Annons

Karin Smirnoff lyckas till slut knyta ihop nya Millennium-boken

Karin Smirnoff använder sig av både klassiska och nya Millenniumteman i ”Lokattens klor”. Bengt Eriksson har läst en spännande och intressant, men så allomfattande roman att det är svårt att få grepp om den.
Recension • Publicerad idag 06:00
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
”Lokattens klor” är den åttonde delen i Millennium-serien. Karin Smirnoff försöker få med mycket, och lyckas knyta ihop allt mot slutet, tycker Bengt Eriksson.
”Lokattens klor” är den åttonde delen i Millennium-serien. Karin Smirnoff försöker få med mycket, och lyckas knyta ihop allt mot slutet, tycker Bengt Eriksson.Foto: Thron Ullberg
Spänningsroman

Lokattens klor

Författare: Karin Smirnoff

Förlag: Polaris

Karin Smirnoff skriver vidare på flera teman. Det äldsta har varit återkommande ända sen Stieg Larssons första ”Millennium”-deckare, och är tydligt i titeln ”Män som hatar kvinnor”. Ett annat tema är den del av Sverige som Smirnoff införde som kriminell och mänsklig miljö – alltså Norrland, dess människor (inte minst samer), liv, gruvor och renskötsel.

Dessa teman betonas med nyckelscener, från drabbande till otäcka. Som när Svala, 13 år och brorsdotter till Lisbeth Salander, befinner sig på ett hotellrum med en äldre man. Hon vill inte men han vill. Och då ska han! Eller när Svala möter en gammal gruvarbetare, döende nu, gruvan tog honom. Han ger Svala en sprängladdning för att hon ska spränga bort alla försök att starta nya gruvor.

Annons

Så många händelser och personer. Karin Smirnoff skriver i sjok för att få plats med allt och alla. Det börjar – och ska avslutas – i den norrländska tätorten Gasskas med dess gruvpositiva kommunchef, aktionsgruppen mot gruvor, ortens poliskår och lokaltidningen Gasskassen samt nämnda Svala och även Mikael Blomkvists dotter Pernilla.

”Nog har hon velat ha med alltför mycket? Men allt får plats, tills sist.”

Det fortsätter i Köpenhamn. Där finns ”Städaren”, som kallas så för att han städar undan människor. Och i Stockholm med Lisbeth S. (hon är orolig för datahackern Plague, nog den enda nära vän hon haft, som försvunnit från sin källarbostad), Mikael B. (han har fått två livsavgörande besked, ett gäller liv eller död och det andra att han ska bli chefredaktör för Gasskassen) och den kvinna som kallas Lo.

Smirnoff ska dessutom få in den kinesgrekiska gruvinvesteraren, den nya nationalnazistiska organisationen Nordisk Samling, generalskurken i rullstol som styr det mesta och inte minst Stieg Larssons syn på sexualitet, som Karin Smirnoff också ärvt och skriver vidare på. Med mera.

Nog har hon velat ha med alltför mycket? Men allt får plats, tills sist. Och jag hänger med på allt, till sist. ”Lokattens klor” blir – här och var – en intressant samhällsroman. Till exempel med den hyllning till unga, smarta tjejer, som Smirnoff gör genom Svala, nästa generations Lisbeth Salander. Romanen blir – sidvis – också spännande.

Vad jag verkligen saknar är Karin Smirnoffs eget sätt att skriva, hennes norrländska dialektskriftspråk. Nu förekommer det bara några få gånger, som när Svala tänker på sin döda Mammamärta.

”Lokattens klor” av Karin Smirnoff
”Lokattens klor” av Karin Smirnoff
Fakta

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff, född 1964 i Umeå och uppvuxen i Stockholmstrakten, hade flera olika arbeten, bland annat ägare av en gatukiosk, journalist och marknadsförare, innan hon 2018 debuterade som författare och slog igenom direkt med romanen ”Jag for ner till bror”, första titeln i Jana Kippo-trilogin. Debuten nominerades till Augustpriset.

Hon tog 2022 över stafettpinnen från David Lagercrantz i den litterära grenen att skriva vidare på Stieg Larssons ”Millennium”-serie. I sin första ”Millennium”-roman skulle Smirnoff, idag bosatt i Västerbotten, flytta miljön till Norrland. Den nu utgivna ”Lokattens klor” är hennes andra och seriens åttonde del.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons