Annons

Vargen sprider oro i Huaröd – byborna är rädda

I Huaröd har vargarna de senaste dagarna nyfiket traskat runt i byn. Både hästar och kalvar har skadats. Rädslan präglar alltmer byborna.
Huaröd • Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 26 maj 2021
Richard Lindahl och Izabelle Nielsen förstärker stängslet runt hästhagarna för att hindra vargen från att ta sig in.Foto: Mikael Persson

Den vackra bokskogen som bäddar in Huaröd är inte bara det skira ljusgröna skimmer som byborna längtat efter. Numera är skogen också en plats för rädsla. Så länge vargen höll sig i skogen var de flesta ändå positivt inställda till rovdjurets plötsliga närvaro. Problemet är att den med våren gjort sig allt för hemmastadd på åsen. Lämnat skogsstigarna och vandrat in i byn. Varje dag den senaste tiden. Mött bybornas blick med lojt intresse eller rent av ointresse. Likväl, den är där. I människans revir. I dess spår har kalvar dött, hästar skadat sig. Och byborna blivit allt mer rädda.

Hästfolket i Huaröd är är oroliga för vad vargarnas närvaro innebär för dem och deras djur.Foto: Mikael Persson

Bilden av en by i oro bekräftas av Byalagets ordförande Aldo Iskra. Byalaget har inte velat ta ställning i frågan, men noterar att allt fler uttrycker oro ju närmare och oftare vargarna har synts i byn.

Annons

– Folk vågar inte gå ut. Vargarna har blivit lite för närgångna helt enkelt. Även vi som är vana skogsvandrare tvekar och går inte gärna ut på längre rundor. Om sedan rädslan har vetenskaplig grund eller ej, det är en annan sak. Men Länsstyrelsen bör ta bybornas rädsla på allvar.

”Det var en fantastisk men overklig syn, majestätisk.”
Tommy Svensson

En som inte är så rädd, utan mer fascinerad är Tommy Svensson strax utanför byn. Han satt i sin jacuzzi i onsdags kväll och njöt. Plötsligt fick han syn på två vargar som långsamt kom över ängarna. De stannade till invid grannens hage, där kor och kalvar befann sig. Lika lugnt som de kom, lika lugnt gick de vidare.

– Det var en fantastisk men overklig syn, majestätisk, säger Tommy Svensson som lyckades få upp kameran och ta en bild.

Tommy Svensson i Huaröd såg två vargar från sin jacuzzi i veckan.Foto: Tommy Svensson

Bara dagen innan var vargarna synliga i området, och grannens åtta unghästar rusade ur sin inhägnad i panik. Ägaren Louise Neder Johansson är övertygad om att det var vargarna som skrämde dem, då de observerats bara 200 meter längre bort samma kväll. Hon menar att även om inte vargarna skadade hästarna, så orsakade de att unghästarna sprang genom staketet och att ett sto fått omfattande sårskador.

– Vi har hägnat in hagarna ännu mer, vi har nu fem eltrådar mot normala två. Några sitter lågt så att vargen inte kan krypa in under, säger hon.

– Vad annat kan vi göra?

Louise Johansson Nelder har fått en häst skadad då den rusade ur inhägnaden efter vad hon är övertygad om var ett vargbesök.Foto: Mikael Persson
”Folk vågar inte gå ut. Vargarna har blivit lite för närgångna helt enkelt.”
Aldo Iska, Byalagets ordförande

Nere i byn håller ett gäng ryttare på att göra det samma. De lägger en ny tråd lägre ner på staketet i hopp om att hålla vargen utanför. Bara häromkvällen syntes en av vargarna springa utmed gärdsgården som går rakt in i byn. Den gränsar till välvårdade gräsmattor intill en grupp villor, där det också finns en hönsgård.

– Jag tycker om vargen, den får gärna vara i området så länge den håller sig till sitt habitat. Nu är de lite väl nära, säger Richard Lindahl.

Richard Lindahl har inget emot att vargarna etablerar sig i trakten, så länge de håller sig i skogen. Izabelle Nielsens hund har markerat vid kvällspromenader med rest ragg och morrande, mot vad hon tror varit vargar.Foto: Mikael Persson

Efter incidenten där ett par ryttare blev följda av en varg mitt på dagen har ortens ryttare blivit rejält oroliga. Lisa Clarin, ordförande i Huaröds häst- och sportförening vill veta hur man ska bete sig.

– Vi är ju ute i skogen och rider med barn på ponnies. Vad händer om det är en varg i närheten och de trillar av? Ska man springa eller stå kvar? Ger sig vargen på en ponny eller ett barn?

Lisa Clarin vill veta mer om hur man ska bete sig kring vargar och är orolig för att ta med barn ut på ridtur i skogen.Foto: Mikael Persson
Annons

Hon betonar att hon är djurvän, men att ha vargar springandes i byn, inne i trädgårdar och runt hästhagar, känns inte så bra.

– Vi vill veta hur vi ska kunna skydda oss. Jag tror inte de ger sig på en häst, men det är flera som inte vågar släppa ut sina hästar på sommarbete.

Lisa Clarin (th) delar oron med Therese Elvstrand med dottern Mollie. Om än djurvänner i grunden, vill de veta mer om varför vargarna söker sig in mot byn och hur de ska kunna skydda sina hästar.Foto: Mikael Persson

Vargarna är det givna samtalsämnet för veckan, än mer nu än då de etablerade sig på Linderödsåsen i vintras. Varje dag kommer nya rapporter om grannar som sett vargarna inne på villatomter och gatorna kring byn.

– Nu är de så nära att även de mest orädda har fått sig en tankeställare, säger Aldo Iska.

Den nya stängseltråden som Izabell Nielsen med flera sätter upp, dras på 30 centimeters höjd i hopp om att det ska få vargen att hålla sig på andra sidan.Foto: Mikael Persson
Ger sig vargarna på hästar? Kanske inte, men de skapar oro som redan har orsakat skada på hästar i Huarödsområdet.Foto: Mikael Persson
Åsa CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons