Stora skillnader bland restaurangerna när julbord avbokas
På grund av pandemin var bokningarna av julbord ifjol få. Flera restauranger i nordöstra Skåne vittnade om ett kundtapp på 80-90 procent.
Även om situationen inte är lika extrem i år har ett stort antal avbokningar gjorts i landet när coronasmittan ökat på sistone, vilket rapporterats av både Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Enligt Region Skåne är julfester och after work också orsaker till den ökade smittspridningen av covid-19, även om de flesta smittas i hemmet.
Bland krögare i nordöstra Skåne skiljer sig avbokningssituationen dock kraftigt åt.
– Än så länge har vi haft en stor grupp på över 100 personer som avbokat, men det är inte så mycket av dem mindre. Så vi har fortfarande många julbord bokade, säger Anders Nilsson, som driver Åhus Gästgivaregård med hustrun Therese.
De har även haft en avbokning av ett sällskap på omkring 15 personer.
– Det bokas faktiskt på också, sen är det klart att det kanske kommer mer avbokningar, säger Anders Nilsson.
Hos Per Ljungberg, ägare till Kippers Källare, är tongångarna desto mer pessimistiska.
– Vi har full förståelse och gör ingenting mer än att konstatera att det blir mindre och mindre roligt att vara krögare och affärsman. Vi har verkligen gjort i ordning och hade hoppats och trott att det skulle bli en hygglig jul, säger Per Ljungberg.
Han uppskattar att cirka 25 procent av julborden bokats av hittills.
– I samband med att det blev ett smittoutbrott i Norge så hände det grejer i beställningsböckerna direkt.
Bykrogen i Österslöv har å sin sida haft få som bokat av.
– Vi har haft några stycken avbokningar, framförallt från Blekinge-hållet, men inte jättemånga än så länge, sa krögaren Richard Nilsson till P4 Kristianstad på tisdagen.
Hur det ser ut på Hovdala Slottsrestaurang är däremot oklart.
– Jag har faktiskt inga kommentarer till det, då det är mina kunders integritet. Så jag vill inte kommentera det. Jag kan prata efter julborden men vill inte gå in på det just nu faktiskt, säger Jonatan Börjesson, som driver restaurangen tillsammans med sin bror.
Så du vill inte yttra dig kring om ni haft många avbokningar?
– Jag har inga kommentarer till det.
Här saknas innehåll
Generellt sett är det mycket avbokningar av julbord i hela landet.
– Vi har medlemmar som hör av sig dagligen. Det är ett tufft läge där det bokas av med kort varsel. Tyvärr är det många jobb som riskeras, säger Jonas Partheen, presschef för branschorganisationen Visita, och fortsätter:
– Det är många avbokningar och stora avbokningar då det är regioner och kommuner som bokar av.
Anders Nilsson tycker det hade varit positivt med ett krav på vaccinbevis, vilket regeringen remitterat under dagen, då han tror att avbokningarna hade blivit färre om gästerna vetat att alla var vaccinerade.
”Vi funderar fram och tillbaka på om vi ska gå i bräschen och kräva ett covidpass.”Per Ljungberg, ägare Kippers Källare
– Jag är förvånad att vi inte fick det samtidigt som andra arrangemang. Jag tycker det hade varit jättebra men det skulle ha kommit tidigare. Nu är det ute på remiss, sen ska det behandlas och komma tillbaka.
– Om det blir att vi ska ha vaccinpass blir det inte förrän julborden är över. Då blir det i januari-februari, som inte är högsäsong direkt. Då kvittar det.
Även Per Ljungberg ser positivt på vaccinbevisen.
– Vi funderar fram och tillbaka på om vi ska gå i bräschen och kräva ett covidpass. Myndigheterna gör det enkelt och lägger över rekommendationerna på oss. Då kan de peka på oss om det går åt helvete. Det känns som att de inte riktigt orkar fatta besluten själva.