år sedan var det en sensation om det dök upp en varg i Skåne. Det är något vi får vänja oss vid, säger Nils Carlsson.

Vill ni att allmänheten ska höra av sig med tips?

– Folk skickar bilder på tassavtryck i snön. Det säger oss ingenting, det kan röra sig om antingen en räv, varg eller hund. Man måste lägga till någonting i bilden så att vi kan jämföra avtrycken, till exempel en snusdosa, linjal eller en stock. Det hade varit till väldigt stor hjälp för oss.

Har vi en vargetablering i Skåne?

– Det är för tidigt att säga men det är det närmaste en vargetablering vi har haft i modern tid, säger Nils Carlsson.

Thomas Ohlsson, jaktvårdskonsult på Jägareförbundet, menar att det är möjligt att vargar etablerar sig i de norra delarna av Skåne.

– Vi har en vargstam som ökar på riksnivå så det är inte så konstigt att de förflyttar sig om det blir trångt på sin håll. Dessutom finns det gott om vilt här nere. Men det är bara att avvakta och se vad som händer.

Man behöver inte vara orolig för att stöta på en varg i skogen eftersom den i regel är skygg av sig. Skulle det ske en större ökning av antalet vargar kan det komma att bli en diskussion huruvida man behöver skydda jakthundar från angrepp.

Annons

– Vargar som inte har bildat revir är inte ett hot mot jakthundar. I första skedet är det tamdjursägare, och framför allt fårägare, som kommer ta den största smällen, säger Thomas Ohlsson.

Här saknas innehåll

Emilia StålhammarSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons