Annons

Maria Adolfssons fiktiva landskap är både fascinerande och frustrerande

I ”Tiga som muren” återvänder Maria Adolfsson till Doggerland, den fiktiva ögruppen belägen mellan Danmark och Skottland. Det är både fascinerande och frustrerande att läsa om en plats som inte finns, konstaterar deckarrecensenten Kerstin Bergman.
Recension • Publicerad 2 mars 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Tiga som muren

Författare: Maria Adolfsson

Förlag: Wahlström & Widstrand

”Tiga som muren” är en ny deckare i Maria Adolfssons populära serie om fiktiva Doggerland.
”Tiga som muren” är en ny deckare i Maria Adolfssons populära serie om fiktiva Doggerland.Foto: Caroline Andersson Renaud

Redan när första delen i Adolfssons polisromanserie publicerades var det svårt att förlika sig med att Doggerland inte existerar i den fysiska verkligheten. Läser man om till exempel Lilja Sigurðardóttirs Island eller Ann Cleeves Shetland kan man drömma om att resa dit, och det känns därmed meningsfullt att lära sig mer om platsen genom läsningen.

När jag lär mig om den doggerländska naturen, kulturen och geografin kan jag inte låta bli att känna mig lite lurad. Det är så verkligt och ändå finns det inte. Något som aldrig stört mig på samma sätt med exempelvis Håkan Nessers fiktiva Maardam. Förmodligen har det att göra med att Adolfsson är så skicklig på att just skildra sina miljöer och låta dessa stå i centrum.

”Länge består boken av en trivsam skildring av Karens komplicerade släktrelationer och hennes närmast rutinmässiga utredningsåtgärder gällande försvinnandet.”
Annons

Denna gång befinner sig seriens huvudperson, polisen Karen Eiken Friis, och hennes familj på semester hos släkten på Noorö. Förberedelserna inför midsommarfirandet pågår, men när en man på ön verkar ha försvunnit blir Karen ombedd att tillsammans med den lokala polisen ta en titt på det hela. Samtidigt hemma i huvudstaden blir Karens halvsyster, journalisten Helena Brandt, hotad i sitt hem och beslutar sig för att även hon resa till Noorö.

Tematiskt handlar det – som den välfunna titeln antyder – om hemligheter och korruption. Men trots det inledande hotet dröjer det innan spänningen på allvar griper tag. Länge består boken av en trivsam skildring av Karens komplicerade släktrelationer och hennes närmast rutinmässiga utredningsåtgärder gällande försvinnandet. Då är det just miljöerna och skildringen av den specifika kulturen på Noorö som engagerar läsaren. Först en bra bit in i berättelsen börjar det bli spännande, och det hela kulminerar med en resa till Stockholm.

”Tiga som muren” är en välskriven och trivsam polisroman som passar läsare som gillar när huvudpersonernas privatliv tillåts ta stor plats och när spänningen skapas utan alltför mycket explicit våld och action.

”Tiga som muren” av Maria Adolfsson
”Tiga som muren” av Maria Adolfsson
Fakta

Maria Adolfsson

Maria Adolfsson debuterade 2008 med den fristående deckaren ”-alla för en”. ”Tiga som muren” är sjunde delen i hennes Doggerland-serie som inleddes 2018 med ”Felsteg”. ”Felsteg” belönades 2022 med det brittiska priset Petrona Award, ett pris som tilldelas den bästa nordiska deckare som under föregående år översatts och getts ut i England.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons