Annons

Berättelsen om hoppstjärten Spero är både lärorik och vansinnigt rolig

Hur kul kan det egentligen vara att läsa om hoppstjärtar, granbarkborrar och silverfiskar? Fantastiskt kul, visar det sig. Ida Norinder har läst en underbar högläsningsbok om de minsta varelserna, som passar både stora och små.
Recension • Publicerad 2 december 2023
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Kapitelbok (från 6 år)

Spero

Text: Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson

Bild: Andrea Femerstrand

Förlag: Bonnier Carlsen

Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson har byggt kapitelboken ”Spero” på 2021 års uppskattade radiojulkalender om den lilla hoppstjärten Spero.
Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson har byggt kapitelboken ”Spero” på 2021 års uppskattade radiojulkalender om den lilla hoppstjärten Spero.Foto: Stefan Tell

Spero är en hoppstjärt som bor i en gran tillsammans med sin mamma och sina 408 syskon. Pappan finns inte med i bilden, det gör han aldrig hos hoppstjärtar. Till granne har hon granbarkborren Ips och hans tama kvalster Nalle, fast egentligen får hon inte umgås med dem för sin mamma. Det spelar ingen roll att Ips har bestämt sig för att sluta döda granar, enligt Speros mamma är han ändå ond.

Därför lyssnar ingen på Ips varning en dag när det närmar sig jul. Någon hugger nämligen ner granen – men mamma vägrar lämna den. Hela familjen hoppstjärt stannar kvar i granen, som transporteras hem till familjen Virkessons lägenhet där den blir julgran.

””Spero” är på så många sätt den ultimata högläsningsboken. Kapitlen är lagom långa, historien spännande och man lär sig otroligt mycket om insekternas värld.”
Annons

Att hamna inomhus är dock inte bra för någon av de insekter som bor i granen. Inomhusluft är för torr och flera arter dör redan i hallen. Speros familj väljer att gå i dvala, alla utom Spero som bestämmer sig för att rädda sin familj undan det hemska Inomhuset. På vägen träffar hon bland annat en silverfisk, en humla och en bokskorpion. Tillsammans med dem ska Spero ta sig tillbaka till Utomhuset och rädda familjen. Samtidigt har silverfiskarnas drottning förklarat krig mot människorna – de har nämligen gjort det oförlåtliga och städat badrummet!

”Spero” är på så många sätt den ultimata högläsningsboken. Kapitlen är lagom långa, historien spännande och man lär sig otroligt mycket om insekternas värld. Författarna har fått in en mängd underfundiga formuleringar som kanske går över huvudet på barnet, men som istället får föräldern att dra på munnen. Till exempel ifrågasätter Spero att silverfisken Silverpil en dag ska kunna bli kung, för hur ska en hane kunna styra ett samhälle, han kan ju inte ens lägga ägg?

Allt berättas ur insekternas perspektiv och med deras ord – men samtidigt förklaras allt för oss som läser. Med andra ord lär man sig otroligt mycket som man inte hade en aning om innan. Perfekt läsning nu i juletider, och vi lär tänka lite mer på alla tusentals insekter som följer med julgranen in.

”Spero” med text av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, bild av Andrea Femerstrand
”Spero” med text av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, bild av Andrea Femerstrand
Fakta

Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson

”Spero” bygger på radiojulkalendern från 2021 med samma namn. Även den skrevs av Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson. Illustratören Andrea Femerstrand gav Spero liv redan då.

De båda författarna har samarbetat på scen sedan 1990-talet. Åsa Asptjärn har släppt flertalet böcker, bland annat hyllade debuten ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” (2014), medan Gertrud Larsson debuterar skönlitterärt men är framgångsrik dramatiker.

Ida NorinderSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons