Annons

Raffinerad psykologisk spänning från Helene Flood

Psykologen Helene Flood vet hur man skildrar vad som händer i människor som plötsligt ställs inför en oväntad död. Sorg förstås, men också girighet och avundsjuka. Och vad det kan ställa till med.
Recension • Publicerad 2 mars 2024
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Helene Floods psykologiska spänningasromaner har fått stort genomslag både i hemlandet Norge och internationellt. ”Änkan” är hennes tredje roman.
Helene Floods psykologiska spänningasromaner har fått stort genomslag både i hemlandet Norge och internationellt. ”Änkan” är hennes tredje roman.Foto: Julie Pike
Spänningsroman

Änkan

Författare: Helene Flood

Översättning: Leo Gefvert

Förlag: Polaris

Helene Flood har med denna sin tredje roman etablerat sig bland de stora nordiska spänningsförfattarna. Med sina psykologiskt sofistikerade berättelser drar hon in oss läsare i handlingen. I fallet med ”Änkan” ända in i huvudet på Evy Krogh, vars make Erling en dag faller ner död från sin cykel och lämnar henne efter fyrtiofem års äktenskap. Det är dock något som inte stämmer med dödsfallet. Var det verkligen en olycka? Varför tog han inte sina mediciner? Vem är det som rör sig i huset?

””Änkan” är en oerhört raffinerad berättelse, med många djup och som hela tiden förvrider synen på vad som egentligen pågår och har pågått.”

Änkan Evy känner sig alltmer otrygg i sitt eget hus. I hennes egen berättelse följer vi med vad som hände före dödsfallet och efter, med inblickar i äktenskapets många vindlingar och lär också känna de tre barnen.

Annons

”Änkan” är en oerhört raffinerad berättelse, med många djup och som hela tiden förvrider synen på vad som egentligen pågår och har pågått. Den är skriven med säker hand och med en långsamt stegrande spänning, precis som i Helene Floods tidigare böcker

”Änkan” av Helene Flood
”Änkan” av Helene Flood
Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons