Annons

”Vi målades ut som bödlar”

Personal på äldreboendet Östergård 2, som drabbats hårt av corona, reagerar starkt på hur de målats ut i etablerade medier och på sociala medier.
Kristianstad • Publicerad 12 december 2020

– Det hade varit mer värdefullt om de hade tackat oss för det arbete vi faktiskt gör. Det är inte vår skuld att vi har en pandemi, säger undersköterskan Ninnie Nissmark.

Undersköterskorna Camilla Stålner, Doris Johansson, Inger Larsson och Ninnie Nissmark anser att rapporteringen om verksamheten på äldreboendet Östergård 2 har fått negativ slagsida.Foto: Lasse Ottosson

Östergård 2, med 24 lägenheter, var det första äldreboendet i Kristianstad som drabbades när coronapandemin nådde Sverige i mars. Under våren dog sju av de äldre på boendet med covid-19.

Annons

För personalen var läget pressat.

– Första tiden tyckte jag var väldigt jobbig. Jag blev själv sjuk, och när jag kom tillbaka så hade flera av de äldre som jag känt i flera år dött, säger Doris Johansson. Allt var nytt. Ingen visste något om viruset och vi hade ingen att fråga om råd.

– I början fanns det heller inte samma skyddsutrustning som det finns nu. Dessutom ändrades riktlinjerna från dag till dag, skjuter Camilla Stålner in.

De beskriver en kaotisk situation, både känslomässigt och arbetsmässigt. När Kristianstadsbladet intervjuade chefer och personal på Östergård 2 i april var 41 procent av den ordinarie personalen hemma och sjuka, medan resten av personalen och vikarier fick jobba dubbla pass för att det skulle fungera.

Enhetschefen Arne Johan Hegdahl hade svårt att hålla tårarna tillbaka när han i april berättade om personalens insatser.

– De förtjänar alla guldmedaljer, sa han.

Uppgifter i medierna har skapat rädsla hos boende och oro hos anhöriga. ”De anhöriga har ju trott att de äldre lever i misär”, säger Doris Johansson, Camilla Stålner, Inger Larsson och Ninnie Nissmark.Foto: Lasse Ottosson

Men personalen är besviken på hur läget på Östergård 2 beskrevs både i etablerade medier och på sociala medier.

– I början var det mycket spekulationer om vilket äldreboende det var. När det sedan kom fram i media att det var Östergård 2, då kom anklagelserna.

– Vi målades ut som bödlar, säger Ninnie Nissmark. Vi fick ta emot många konstiga telefonsamtal, där folk ställde frågor om boende, om smittspridning, skyddsutrustning och annat. På sociala medier var det ännu värre. ”Personalen drar in smittan”. ”Personalen slarvar med utrustningen”. ”Hur kan sådan personal få arbeta med äldre?”

Det var dessutom en person som räknade antalet gånger som Fonus besökte Östergård 2, och la ut både information och bild på likbilen på sociala medier, berättar de.

Annons

Ninnie Nissmark igen:

– Jag upplevde det som väldigt orättvist. Vi var jättetrötta, var sjuka om lott och vi jobbade extrapass för att inte fler skulle smittas. Samtidigt gavs vi skulden för att de gamla dog.

Även etablerade medier gick över gränsen, anser personalen. Ett tag var det så illa att kommunen placerade vakter utanför Östergård 2 för att personalen inte skulle besväras av journalister.

– Vi kände oss väldigt utsatta.

Inger Larsson påpekar att det också fanns de som visade omtanke om de boende och personalen på Östergård 2. Landshövdingen Anneli Hulthén skickade ett uppmuntrande vykort, och en från en förskola skickade barnen teckningar. Tårtor, påskägg och blommor skickades också från bland annat anhöriga, och från kollegorna på Östergård 1 kom smörgåstårta.

– Det var guld värt i allt elände, säger Inger Larsson.

Den 12 maj förklarades Östergård fritt från coronasmittan. Personalen beskriver en bra sommar, trots att de äldre inte kunde ta emot besök inomhus av sina anhöriga. Det ordnades midsommarfest, musikunderhållning, grillning och kräftskiva för de boende.

– Vi höll smittan borta i nästan sex månader. Men när besöksförbudet hävdes den 1 oktober så fick vi tillbaka smittan igen. Vi ser en röd tråd i detta, säger Camilla Stålner.

”Vi blev själva smittade och drog hem smittan till våra familjer.”
Inger Larsson, undersköterska Östergård 2.

Fyra av de boende konstaterades ha covid-19, och ytterligare en av de äldre dog. Det innebär att Östergård 2 fortsatt är det äldreboende i Kristianstad som drabbats värst av coronan.

Ett nytt tv-inslag om läget på Östergård 2 skapade enligt personalen ny oro bland både boende, anhöriga och personal.

Annons

– Reportern beskrev vårt boende, men befann sig på ett annat, som inte ens har haft smittan, säger Camilla Stålner. Vi hängdes felaktigt ut igen.

Reportern beskrev bland annat att personalen inte använder skyddsutrustning. Men det stämmer inte, säger de fyra undersköterskorna bestämt.

– Vi har alltid handskar och förkläde, och använder munskydd för det mesta. Visir och munskydd tar vi på när vi hjälper de äldre inne i deras lägenheter och vid nära vård, säger Inger Larsson. Vi är alltid noggranna. Men nu är vi extremt noggranna.

Från entrén till Östergård.Foto: Lasse Ottosson

Den här omgången har boendet haft så kallad kohortvård, där de smittade isoleras och utsedd personal arbetar endast med dem. Det har varit lyckat, och sedan en vecka är Östergård 2 åter coronafritt.

Personalen är lättad över framgångarna, och skulle gärna se att även det goda arbete de gör lyfts fram i olika sammanhang.

– Någon måste ju arbeta med detta även om det är en pandemi. Vi gjorde det, och vi blev själva smittade och drog hem smittan till våra familjer, säger Inger Larsson.

En positiv effekt av prövningarna är, säger de, att personalgruppen på Östergård 2 har svetsats samman.

– Vi har gråtit tillsammans, vi har kämpat tillsammans. Vi kommer att gå stärkta ur det här, Inger Larsson.

Fotnot: Detta är första gången som Kristianstadsbladet skriver att det är Östergård 2 som är det värsta drabbade äldreboendet i kommunen. Tidningen valde i våras att anonymisera boendet med hänsyn till både personal och boende.

Fakta

Smitta på fler boenden

Enligt den statistik som kommunen presenterade torsdagen 10 december så har totalt 126 kunder inom omsorgsförvaltningen drabbats av covid-19 sedan i mars.

69 av dem har tillfrisknat och 18 har avlidit.

20 olika verksamheter har smittan nu.

Matti StenrosenSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons