Annons

Socialen friskriver sig efter tågtragedin: Inga fel begicks, visar egen granskning

Socialtjänstens händelseanalys av tågtragedin i Tormestorp tyder inte på något missförhållande, eller att något fel har begåtts i kontakten med familjen, visar utredningen.
Hässleholm • Publicerad 21 september 2021 • Uppdaterad 18 december 2021
Tormestorp.
Tormestorp.Foto: Lasse Ottosson

– Vår utredning visar att vi inte har utsatt familjen för någon risk och från vår sida kommer vi inte att lämna in en lex Sarah-anmälan, säger socialchef Sus Lantz i Hässleholm.

Hon förklarar att man har gått igenom alla handlingar utifrån socialtjänstens processer om det finns någonting som tyder på något missförhållande, eller att något fel har begått. Händelseanalysen har gjorts av en grupp som bland annat består av en jurist och en kvalitetssamordnare.

Här saknas innehåll

Annons

Det var den 7 juli som en kvinna i 30-årsåldern tog sina barn med sig i döden på järnvägsspåret vid Nilla Pihlblads väg i Tormestorp.

Kort efter händelsen konstaterade socialnämndens ordförande Robin Gustavsson (KD) att om det hade varit ett ärende för socialtjänsten så fanns det anledning att utreda hur detta handlagts.

Efter att de omkomna identifierats, och att utredningen kring tragedin visat att kvinnan hade sökt hjälp i samband med att hon försökte ta sig ur sin relation med sin man, påbörjade socialtjänsten en händelseanalys.

Nallar placerades ut efter olyckan i Tormestorp.
Nallar placerades ut efter olyckan i Tormestorp.Foto: Lasse Ottosson

Sus Lantz börjar med att konstatera att händelsen är djupt tragisk.

– I händelseanalysen har vi granskat om det finns fara för missförhållanden i vårt agerande. Vi konstaterar att vi inte hade kontakt med familjen under tillräckligt lång tid. Vår handläggning är fyra månader. Vi var mitt uppe i vår handläggning när tragedin inträffade. Under pågående handläggning har vi gjort det vi ska, förklarar hon.

Hon påpekar också att det är möjligt för kvinnans familj att begära djupare granskning av hur socialtjänsten hanterat kvinnans rop på hjälp.

– Man kan vända sig till IVO ( Inspektionen för vård och omsorg) för granskning av socialtjänstens agerande samt till JO för granskning av ärendets handläggning.

Kvinnan hade skyddat boende och skyddade personuppgifter för både sig själv och sina barn. Skälet uppgavs vara att hennes make, barnens pappa, under lång tid varit kontrollerande, svartsjuk och våldsam, vilket även hade förvärrats.

Hon hade ansökt om egen vårdnad. Den ansökan återkallade hon två dagar innan tragedin, och en begäran om skilsmässa.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons