Annons

Risk för nedläggning av omsorgsboenden

Nedläggning av två vård- och omsorgsboenden, effektivisering av hemtjänsten och neddragning av förebyggande och frivillig verksamhet. Det är de stora åtgärder som kommer att krävas om omsorgen måste spara runt 50 miljoner nästa år.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2020
Risken är stor att omsorgsboenden måste läggas ner om omsorgen måste spara drygt 50 miljoner nästa år.Foto: Pontus Lundahl/TT

Samtliga förvaltningar har just nu i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna in förslag på vad som krävs för att klara av en besparing på tre procent av kostnaderna 2021. Totalt handlar det om 150 miljoner (se faktaruta). Det har Kristianstadsbladet rapporterat om tidigare. Omsorgsförvaltningens förslag ligger nu klart och innebär åtgärder motsvarande 53,6 miljoner kronor.

För att komma upp i de summorna handlar det i första hand om nedläggning av två boenden. Det innebär 48 färre platser (från 870 till 822). Det finns inget förslag på vilka boenden som skulle bli aktuella eftersom det i det här skedet endast är en beräkning av var besparingar kan göras.

Annons

– Att stänga ett boende är svårt, men inte omöjligt. Stänga två är ännu svårare. Då ökar risken att vi inte kan verkställa rätten till en plats inom tre månader. Men den stora utmaningen vi har ligger egentligen utanför dessa miljoner. Vi har en verksamhet som växer inom funktionsstöd, främst barnverksamheten och socialpsykiatrin. Vi ser en ökning med fem till tio procent årligen. Därför väljer vi att inte lägga några sparförslag där. Vi kommer tvärtom att behöva begära ett ökat anslag för den verksamheten, säger Camilla Gärdebring, chef för omsorgsförvaltningen.

Ytterligare förslag är ”effektivare hemtjänst”. Den blir svårare att genomföra om två boenden skulle läggas ner eftersom det skulle öka trycket på hemtjänsten.

I dagsläget är det kort kö till platserna på vård- och omsorgsboenden och en minskad efterfrågan på hemtjänst. Det innebär, enligt Camilla Gärdebring, att det går att hantera en stängning av ett boende och ändå kunna erbjuda en plats inom de lagstadgade tre månaderna. Men en stängning innebär att de äldre måste flyttas och få plats någon annanstans, vilket tar från sex månader upp till ett år att genomföra.

Samtidigt står kommunen inför ett mer långsiktigt behov av 200 nya vård- och omsorgsplatser under de närmaste tio åren. Detta på grund av befolkningsutvecklingen där åldersgruppen 80 plus ökar.

Ytterligare förslag är minskning av förebyggande, ej lagstiftad, verksamhet.

– Vi vet att förebyggande insatser är viktiga och har god effekt genom att det kan fördröja behovet av exempelvis en omsorgsplats. Men eftersom det inte är lagstadgat måste vi ta upp det i förslagen, säger Camilla Gärdebring.

Man kommer också att se över avgifter som exempelvis maxtaxa och avgifter för måltid och hjälpmedel. Det har inte gjorts någon översyn av avgifterna på många år och det hade behövts även utan besparingskrav, anser förvaltningen.

Tre procent av omsorgens kostnader är 48 miljoner. Förslaget landar på 53,6 på grund av att vissa förslag var tänkta att genomföras även utan besparingskrav.

Fakta

Besparingsförslag 2021

Samtliga förvaltningar fick förra året i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna in förslag på besparingar som motsvarar tre procent av nettokostnaderna med full effekt från och med år 2021. Totalt handlar det om cirka 150 miljoner.

Kommundirektören har dessutom i uppdrag att ta fram ett förslag på förvaltningsövergripande effektiviseringar motsvarande en procent, cirka 50 miljoner.

Under februari samlas samtliga förslag in av kommunstyrelsen och kommunledningskontoret. Förslagen ligger till grund för de planeringsförutsättningar för budget 2021 som presenteras i sommar. Då får nämnderna en signal om vilka ekonomiska ramar man kan räkna med.

Förslagen som nu tas fram kan ses som ett scenario som förvaltningarna ger: ”Det här kan bli konsekvenserna om vi ska spara tre procent”.

Barn- och utbildningsnämndens förslag presenterades tidigare i januari och motsvarar en besparing på 65,5 miljoner.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons