Annons

Öberg, Hans-Olov: "Klöver Kungar"

Piratförlaget har återutgett Hans-Olov Öbergs tidigare deckare i pocketform. Nu kommer så hans nya bok på förlaget. Cecilia Isberg har svårt att förstå satsningen. Nya "Klöver Kungar" ser hon som en dussindeckare.
Kultur • Publicerad 18 maj 2007
Hans-Olov Öberg.
Hans-Olov Öberg.Foto: 

Tanken är god. Grundidén, själva ploten, är bra. Men hantverket brister. "Klöver Kungar" blir aldrig någon spännande, tät kriminalroman om högt spel i finansvärlden, om den senaste supertrenden med pokerspel på nätet.

Det blir en halvtaskig dussindeckare som aldrig kommer under ytan. Personerna får inte liv, storyn känns tunn trots en sinnrik intrig, och dialogen, som säkert är tänkt att vara lättsam och snabb, blir bara tafflig smågrabbig halvslang.

Annons

Efter att tidigare ha behandlat bland annat insideraffärer och fotbollen som affärsverksamhet hugger Hans-Olov Öberg in på pokerspel på internet.

Micke Norells gamla kompisgäng, som brukar träffas och spela kort, startar företaget "All In" som ska revolutionera nätpokermarknaden.

Det finns mycket pengar i pokerverksamheten – och när konkurrenterna börjar slåss om att köpa upp företaget befinner sig plötsligt kompisgänget i en farligare situation än de någonsin kunnat tänka sig.

Som extra grädde på moset stoppar Öberg också in en gammal bov, från en tidigare bok ("En jagad man"), i handlingen. Uffe Pettersson har nu kommit ut från fängelset, med hämnd i sikte och Micke Norell som måltavla.

"Klöver Kungar" är den fjärde boken i ordningen om ekonomijournalisten Micke Norell. Visserligen blir böckerna bättre och bättre, men det finns åtminstone 20 bättre kriminalförfattare – enbart i Sverige.

Egentligen är det bara en enda fråga som surrar i huvudet efter att jag har tagit mig igenom samlingen om Norell. Vad i allsin dar ser Piratförlaget i det här?

Cecilia Isberg

kultur@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons