Annons

Röntgensköterskan: Konsulterna förstår inte skillnaden

Att jämföra röntgen på avancerade sjukhus med en privat klinik som har lättare patienter är helt förkastligt, menar en erfaren röntgensköterska i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 2 november 2020
Sveinung Groven i Kristianstad är erfaren röntgensjuksköterska och punkterar McKinsey-konsulternas jämförelser med andra vårdgivare.
Sveinung Groven i Kristianstad är erfaren röntgensjuksköterska och punkterar McKinsey-konsulternas jämförelser med andra vårdgivare.Foto: Privat

Sveinung Groven är röntgensjuksköterska, och har varit verksam i yrket i många år. Däribland på CSK, men numer är han på SUS i Lund.

Han satte nästan kaffet i halsen när han läste om hur McKinsey-konsulterna jämfört effektiviteten inom röntgen på Skånes sjukhus med det privata Ellenbogen.

Annons

– Det där är helt omöjligt att jämföra. Vi har betydligt sjukare patienter och svårare undersökningar som tar mer tid, med patienter som ibland knappt kan röra sig. Ingen ont om Ellenbogen, men dit kommer det patienter som kan gå själva, som själva kan klättra upp på bordet och lägga sig, och där det oftast är undersökningar med färre sekvenser som ska göras, säger Sveinung Groven.

”Vi har betydligt sjukare patienter och svårare undersökningar som tar mer tid, med patienter som ibland knappt kan röra sig. Det går inte att jämföra våra siffror med en mottagning som har ”enklare” patienter.”
Sveinung Groven, röntgensjuksköterska.

Han tar som ytterligare exempel att på CSK händer det att de gör magnetkameraundersökningar på barn i narkos, vilket tar lång tid. Men det inträffar också att det är patienter från intensivvårdsavdelningen.

– Då är det pumpar och övervakning, den utrustningen kan inte gå med in i en magnetkamera, då får man koppla om till utrustning som är kompatibel, och sedan koppla tillbaka. Det är mycket folk från IVA som är med och mycket resurser som går åt och tider där maskinen står stilla.

– Vi ger kontrastvätskor, vilket Ellenbogen gör mer sällan. Vid sådana tillfällen finns det ibland sjuka med så sköra kärl att de är svårstuckna och ibland måste vi få hjälp av narkospersonal med värmetecken och ultraljud för att vi ska klara av det. Bara där haltar jämförelserna betydligt.

Han påpekar även att det är stor skillnad i vårdtyngd på patienter som kommer till de skånska sjukhusen.

– Tar vi sedan Lund och Malmö, då är det de svårast sjuka som hamnar där, som har liten eller ingen rörlighet, är förvirrade eller har hjärnskador. De kan ha pacemaker och måste då hanteras på ett speciellt sätt.

Han har ett annat förslag till hur Bild och funktion kan bli effektivare:

– Inför sextimmars arbetsdag. Då kan vi köra från 07 till 19, du ökar 50 procent i tid och kapacitet, du får mer gjort och du utnyttjar maskinerna bättre. Kör du 2 maskiner i 12 timmar har du en tredje maskin gratis, istället för om de går 8 timmar var. En avancerad MR kostar 20 miljoner monterad och klar.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons