Annons

Stora skillnader bland restaurangerna när julbord avbokas

Var fjärde gäst, något större sällskap och knappt några alls. Avbokningarna av julborden skiljer sig kraftigt åt bland restaurangerna. ”Det blir mindre och mindre roligt att vara krögare och affärsman”, säger Per Ljungberg på Kippers Källare.
Nordöstra Skåne • Publicerad 9 december 2021 • Uppdaterad 10 december 2021
Den ökade coronasmittan har gjort att allt fler bokar av sina inplanerade julbord, vilket Per Ljungberg fått erfara.
Den ökade coronasmittan har gjort att allt fler bokar av sina inplanerade julbord, vilket Per Ljungberg fått erfara.Foto: Lasse Ottosson

På grund av pandemin var bokningarna av julbord ifjol få. Flera restauranger i nordöstra Skåne vittnade om ett kundtapp på 80-90 procent.

Även om situationen inte är lika extrem i år har ett stort antal avbokningar gjorts i landet när coronasmittan ökat på sistone, vilket rapporterats av både Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Enligt Region Skåne är julfester och after work också orsaker till den ökade smittspridningen av covid-19, även om de flesta smittas i hemmet.

Annons

Bland krögare i nordöstra Skåne skiljer sig avbokningssituationen dock kraftigt åt.

Anders Nilsson betonar att de gör vad de kan men att det också krävs ett stort egetansvar på julborden.
Anders Nilsson betonar att de gör vad de kan men att det också krävs ett stort egetansvar på julborden.Foto: Lasse Ottosson

– Än så länge har vi haft en stor grupp på över 100 personer som avbokat, men det är inte så mycket av dem mindre. Så vi har fortfarande många julbord bokade, säger Anders Nilsson, som driver Åhus Gästgivaregård med hustrun Therese.

De har även haft en avbokning av ett sällskap på omkring 15 personer.

– Det bokas faktiskt på också, sen är det klart att det kanske kommer mer avbokningar, säger Anders Nilsson.

Hos Per Ljungberg, ägare till Kippers Källare, är tongångarna desto mer pessimistiska.

Julborden är en viktig inkomstkälla för många restauranger, men nu har avbokningarna börjat ticka in på flera håll.
Julborden är en viktig inkomstkälla för många restauranger, men nu har avbokningarna börjat ticka in på flera håll.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

– Vi har full förståelse och gör ingenting mer än att konstatera att det blir mindre och mindre roligt att vara krögare och affärsman. Vi har verkligen gjort i ordning och hade hoppats och trott att det skulle bli en hygglig jul, säger Per Ljungberg.

Han uppskattar att cirka 25 procent av julborden bokats av hittills.

– I samband med att det blev ett smittoutbrott i Norge så hände det grejer i beställningsböckerna direkt.

Bykrogen i Österslöv har å sin sida haft få som bokat av.

Ifjol förlorade Richard Nilssons bykrog på kort tid 80 procent av sina gäster. I år ser det bättre ut.
Ifjol förlorade Richard Nilssons bykrog på kort tid 80 procent av sina gäster. I år ser det bättre ut.Foto: Bosse Nilsson

– Vi har haft några stycken avbokningar, framförallt från Blekinge-hållet, men inte jättemånga än så länge, sa krögaren Richard Nilsson till P4 Kristianstad på tisdagen.

Annons

Hur det ser ut på Hovdala Slottsrestaurang är däremot oklart.

– Jag har faktiskt inga kommentarer till det, då det är mina kunders integritet. Så jag vill inte kommentera det. Jag kan prata efter julborden men vill inte gå in på det just nu faktiskt, säger Jonatan Börjesson, som driver restaurangen tillsammans med sin bror.

Så du vill inte yttra dig kring om ni haft många avbokningar?

– Jag har inga kommentarer till det.

Här saknas innehåll

Generellt sett är det mycket avbokningar av julbord i hela landet.

– Vi har medlemmar som hör av sig dagligen. Det är ett tufft läge där det bokas av med kort varsel. Tyvärr är det många jobb som riskeras, säger Jonas Partheen, presschef för branschorganisationen Visita, och fortsätter:

– Det är många avbokningar och stora avbokningar då det är regioner och kommuner som bokar av.

Anders Nilsson tycker det hade varit positivt med ett krav på vaccinbevis, vilket regeringen remitterat under dagen, då han tror att avbokningarna hade blivit färre om gästerna vetat att alla var vaccinerade.

”Vi funderar fram och tillbaka på om vi ska gå i bräschen och kräva ett covidpass.”
Per Ljungberg, ägare Kippers Källare

– Jag är förvånad att vi inte fick det samtidigt som andra arrangemang. Jag tycker det hade varit jättebra men det skulle ha kommit tidigare. Nu är det ute på remiss, sen ska det behandlas och komma tillbaka.

– Om det blir att vi ska ha vaccinpass blir det inte förrän julborden är över. Då blir det i januari-februari, som inte är högsäsong direkt. Då kvittar det.

Annons

Även Per Ljungberg ser positivt på vaccinbevisen.

– Vi funderar fram och tillbaka på om vi ska gå i bräschen och kräva ett covidpass. Myndigheterna gör det enkelt och lägger över rekommendationerna på oss. Då kan de peka på oss om det går åt helvete. Det känns som att de inte riktigt orkar fatta besluten själva.

Robert RosénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons