Annons

Åhus museum söker ekonomiskt stöd och volontärer

Åhus museum räddades i höstas från att bli nedlagt. Nu efterlyser museet både stöd, volontärer och en hyresgäst för att hålla verksamheten igång.
Åhus • Publicerad 22 februari 2021
Museets Helén Lilja pyntar inför att öppna Åhus museum. Det var några år sedan. Nu hoppas man på hjälp för att fortsätta kunna driva Åhus museum.
Museets Helén Lilja pyntar inför att öppna Åhus museum. Det var några år sedan. Nu hoppas man på hjälp för att fortsätta kunna driva Åhus museum.Foto: Peter Åklundh

Regionmuseets beslut att lägga ner Åhus museum togs av museets styrelse i höstas, och det huvudsakliga skälet som gavs var det minskade regionala stödet till museets verksamhet.

Det stora lokala engagemanget gjorde dock att museet i Åhus räddades kvar, och nu söker Regionmuseet olika former av stöd för att kunna hålla liv i verksamheten.

Annons

”Vi kan inte längre finansiera Åhus museum på egen hand”, skriver Regionmuseet och efterlyser personer som vill bidra med stöd; antingen i form av ekonomiska medel eller egen tid. Eller genom att hyra lokalen efter säsongen.

Åhus museum planerar för en påsk- och sommarutställning i år. Nu söker de efter hjälp för att genomföra sina planer.
Åhus museum planerar för en påsk- och sommarutställning i år. Nu söker de efter hjälp för att genomföra sina planer.Foto: Lasse Ottosson

På museets webbsida berättar de om den insamling som de har dragit igång, och där de som vill ”kan bidra med ett litet eller större belopp”.

Samtidigt söker museet ”10–12 kulturintresserade och utåtriktade personer”. Deras uppdrag skulle bli att hoppa in som volontärer på Åhus museum i sommar, och på så sätt se till sommarutställningen ”Östersjön – en kulturskatt” kan hålla öppet under juli och augusti.

Ytterligare en sak efterlyser museet på sin webbsida, nämligen en hyresgäst som vill flytta in i Åhus-lokalerna efter sommarens utställningsperiod och fram till påsken 2022.

”Vill du hjälpa Regionmuseet Skåne att hålla Åhus museum öppet i sommar? Vi söker 10–12 personer som är kulturintresserade och utåtriktade.”
Regionmuseet
Museets Helén Lilja under en tidigare sommarutställning på Åhus.
Museets Helén Lilja under en tidigare sommarutställning på Åhus.Foto: Tommy Svensson
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons