Annons

Bacoccolis italienska spänningsroman träffar helt rätt

En blandning av fiktion och verklighet, parad med spänning, mat och italiensk kultur. Mats Palmquist har läst en synnerligen välsmakande spänningsroman.
Recension • Publicerad 9 december 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Etrusken

Författare: Tomas Bacoccoli

Förlag: Kaunitz-Olsson

Svensk-italienske Tomas Bacoccolis första spänningsroman utspelar sig i Umbrien.
Svensk-italienske Tomas Bacoccolis första spänningsroman utspelar sig i Umbrien.Foto: Kaunitz-Olsson

Det är något med ”Etrusken” som lockar mig alldeles oerhört. Kanske är det allt det italienska – maten, vinet, temperamentet, kulturen, historien. Kanske är det den svenska kopplingen – förnuftet, det välbekanta, lite fyrkantiga. Kanske är det spänningen – hur nutid vävs ihop med åttiotal, femtiotal, och de antika etruskerna.

Tomas Bacoccoli, svensk med italienska rötter, bor numera med sin familj i Umbrien, där också händelserna i ”Etrusken” utspelar sig. Sitt liv där har han skrivit om i den hyllade boken ”En bastu i Umbrien”.

”Lite som en italiensk kokbok med smak av både Henning Mankell, Dan Brown och den umbriska tryffeln.”
Annons

”Etrusken” är berättelsen om den före detta polisen Enrico Centamori som genom sitt svenska påbrå dras in i utredningen av mordet på en svensk flicka som studerade vid universitetet i Umbriens huvudstad Perugia. Spåren efter mördaren är få, bara ett ord klottrat på en spegel, LEUXUM. Men det leder Enrico bakåt i tiden, till andra mord och konspirationer.

”Etrusken” är lite som en italiensk kokbok med smak av både Henning Mankell, Dan Brown och den umbriska tryffeln.

”Etrusken” av Tomas Bacoccoli
”Etrusken” av Tomas Bacoccoli
Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons