Bacoccolis italienska spänningsroman träffar helt rätt
Etrusken
Författare: Tomas Bacoccoli
Förlag: Kaunitz-Olsson
Det är något med ”Etrusken” som lockar mig alldeles oerhört. Kanske är det allt det italienska – maten, vinet, temperamentet, kulturen, historien. Kanske är det den svenska kopplingen – förnuftet, det välbekanta, lite fyrkantiga. Kanske är det spänningen – hur nutid vävs ihop med åttiotal, femtiotal, och de antika etruskerna.
Tomas Bacoccoli, svensk med italienska rötter, bor numera med sin familj i Umbrien, där också händelserna i ”Etrusken” utspelar sig. Sitt liv där har han skrivit om i den hyllade boken ”En bastu i Umbrien”.
”Lite som en italiensk kokbok med smak av både Henning Mankell, Dan Brown och den umbriska tryffeln.”
”Etrusken” är berättelsen om den före detta polisen Enrico Centamori som genom sitt svenska påbrå dras in i utredningen av mordet på en svensk flicka som studerade vid universitetet i Umbriens huvudstad Perugia. Spåren efter mördaren är få, bara ett ord klottrat på en spegel, LEUXUM. Men det leder Enrico bakåt i tiden, till andra mord och konspirationer.
”Etrusken” är lite som en italiensk kokbok med smak av både Henning Mankell, Dan Brown och den umbriska tryffeln.