Annons

Telefonavlyssning räckte inte som bevis – fängelsedömda frikänns i hovrätten

Telefonsamtal som polisen spelade in i hemlighet skulle bevisa att männen hade planerat en vapentransport. Men bevisen räckte inte hovrätten. Nu frikänns männen.
Kristianstad • Publicerad 3 februari 2021
I maj förra året greps en 18-åring med en revolver i en taxi. Han dömdes sedan till fängelse. Efter det gjorde hemliga telefonavlyssningar att tingsrätten dömde två män för medhjälp till vapentransporten mellan Kristianstad och Växjö. Nu frikänner hovrätten männen, eftersom bevisen är för svaga.
I maj förra året greps en 18-åring med en revolver i en taxi. Han dömdes sedan till fängelse. Efter det gjorde hemliga telefonavlyssningar att tingsrätten dömde två män för medhjälp till vapentransporten mellan Kristianstad och Växjö. Nu frikänner hovrätten männen, eftersom bevisen är för svaga.Foto: Polisen

En ung man frikändes redan av Kristianstads tingsrätt. En annan misstänkt har ännu inte kunnat ställas inför rätta eftersom han fortfarande var efterlyst när rättegången drog igång.

Två män, en 19-åring och en 25-åring, dömdes däremot i tingsrätten för medhjälp till grovt vapenbrott. Enligt åklagaren hade männen varit med och planerat hur en revolver skulle transporteras från Kristianstad till Växjö i maj förra året.

Annons

Bevisningen baserades framförallt på hemliga telefonavlyssningar, där männen påstods prata om vapentransporten. Men de inspelade samtalen övertygar inte hovrätten, som underkänner stora delar av åklagarens bevisning.

Hovrätten anser inte att det är klarlagt att 19-åringen och 25-åringen har främjat det grova vapenbrottet, som en annan ung man sedan tidigare är dömd för – efter att han greps i en taxi med revolvern på sig.

25-åringen har ”avsatt få spår i denna utredning”, skriver hovrätten och slår fast att det han säger i de inspelade samtalen inte är bevis nog. Inte heller att han har haft patroner i sin bostad som matchar med revolvern ifråga räcker som bevis.

Han döms däremot, precis som i tingsrätten, för narkotikabrott och ett annat grovt vapenbrott. Hovrätten ändrar 25-åringens straff från tre år och sex månader till två år och två månader.

Fakta

Hemliga tvångsmedel

Hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation (HAK), vilket i praktiken innebär telefonavlyssning.

Hemlig kameraövervakning (HKÖ).

Hemlig rumsavlyssning (HRA)

Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation (HÖK), vilket innebär att man hämtar in uppgifter om vilka som har talat i telefon och när samtalen har ägt rum, men inte vad som sagts.

För att polisen ska få ta till hemliga tvångsmedel krävs beslut från domstol, samt att det pågår en förundersökning om ett brott som ger minst två års fängelse.

Källa: Åklagarmyndigheten

19-åringen, som hela tiden har nekat till att det är han som pratar på de inspelade samtalen, släpptes på fri fot redan efter hovrättsförhandlingen. Han hade då suttit häktad i nästan åtta månader.

Hovrätten anser inte att det inte är klarlagt att det är 19-åringen som hörs på avlyssningarna, och anser inte heller att det inte finns någon annan bevisning som knyter honom till samtalen.

Pistolen hittades i ett ventilationsrör i en lägenhet i Kristianstad. Enligt hovrätten är det inte bevisat att det är 19-åringen som har placerat den där.
Pistolen hittades i ett ventilationsrör i en lägenhet i Kristianstad. Enligt hovrätten är det inte bevisat att det är 19-åringen som har placerat den där.Foto: Polisen/Montage

I tingsrätten dömdes 19-åringen också för grovt vapenbrott. Även på den punkten frikänns han av hovrätten, eftersom bevisningen mot honom anses vara otillräcklig.

Polisen hittade visserligen en pistol i ett ventilationsrör i en lägenhet i Kristianstad som 19-åringen hyrde och disponerade tillsammans med en ytterligare person. Men något DNA eller andra spår från 19-åringen hittades inte på eller i anslutning till vapnet.

I spaningen mot bostaden ifråga satte polisen upp hemlig kameraövervakning vid ytterdörren för att se vilka som vistades där. Det visade sig att flertalet personer rörde sig in och ut ur lägenheten, och att vissa hade egna nycklar.

Den sista gången 19-åringen sågs i lägenheten var den 30 maj 2020. Pistolen hittades två dagar senare. Däremellan besökte flera andra personer lägenheten. Enligt hovrätten kan det ha varit någon av dessa som placerat vapnet i ventilationsröret.

Annons

I tingsrätten dömdes 19-åringen till fängelse i två år och fyra månader för en rad olika brott. I hovrätten döms han enbart för narkotikabrott.

På grund av hans låga ålder, att han suttit häktad i nästan åtta månader och att han frikänns på flera betydande punkter ändrar hovrätten nu påföljden till 30 dagsböter på sammanlagt 1 500 kronor.

De övriga personerna som har stått åtalade i ärendet döms på samma sätt som i tingsrätten.

Den 22-årige man som tidigare var efterlyst misstänkt för delaktighet i vapenbrotten greps i december och sitter häktad under tiden som polisutredningen mot honom pågår.

LÄS MER:

Martin SöderbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons