Annons

Snart ska 65-plussarna vaccineras

Vaccineringen på särskilda boenden och inom hemtjänsten är i princip klar. Det innebär att 65-plussarna kan börja vaccineras i mitten av mars. Men ledningen i Skåne befarar nu också att en tredje våg kan komma. Det beror på oss — hur vi följer råden — om den kommer eller inte.
Kristianstad • Publicerad 24 februari 2021
En spruta laddas med covid-19 vaccin från AstraZeneca vid SUS vaccinationcentral i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Det är snart ett år sedan första fallet av covid-19 upptäcktes i Skåne, den andre mars. En student som blev lindrigt sjuk och var krasslig i 14 dagar.

– Då kunde ingen förutse det som skulle komma. Ingen kunde förutse hur många som skulle drabbas, alla anhöriga, hur många som tvingats till isolering, vilken belastning det skulle innebära för vården, vår organisation, eller påverkan på kulturlivet, föreningslivet, näringslivet och servicenäringen, sa Alf Jönsson under onsdagens presskonferens.

Alf Jönsson, regiondirektör i Skåne.Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

– I april hade vi fått 550 smittade, i den första vågen fram till sommaren 6 000. Från oktober har ytterligare 100 000 smittats. Läget är allvarligt, och för att minska smittspridningen är det fortfarande de vanliga råden som gäller, fortsatte han.

Och påminde om att Region Skåne står redo och har kapacitet att vaccinera – om vi bara får vaccinet.

– Fram till i måndags hade 81 000 doser levererats och använts.

Det skiljer sig rejält mot vad som tidigare utlovats, berättade vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Foto: Region Skåne

– I februari fick vi 20 procent av utlovade leveranser. Det stora tappet är Astra Zenecas vaccin. I mars är tappet 40 procent. Nu kommer det nya signaler om att det kan bli mer förseningar för Astras, men det är för tidigt att säga något om det, fortsatte Landgren.

– En positiv nyhet är att Astras vaccin fått förlängt dosintervall, nu kan man vänta 9-12 veckor med andra dosen. Detta gör att det vaccin vi får i mars kan vi vaccinera fler med, då vi kan vänta längre innan vi ger dos 2.

Det är också i princip klart med vaccineringen på alla särskilda boenden i Skåne, samt i hemsjukvården och hemtjänsten. Sjukhusen vaccinerar hemtjänstpersonal vilket också snart är klart. Hittills är 26 000 personer i Skåne fullt vaccinerade.

– Det gör att vi i mars går över till fas två. Primärvården börjar med alla personer som är 65 år och äldre, med de äldsta först. Det kommer att börja gå ut brev nästa vecka.

– Hur fort det går, beror på vaccintillgången, det är Pfizers och Modernas vacciner vi använder till den här gruppen. Men vi kallar efter hand vad tillgången tillåter.

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne.Foto: Bengt Flemark

Även sjukhusen går in i vaccinationsfas två i mars, vilket innebär att flera med risksjukdomar kommer att vaccineras.

Annons

Maria Landgren säger att de jobbar efter att hålla tidplanen, att alla ska vara vaccinerade till sommaren. Hon säger också att det är av vikt att alla vaccindoser används och att ingen får gå till spillo.

Har några doser kasserats?

– Ja, det har hänt, men jag har inga siffror på i vilken omfattning. Men det kan bero på att vaccinet stått ute för länge i rumstemperatur, eller olika handhavandefel. Vi gör nu stickprov på vårdcentralerna för att se vilken omfattning, och hur vi kan förbättra rutinerna.

Över 900 000 har provtagits mot covid i Skåne. Men det kan vara flera personer som provtagits flera gånger, exempelvis sjukvårdspersonal.Foto: Region Skåne

Samtidigt är det oroande att minskningen av covid-sjuka har mattats av.

– Vi vet inte vad det beror på. Det skiljer sig från kommun till kommun. Just nu har det stannat av i sydöstra Skåne, och är en liten ökning i nordöstra Skåne. Men det positiva är att det minskar i den allra äldsta åldersgruppen, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

Men det finns en stor oro för en tredje våg. Hur vi i allmänheten beter oss nu får avgörande betydelse.

– Inte minst nu efter sportlovet. Har man varit utomlands gäller hemisolering en vecka, samt testning när man kommit hem samt efter dag fem, säger Eva Melander.

Som också uppmanar till att jobba hemma så mycket som möjligt, undvika onödiga resor och kollektivtrafik om det går.

”En positiv nyhet är att Astras vaccin fått förlängt dosintervall, nu kan man vänta 9-12 veckor med andra dosen. Detta gör att det vaccin vi får i mars kan vi vaccinera fler med, då vi kan vänta längre innan vi ger dos 2.”
Maria Landgren, vaccinsamordnare i Region Skåne.
Fakta

Vaccinplanens olika faser

Enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning kommer de äldsta i varje fas att vaccineras först. När 18-59-åringarna ska vaccinera sig, kommer de själva att få boka tider.

Fas 1 – startade januari och pågår än:

• Boende och personal vid särskilda boenden för äldre.

• Personer som får hemsjukvård och hemtjänst med omvårdnad och deras hushållskontakter.

• Personal inom kommunal omsorg som arbetar nära dessa grupper.

Fas 2 – startar i mitten av mars:

• Personer 65 år eller äldre, de äldsta vaccineras först.

• Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation och deras hushållskontakter.

• Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter.

• Personer med insatser enligt LSS (lagen om stöd och service) eller som har personlig assistans.

• Personal inom vård och omsorg som arbetar patientnära.

Fas 3 – startar i april:

• Personer i åldern 60-64 år.

• Medicinska riskgrupper under 65 år som definieras av Folkhälsomyndigheten.

• Personer som har svårt att följa smittskyddsåtgärder.

Fas 4 – startar i maj:

• Personer i åldern 18-59 år.

Källa: Region Skåne.

Clifford JohansenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons