Annons

Gränslös spänning – här är fem aktuella spin-off-serier i vår

Allt fler spänningsserier ynglar av sig genom att författaren låter en person gå över från en serie till en annan. Eller så startar spänningsförfattaren en ny serie med huvudpersonen från en tidigare. Deckarkritikern Bengt Eriksson väljer fem exempel från i år.
Boklista • Publicerad 6 april 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Visselblåsaren” av Mats & Veronica Ahlstedt
”Visselblåsaren” av Mats & Veronica Ahlstedt

Mats & Veronica Ahlstedt: Visselblåsaren, Bokfabriken (januari)

Mats Ahlstedt tog med en av sina poliser från Region Väst och började med dottern Veronica att skriva en ny deckarserie. Eva Evander har nu slutat som polis och är privatdetektiv i Göteborg. Första klienten: en kvinna som misstänker otrohet. Men det ska leda till så mycket mer …

”När allt är över” av Charlotte Al-Khalili
”När allt är över” av Charlotte Al-Khalili

Charlotte Al-Khalili: När allt är över, Norstedts (januari)

Nystart med en serie där flera personer, särskilt Olivia Oldenheim, åklagarassistent i rullstol, flyttats över från debuten ”Malström”. Ämne: män som handgripligen hatar kvinnor. Författaren och huvudpersonen är lika engagerade med resultatet – dubbelt drabbande.

”Vägen till frihet” av Michael Connelly
”Vägen till frihet” av Michael Connelly

Michael Connelly: Vägen till frihet, övers: Patrik Hammarsten, Norstedts (februari)

Annons

Connellys olika deckarserier har allt mer blivit en enda med staden Los Angeles som tema. Här möts halvbröderna igen: förre polisen Harry Bosch är utredare åt advokaten Mickey Haller som återupptagit ett omöjligt fall. En kvinna dömdes till fängelse för mord på sin man, en polis.

”Under attack” av Tom Clancy/Don Bentley
”Under attack” av Tom Clancy/Don Bentley

Tom Clancy/Don Bentley: Under attack, övers: Jan Risheden, Bookmark (mars)

Bentley tar vid efter Clancy och inleder en Jack Ryan-spin off med tillägget Junior. Alltså sådan far, sådan son. Dags för Jack Ryan, Jr att bli internationell thrillerhjälte, rädda världen och stå upp för USA. Två flygplan krockar över Sydkinesiska sjön. Ska krig bryta ut? Kina invadera Taiwan?

”Offerlamm” av Cecilia Sahlström och Emma Olofsson
”Offerlamm” av Cecilia Sahlström och Emma Olofsson

Cecilia Sahlström/Emma Olofsson: Offerlamm, Bokfabriken (april)

Rakel Vrede tar polisbilen från Malmö och sin serie för att ingå i Sara Valléns polisteam och serie i Lund. Men kan gör-som-jag-vill-Vrede och följa-reglerna-Vallén samarbeta? Ung kvinna hittas död vid Dalby stenbrott, så börjar det och fortsätter med en varm skildring av fattiga flyktingar/invandrare.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons